Πέμπτη 13 Φλεβάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
Ξανά στον «αφρό» τα σχέδια για τα αμερικανικά ελικόπτερα

Κλιμακώνεται η χρήση από τους Αμερικανούς των «στρατηγικών υποδομών» - όπως οι ίδιοι τις ονοματίζουν - στην Ελλάδα, στην παραπέρα αξιοποίηση της χώρας ως απέραντης βάσης επιχειρήσεων για το ξεδίπλωμα των επικίνδυνων σχεδίων τους.

Σε αυτό το πλαίσιο, η «Καθημερινή» δημοσίευσε χτες πληροφορίες ότι τις επόμενες βδομάδες φτάνουν στην Ελλάδα Αμερικανοί αξιωματούχοι με βασικό σκοπό τη διερεύνηση των δυνατοτήτων που υπάρχουν στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης για την υποστήριξη επιθετικών ελικοπτέρων της Αεροπορίας Στρατού των ΗΠΑ, και συγκεκριμένα «την πιθανότητα τοποθεσία στην ευρύτερη περιοχή της Αλεξανδρούπολης να ενταχθεί στην αλυσίδα εφοδιασμού» τους.

Θυμίζουμε ότι το λιμάνι έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν για τη διεκπεραίωση αμερικανικών ελικοπτέρων και άλλων δυνάμεων προς και από τη συνοριογραμμή με τη Ρωσία. Την εποχή της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, άλλωστε, υπήρχαν πληροφορίες ότι οι Αμερικανοί θέλουν να στήσουν εκεί μια υποδομή συναρμολόγησης - αποσυναρμολόγησης ελικοπτέρων που ξεφορτώνονται ή φορτώνονται αντίστοιχα σε πλοία.

Με βάση εξάλλου την πρόσφατη νέα Συμφωνία για τις βάσεις, που ετοιμάστηκε επί ΣΥΡΙΖΑ και κυρώθηκε επί ΝΔ, οι ΗΠΑ έχουν τον έλεγχο τμήματος του λιμανιού για στρατιωτικούς σκοπούς, ενώ πιέζουν να έχουν τον πρώτο λόγο και στην ιδιωτικοποίηση του πολιτικού τμήματος του λιμανιού.

Διόλου τυχαία, προχτές επιθεώρησε τα λιμάνια της Αλεξανδρούπολης αλλά και της Καβάλας ο σύμβουλος του εκτελεστικού διευθυντή της αμερικανικής κυβερνητικής υπηρεσίας «αναπτυξιακής χρηματοδότησης» DFC (Development Finance Corporation), Κάλεμπ ΜακΚάρι, συνοδευόμενος από τον γενικό πρόξενο των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη, Γκρεγκ Φλέγκερ, και τον οικονομικό ακόλουθο της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τσιπ Λαϊτίνεν.

Να σημειωθεί πως μιλώντας στον «Ριζοσπάστη» παράγοντες της περιοχής τονίζουν τη σημασία που θα έχει για τους Αμερικανούς και μια εγκατάσταση για ελικόπτερά τους, ώστε να έχουν μια έξτρα βάση ελέγχου των Δαρδανελλίων. Μάλιστα, αναφέρουν ότι ήδη μεγάλες εκτάσεις πέριξ του πολιτικού αεροδρομίου της Αλεξανδρούπολης, «Δημόκριτος», περιφράσσονται, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει.

Την ίδια ώρα, χτες κατέφτανε στο ΥΠΕΘΑ, συνοδευόμενος από τον πρέσβη των ΗΠΑ Τζ. Πάιατ, για συνάντηση με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Κων. Φλώρο, ο Αντ. Στέρλινγκ, πρέσβης και σύμβουλος Εξωτερικής Πολιτικής στον διοικητή των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων που εδρεύουν στην Ευρώπη (US European Command), επισήμως για να συζητήσουν «ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, που αφορούν τη συνεργασία των δύο κρατών, καθώς και θέματα που άπτονται του περιβάλλοντος ασφαλείας της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων, καθώς και της Ανατολικής Μεσογείου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ