Πέμπτη 13 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
Στο στόχαστρο οι λαοί
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Βομβαρδισμοί, εκβιασμοί και αντιθέσεις

Νέο «τελεσίγραφο» των πολεμάρχων στους μαχητές της Αλ Κάιντα. Ο Μπους απειλεί και άλλες χώρες με πόλεμο. «Θυμίζει Κόσσοβο» η κατάσταση στην Κανταχάρ. Αντιθέσεις στο εσωτερικό της Βόρειας Συμμαχίας

Μέλος της βρετανικής SAS σε ερείπια στρατοπέδου της Αλ Κάιντα

Associated Press

Μέλος της βρετανικής SAS σε ερείπια στρατοπέδου της Αλ Κάιντα
ΤΟΡΑ ΜΠΟΡΑ, ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ, ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ, ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ και ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Το χτεσινό «τελεσίγραφο» για την παράδοση των μαχητών της οργάνωσης Αλ-Κάιντα παρήλθε χωρίς να υπάρξει τέτοια, και δεκάδες αμερικανικά βομβαρδιστικά επανέλαβαν το μεσημέρι χτες τους βομβαρδισμούς εναντίον των θέσεών τους, ακολουθούμενα από τις δυνάμεις της λεγόμενης «Ανατολικής Συμμαχίας» στο έδαφος. Παράλληλα, όπως μετέδιδαν χτες το CNN όσο και το BBC, στους υπερασπιστές των σπηλαίων και των οχυρών ορεινών θέσεων όπου κρύβεται (ή... δεν κρύβεται) ο Οσάμα μπιν Λάντεν, προσφέρθηκε μια νέα «συμφωνία»: να παραδώσουν τον Σαουδάραβα και άλλους 21 συνεργάτες του και να αποχωρήσουν από την περιοχή. Σύμφωνα με τον διοικητή Χαζράτ Αλί που μίλησε στο BBC, στους Αραβες και Αφγανούς ανθιστάμενους στην επίθεση των Αμερικανών και της ανατολικής συμμαχίας δόθηκαν «24 ώρες» να εξετάσουν την προσφορά.

Μια ακόμη χτεσινή εξέλιξη από το Αφγανιστάν ήταν η συνέντευξη που έδωσε στο Ρόιτερς ο «απερχόμενος» (κατ' όνομα) πρόεδρος Μπουρχανουντίν Ραμπανί, ο οποίος αίφνης ανακάλυψε ότι... «υπήρξαν διεθνείς πιέσεις και επεμβατισμός στα εσωτερικά του Αφγανιστάν» (σ.σ.: Σοβαρά; Μη μας το λέτε!) για το σχηματισμό της προσωρινής κυβέρνησης που ενεκρίθη στη Βόννη από τους ποικιλώνυμους «διαπραγματευτές». Επί της ουσίας, πάντως, ο Ραμπανί διαμήνυσε πως θα «αποδεχτεί» την κυβέρνηση του Χαμίντ Καρζάι, η οποία «θα πρέπει να είναι η τελευταία που επιβάλλουν οι ξένοι». Πάντως, η «κυβέρνηση» εν αναμονή ήδη κάνει διερευνητικές κινήσεις για την παγίωσή της, με τον «υπουργό Εξωτερικών» της Αμπντουλάχ Αμπντουλάχ να μεταβαίνει χτες στο Νέο Δελχί για να διαπιστώσει τις προθέσεις της Ινδικής κυβέρνησης του Αταλ Μπιχάρι Βάτζπαϊ.

Στο στρατιωτικό επίπεδο, η κατάσταση μπορεί να έμοιαζε «κοντά στο τέλος των Ταλιμπάν», όπως διαπίστωνε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Ουόκερ Μπους στην Ουάσιγκτον, απειλώντας και πάλι ότι η συνέχεια του πολέμου θα εξελιχθεί «σε δεκάδες χώρες σε όλον τον κόσμο», αλλά ο προσδιορισμός του χρόνου για να «ελεγχθεί» το Αφγανιστάν ή να ολοκληρωθούν οι επιχειρήσεις στη χώρα είναι μια εντελώς άλλη ιστορία. Χτες το Ασοσιέιτεντ Πρες μετέδιδε με την ένδειξη του «επείγοντος» ότι ένα αμερικανικό βομβαρδιστικό κατέπεσε στον Ινδικό Ωκεανό, και σύμφωνα με το Πεντάγωνο μια αποστολή «διάσωσης» βρισκόταν σε εξέλιξη. Στο μεταξύ, αμερικανικές ειδικές δυνάμεις καταλάμβαναν μια παλιά κατοικία του μουλά Μοχάμεντ Ομάρ -του ηγέτη των Ταλιμπάν-, αλλά η «Βόρεια Συμμαχία» ανέφερε ότι συναντά διάφορες «εστίες» αντίστασης, πράγμα που δε θα τελειώσει σύντομα, όπως εκτιμούσαν πολέμαρχοι που μίλησαν στην εφημερίδα Νιου Γιορκ Τάιμς. Παράλληλα, σύμφωνα με το πρακτορείο Αφγανικός Ισλαμικός Τύπος πολλοί ξένοι μαχητές, είτε στην Τόρα Μπόρα είτε σε άλλες περιοχές, επιμένουν να θέλουν να παραδοθούν στον ΟΗΕ, αλλά η Ουάσινγκτον επιμένει να τους περάσει από δίκη σε αμερικανικά αστικά δικαστήρια ή (κατά προτίμηση) στα στρατοδικεία της...

Ο ειδικός «απεσταλμένος» του ΟΗΕ για το Αφγανικό Λακντάρ Μπραχίμι χτες μετέβη στο Πακιστάν, όπου είχε συνάντηση με τον στρατηγό/ αυτοαναγορευθέντα πρόεδρο της χώρας, Περβέζ Μουσαράφ. Ανάμεσα στα θέματα της συζήτησης αναμενόταν να είναι το «σφράγισμα» των συνόρων, στα οποία φέρονται να συνωθούνται, εκτός από τις χιλιάδες των προσφύγων, και εκατοντάδες μαχητές των Ταλιμπάν και της Αλ Κάιντα. Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες θεωρούν ότι πολλοί τα έχουν καταφέρει να διεισδύσουν στη χώρα διαμέσου των ορεινών μονοπατιών. Ο Μπραχίμι, που ως χτες δεν είχε συναντηθεί με τον «πρωθυπουργό-εν-αναμονή» του Αφγανιστάν Καρζάι, αναμενόταν και πάλι στην Καμπούλ σήμερα.

Στο Πακιστάν, εκτός των άλλων, υπάρχουν (εκτός από τους στην πλειοψηφία τους εξοστρακισμένους στρατηγούς/μυστικούς πράκτορες που δημιούργησαν τους Ταλιμπάν...) και ιδεολογικοί τους συνοδοιπόροι. Χτες, ο μουλάς Φαζίλ Χαντί Σενουάρι, μουσουλμάνος κληρικός που θεωρείται ο «πνευματικός ηγέτης» της περιοχής της Τόρα Μπόρα, καλούσε τη Βόρεια Συμμαχία να μην «παραδώσει στους Αμερικανούς τους απλούς μαχητές, οι οποίοι διεξήγαγαν τον ιερό πόλεμο», αλλά να τους αφήσουν ελεύθερους. «Πρέπει να έλθουν εδώ, να συνεχίσουν τον τζιχάντ», είπε.

Παραδόξως, ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπους φαινόταν επίσης να μην πολυενδιαφέρεται για την τύχη των απλών στρατιωτών, την τύχη των οποίων άφηνε να καθορίσει η «Βόρεια Συμμαχία» και οι παραφυάδες της: «χάρη στο στρατό μας και τους συμμάχους μας και τους σπουδαίους μαχητές του Αφγανιστάν», είπε, είναι που «το καθεστώς των Ταλιμπάν φθάνει στο τέλος του». Ωστόσο η αμερικανική ρητορική μοιάζει αντιφατική, καθώς ο υπουργός Αμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ επαναλάμβανε το γνωστό τροπάρι ότι στόχος των ΗΠΑ είναι να «συλλάβουμε ή να σκοτώσουμε όλα τα μέλη της Αλ Κάιντα».

Την ώρα που ο Μπους δηλώνει ότι ο πόλεμος κατά του Αφγανιστάν πάει... μια χαρά, στο έδαφος της χώρας μεγάλες περιοχές περιπίπτουν στον έλεγχο ενόπλων που δε δίνουν λόγο σε κανέναν, ή συνεχίζουν να τελούν υπό τον έλεγχο των Ταλιμπάν. Ενας απεσταλμένος της εφημερίδας Νιου Γιορκ Τάιμς ανέφερε στο χτεσινό της φύλλο ότι ένας από τους πιο ανελέητους πολέμαρχους των Ταλιμπάν, ο Ζαμπέντ Καλίντ, που το 1996 είχε πάρει 2.000 αιχμαλώτους και τους κατέσφαξε όλους, εξακολουθεί να δρα, ενώ οι πολέμαρχοι της Βόρειας Συμμαχίας δεν εγγυώνται την ασφάλεια κανενός που θα τολμήσει να κινηθεί νότια της Κανταχάρ. Εξ άλλου, κάποιοι από τους πολέμαρχους του Ισμαήλ Καν είναι πρώην Ταλιμπάν που άλλαξαν πλευρά. Στην ίδια την Κανταχάρ, τα πράγματα «θυμίζουν Κοσσυφοπέδιο», σχολίαζε χτες η βρετανική εφημερίδα Γκάρντιαν - με μια διαφορά: το CNN δεν έχει καμία διάθεση να στείλει τα συνεργεία του για να καλύψουν το δράμα των ανθρώπων της...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ