Πέμπτη 20 Φλεβάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΠΙΔΗΜΙΑ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ
Τα θύματα ξεπέρασαν τα 2.000

ΠΕΚΙΝΟ - ΤΟΚΙΟ - ΓΕΝΕΥΗ.--

Τους 2.004 έφτασαν οι νεκροί από την επιδημία κορονοϊού (COVID-19) που πλήττει την Κίνα, σύμφωνα με την τελευταία επίσημη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας της χώρας, ενώ καταγράφονταν 74.185 συνολικά κρούσματα. Το τελευταίο 24ωρο τα θύματα αυξήθηκαν κατά 136 και τα κρούσματα κατά 1.749.

Η συντριπτική πλειονότητα των νέων θυμάτων (132) και κρουσμάτων (1.693) της επιδημίας καταγράφηκε ξανά στην επαρχία Χουμπέι στην κεντρική Κίνα, της οποίας η πρωτεύουσα Γουχάν αποτελεί το επίκεντρο της επιδημίας. Οι αρχές υποστηρίζουν ότι εκτός Χουμπέι τα κρούσματα ήταν μειωμένα για 15η συνεχόμενη μέρα.

Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, επικαλέστηκε μελέτη του κινεζικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών σε 72.000 ανθρώπους, σύμφωνα με την οποία πάνω από το 80% των ασθενών (με τον COVID-19) εκδηλώνουν τα σχετικά συμπτώματα ήπια. Ακόμα, σε ασθενείς μέχρι 39 ετών ο δείκτης θνησιμότητας του ιού παραμένει πολύ χαμηλός, στο 0,2%, αλλά αυξάνεται προοδευτικά μεταξύ των ασθενών μεγαλύτερης ηλικίας.

Στο μεταξύ, το Χονγκ Κονγκ κατέγραψε έναν ακόμα (τον 2ο) θάνατο εξαιτίας του κορονοϊού. Πρόκειται για έναν 70χρονο που είχε χρόνιο πρόβλημα υγείας. Ηταν το 6ο θύμα εκτός ηπειρωτικής Κίνας (από 1 έχει καταγραφεί ακόμα σε Γαλλία, Ιαπωνία, Φιλιππίνες και Ταϊβάν).

Την Τρίτη, ο Γκεμπρεγέσους επανέλαβε ότι «τα μέτρα πρέπει να είναι αναλογικά προς την κατάσταση, να λαμβάνονται με βάση επιστημονικά τεκμήρια και στοιχεία για τη δημόσια υγεία», προσθέτοντας ότι «μηδενικός κίνδυνος δεν υπάρχει». Ο ίδιος είπε ότι εναντιώνεται στη λήψη κάθε «μέτρου καθολικής εφαρμογής» για την αντιμετώπιση του κορονοϊού. Επίσης, ο επικεφαλής του προγράμματος εκτάκτων καταστάσεων του ΠΟΥ, Μάικ Ράιαν, απαντώντας σε ερώτηση για το αν το ξέσπασμα του νέου κορονοϊού συνιστά πανδημία, είπε: «Το πραγματικό ζήτημα είναι αν βλέπουμε σημαντική μετάδοση σε κοινότητες εκτός της Κίνας, και προς το παρόν δεν παρατηρούμε κάτι τέτοιο».

Οσον αφορά το κρουαζιερόπλοιο «Diamond Princess», που αποτελεί τη μεγαλύτερη εστία μόλυνσης με τον ιό εκτός Κίνας, χτες άρχισε στη Γιοκοχάμα η αποβίβαση των πρώτων επιβατών που έχουν εξεταστεί και έχουν βρεθεί αρνητικοί στον ιό, μετά από 14 μέρες καραντίνας στην οποία είχαν τεθεί. Το πλοίο είχε ξεκινήσει το ταξίδι του με 3.711 επιβαίνοντες από 56 χώρες. Μέχρι χτες είχαν επιβεβαιωθεί πάνω από 621 κρούσματα μόλυνσης. Μέχρι αύριο αναμένεται να ολοκληρωθεί η αποβίβαση από το πλοίο και όσοι έχουν προσβληθεί αναμένεται να μεταφερθούν σε νοσοκομεία. Το πλήρωμα θα τεθεί εκ νέου σε καραντίνα αφότου έχει αποβιβαστεί ο τελευταίος επιβάτης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ