Πέμπτη 20 Φλεβάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Απειλές Ερντογάν για κλιμάκωση της επέμβασης

Τουρκικά άρματα μάχης στα ανατολικά προάστια του Ιντλίμπ

AP

Τουρκικά άρματα μάχης στα ανατολικά προάστια του Ιντλίμπ
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΑΓΚΥΡΑ - ΜΟΣΧΑ.--

Με κλιμάκωση της τουρκικής χερσαίας επέμβασης στο Ιντλίμπ της βορειοδυτικής Συρίας «ξαφνικά κάποια νύχτα» απείλησε, χτες, ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, διαπιστώνοντας «αδιέξοδο» στις έως τώρα διαβουλεύσεις μεταξύ Τούρκων και Ρώσων αξιωματούχων.

Μιλώντας χτες στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του (ΑΚΡ) ο Τούρκος Πρόεδρος δήλωσε «αποφασισμένος» να θέσει το Ιντλίμπ υπό τον έλεγχό του, με το πρόσχημα της «ασφάλειας», «ανεξαρτήτως κόστους», τονίζοντας ότι «αν οι χώρες με τις οποίες συνομιλούμε δεν κάνουν αυτό που πρέπει στο Ιντλίμπ, τότε θα το κάνουμε εμείς», ενώ χαρακτήρισε την επικείμενη επιχείρηση στο Ιντλίμπ «κρίσιμης σημασίας» για τη χώρα του.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε χτες πως η Μόσχα είναι στο πλευρό του συριακού στρατού σε σχέση με τις «ανεπίτρεπτες προκλήσεις στο Ιντλίμπ». Τόνισε ότι οι επιχειρήσεις του συριακού στρατού είναι απάντηση σε παραβιάσεις συμφωνιών και ότι πολεμά «τρομοκράτες όχι σε ξένο αλλά στο συριακό έδαφος». Επίσης, ότι οι επιθέσεις τρομοκρατών στο Ιντλίμπ κατά θέσεων του συριακού στρατού και της ρωσικής αεροπορικής βάσης Χμέιμιμ στη Λαττάκεια συνιστούν παραβίαση συμφωνιών που είχαν γίνει στο Σότσι μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας. Ανάλογα απάντησε και ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, ο οποίος χαρακτήρισε «χείριστο σενάριο» την κλιμάκωση της χερσαίας επίθεσης της Τουρκίας στο Ιντλίμπ. Απέφυγε να πει πώς θα αντιδράσει η Ρωσία σε μία τέτοια περίπτωση, επαναλαμβάνοντας πως οι διαβουλεύσεις με Τούρκους αξιωματούχους συνεχίζονται «σε διάφορα επίπεδα». Ανέφερε ότι δεν έχει προγραμματιστεί προς το παρόν νέα τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των Προέδρων Ρωσίας - Τουρκίας αλλά ότι αυτό δεν είναι δύσκολο να κανονιστεί όποτε χρειαστεί.

Νωρίτερα ο Αμερικανός Πρόεδρος. Ντόναλντ Τραμπ, έκανε πλάτες στις απειλές του Τούρκου ομολόγου του για το Ιντλίμπ καταλογίζοντας τις ευθύνες για την κατάσταση εκεί στη Ρωσία, στη συριακή κυβέρνηση και το Ιράν.

Η συνεδρίαση στον ΟΗΕ

Σε αυτό το κλίμα, ανάλογες αντιδράσεις καταγράφηκαν από διάφορες πλευρές σε νέα συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που συνεδρίασε χτες το απόγευμα. Η πρέσβειρα των ΗΠΑ, Κέλι Κραφτ, επέρριψε ευθύνες για την κατάσταση στο Ιντλίμπ σε Μόσχα και Δαμασκό, υποστηρίζοντας με θέρμη τις τουρκικές επιχειρήσεις στην περιοχή. Δεν παρέλειψε να χύσει «κροκοδείλια δάκρυα» για τους περίπου 900.000 εκτοπισμένους αμάχους που υπολογίζεται πως έχουν αναζητήσει καταφύγιο σε σκηνές κοντά στα σύνορα με την Τουρκία σε συνθήκες δριμύτατου ψύχους. Στο πλευρό της Τουρκίας στάθηκε και η πρέσβειρα της Βρετανίας, Κάρεν Πιρς, που ζήτησε να σταματήσουν οι επιθέσεις... εναντίον της. Ο Ρώσος πρέσβης, Βασίλι Νεμπένζια, αντίθετα υπερασπίστηκε τις επιχειρήσεις του συριακού στρατού και τις προσπάθειες για την εξεύρεση πολιτικής λύσης που θα τερματίσει τον πόλεμο.

Πανηγυρικό κλίμα επικράτησε χτες στο διεθνές αεροδρόμιο του Χαλεπίου που δέχθηκε την πρώτη πτήση πολιτικού αεροσκάφους της «Syrian Air» από τη Δαμασκό μετά από 40 λεπτά πτήσης, για πρώτη φορά από το 2012. Στο αεροσκάφος επέβαιναν Σύροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι (μεταξύ τους οι υπουργοί Μεταφορών και Τουρισμού) αλλά και δημοσιογράφοι. Η εξέλιξη θεωρείται ιστορική καθώς η πτήση πολιτικού αεροσκάφους στο συγκεκριμένο αεροδρόμιο κατέστη εφικτή ελάχιστες μέρες μετά την πλήρη ανακατάληψη της επαρχίας Χαλεπίου από το συριακό στρατό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ