Πέμπτη 20 Φλεβάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΙΘΙΟΠΙΑ
Απαιτήσεις και επικρίσεις Πομπέο...

ΑΝΤΙΣ ΑΜΠΕΜΠΑ - ΡΙΑΝΤ.--

Την πρώτη περιοδεία σε τρεις αφρικανικές χώρες ολοκλήρωσε χτες, μετά την επίσκεψή του στην Αντίς Αμπέμπα της Αιθιοπίας, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο. Ηταν ιδιαίτερα επικριτικός απέναντι στην αυξημένη γεωπολιτική επιρροή της Κίνας σε δεκάδες αφρικανικές χώρες, αποδοκίμασε το σχέδιο της κυβέρνησης της Νότιας Αφρικής για αναδιανομή αγροκτημάτων μέσω απαλλοτρίωσης, ενώ φάνηκε υπομονετικός απέναντι στις μαραθώνιες διαπραγματεύσεις Αιθιοπίας - Αιγύπτου - Σουδάν με επίκεντρο τη διαχείριση των νερών του Νείλου, ενόψει ολοκλήρωσης των εργασιών κατασκευής του τεράστιου Φράγματος Μεγάλης Αιθιοπικής Αναγέννησης (GERD). Οσον αφορά τις διαπραγματεύσεις για το φράγμα, προέβλεψε ότι θα χρειαστούν «μήνες», διαψεύδοντας πως θα πέσουν οι υπογραφές στο τέλος Φλεβάρη, όπως είχε προ ημερών ανακοινωθεί.

Τη Δευτέρα ο Πομπέο είχε μεταβεί στην Ανγκόλα όπου επαίνεσε το ρόλο αμερικανικών επιχειρήσεων στη χώρα και τις προσπάθειες της κυβέρνησης του Προέδρου Ζοάου Λορένσου για την καταπολέμηση της διαφθοράς. Στη Σενεγάλη, όπου μετέβη νωρίτερα, επικέντρωσε το ενδιαφέρον του στο ρόλο διεύρυνσης των αμερικανικών στρατιωτικών επιχειρήσεων στην ευρύτερη Δυτική Αφρική με αφορμή τη δράση τζιχαντιστών, λέγοντας πως υπάρχει συνεργασία με τη Γαλλία στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Πριν αναχωρήσει χτες για τη Σαουδική Αραβία, όπου ξεκίνησε τριήμερη επίσκεψη, αναφέρθηκε στο Ιράν, δηλώνοντας πως οι ΗΠΑ θέλουν να συνομιλήσουν με το Ιράν «ανά πάσα στιγμή», υπό την προϋπόθεση πως θα αλλάξει «θεμελιωδώς» τη συμπεριφορά του. Τόνισε έτσι πως η εκστρατεία άσκησης «μέγιστης πίεσης» θα συνεχιστεί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ