Πέμπτη 20 Φλεβάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Νέες μαζικές συλλήψεις

ΑΓΚΥΡΑ.--

Μαζικές συλλήψεις στελεχών Ενόπλων Δυνάμεων και δικαστικών στελεχών πραγματοποιήθηκαν ξανά στην Τουρκία, όπου δόθηκε εντολή για τη σύλληψη πάνω από 200 ατόμων που θεωρείται ότι συνδέονται με το δίκτυο του ισλαμιστή επιχειρηματία - ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, πρώην στενού συνεργάτη του ΑΚΡ και του Ρ. Τ. Ερντογάν, που σήμερα ζει αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ και κατηγορείται για πρωταγωνιστική συμμετοχή στην απόπειρα πραξικοπήματος του 2016. Στους νέους συλληφθέντες περιλαμβάνονται πάνω από 101 εν ενεργεία αξιωματικοί, ενώ η σχετική έρευνα συνεχίζεται συνολικά σε 43 επαρχίες της χώρας. Μετά την απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης έχουν συλληφθεί ή απομακρυνθεί από τα καθήκοντά τους πάνω από 230.000 στρατιωτικοί, δικαστικοί, αστυνομικοί κ.ά.

Στο μεταξύ, τις τελευταίες μέρες έχουν καταγραφεί έντονες αντιδράσεις σε φήμες για νέα απόπειρα πραξικοπήματος, που αναζωπυρώθηκαν μετά και από εκτιμήσεις της αμερικανικής «δεξαμενής σκέψης» RAND, που συνδέεται με το αμερικανικό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα και εξετάζοντας τις διαφωνίες που εκφράζονται εντός Τουρκίας για επιλογές της κυβέρνησης Ερντογάν (όπως και τις αλληλεπιδράσεις και τα περιθώρια αλλαγών στην εξωτερική πολιτική της χώρας που τυχόν εξελίξεις θα διαμορφώσουν) υποστήριξε πως «μεσαία στελέχη του στρατού αναφέρεται ότι είναι εξαιρετικά απογοητευμένα από την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και ανήσυχα μήπως απομακρυνθούν κατά τις συνεχιζόμενες εκκαθαρίσεις». Ανέφερε ακόμα ότι «η δυσαρέσκεια θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμα και σε άλλη μία απόπειρα πραξικοπήματος κάποια στιγμή, και ο Ερντογάν φαίνεται ότι παίρνει στα σοβαρά αυτή την απειλή».

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρ. Τ. Ερντογάν δήλωσε χτες ότι οι συζητήσεις για νέο πραξικόπημα «είναι άνευ σημασίας». Ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού σχολίασε ότι «κανένα άτομο και κανένας θεσμός δεν μπορεί να προχωρήσει σε πραξικόπημα. Αλλά ορισμένοι κύκλοι προσπαθούν να προκαλέσουν». Αξίζει πάντως να καταγραφεί το σχόλιο του ηγέτη του ακροδεξιού ΜΗΡ (συνεργάζεται με το ΑΚΡ), Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ότι «οι φήμες για πραξικόπημα είναι αχαριστία προς το λαό» αλλά και ότι «παίζεται ένα άγριο παιχνίδι στην πλάτη της Τουρκίας», όπως και του πρώην πρέσβη της Τουρκίας στην Ουάσιγκτον, Φαρούκ Λογκογλού. Ο τελευταίος χαρακτήρισε την έκθεση της RAND «απαράδεκτη», υποστηρίζοντας ότι «ανοιχτά καλεί σε παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Τουρκίας». Διέκρινε ότι η έκθεση «ζητά κατά κύριο λόγο τη δημιουργία αντιπολίτευσης στην Τουρκία πιο πιστής στην Ουάσιγκτον» και έκανε λόγο για «προσπάθεια ανοιχτής παρέμβασης στην εσωτερική πολιτική της χώρας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ