Σάββατο 15 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ - ΓΟΝΕΙΣ
Κοινή μάχη για καλύτερη παιδεία

Στα 780 δισ. δρχ. φτάνουν οι δαπάνες των γονέων για την παιδεία. Συγκέντρωση διαμαρτυρίας τη Δευτέρα για αύξηση των δαπανών και απόσυρση του νομοσχεδίου για την αξιολόγηση

Τους λόγους που οδήγησαν γονείς και εκπαιδευτικούς στην πρωτοβουλία για κοινή παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας ανέλυσαν χτες σε συνέντευξη Τύπου εκπρόσωποι των ΟΛΜΕ, ΔΟΕ και Ομοσπονδίας Γονέων Αθήνας. Για μια ακόμα φορά, επισημάνθηκε ότι οι καθηλωμένες δαπάνες από τον κρατικό προϋπολογισμό δε λύνουν σε καμία περίπτωση τα οξυμένα προβλήματα της παιδείας, ενώ εκφράστηκε η αντίθεση στο προωθούμενο νομοσχέδιο για τη διοίκηση της εκπαίδευσης, την αξιολόγηση και επιμόρφωση εκπαιδευτικών, το οποίο - όπως επισημάνθηκε από τους εκπροσώπους των εκπαιδευτικών ομοσπονδιών - οδηγεί στη χειραγώγηση του εκπαιδευτικού.

Η παράσταση διαμαρτυρίας θα γίνει τη Δευτέρα στις 12 το μεσημέρι στο υπουργείο Παιδείας και για τη συμμετοχή αυτή ΟΛΜΕ και ΔΟΕ έχουν κηρύξει στάσεις εργασίας για να διευκολύνουν τη συμμετοχή των εκπαιδευτικών του Λεκανοπεδίου.

Παίρνοντας το λόγο οι πρόεδροι των εκπαιδευτικών ομοσπονδιών ΟΛΜΕ και ΔΟΕ, Ν. Τσούλιας και Β. Παλλιγιάννης αντίστοιχα, αναφέρθηκαν στην προωθούμενη αξιολόγηση του εκπαιδευτικού, επισημαίνοντας ότι οδηγεί στον αυταρχικό έλεγχο και χειραγώγηση του εκπαιδευτικού και δηλώνοντας ότι οι ομοσπονδίες δε θα επιτρέψουν τον έλεγχο και τη σύνδεση μισθού - αποδοτικότητας, ενώ αναφέρθηκαν ιδιαίτερα στις ελλείψεις εκπαιδευτικών και τις αθρόες προσλήψεις αναπληρωτών και ωρομισθίων, που στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση φτάνουν τις 15.000, με τα κενά ωστόσο να φτάνουν σήμερα τα 1.500.

Στις επιπτώσεις της υποχρηματοδότησης στις τσέπες των γονιών και στην εκπαίδευση των παιδιών, αναφέρθηκε η εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Γονέων Αθήνας Β. Τζιατζή, που, όπως είπε χαρακτηριστικά, ο «κεφαλικός φόρος» που πληρώνουν οι Ελληνες γονείς για την παιδεία ανέρχεται σύμφωνα με μελέτες σε 780 δισ. δραχμές. Οι κρατικές δαπάνες για την εκπαίδευση βρίσκονται στο μισό του μέσου όρου των ευρωπαϊκών χωρών και ενώ στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες οι παντός είδους εκπαιδευτικές δαπάνες απορροφούν το 8,6% του οικογενειακού προϋπολογισμού, στην Ελλάδα το αντίστοιχο ποσοστό ανέρχεται σε 17,1%. Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Ομοσπονδίας Γονέων Αθήνας, το 2000 οι Ελληνες γονείς πλήρωσαν μόνο για εξέταστρα για τα διπλώματα ξένων γλωσσών των παιδιών τους 7,5 δισ. δρχ., ενώ περίπου 20 δισ. ήταν το κόστος για τα ξενόγλωσσα βιβλία τα οποία οι μαθητές αγοράζουν από το εμπόριο.

Η εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Γονέων αναφέρθηκε αναλυτικά σε εκείνες τις περιπτώσεις που οι γονείς υποχρεώνονται να πληρώνουν και αναδεικνύουν την ανάγκη ουσιαστικής αύξησης των δαπανών για την παιδεία από τον προϋπολογισμό. Τόνισε επίσης ότι η επιχορήγηση για τις επισκευές - συντηρήσεις των σχολείων από το '97 έχει υποδιπλασιαστεί και παρά τη φετινή έκτακτη επιχορήγηση από το υπουργείο Εσωτερικών δεν καλύπτονται οι δαπάνες, καθώς μόνο με γενναία αύξηση μπορούν να καλυφθούν οι συσσωρευμένες καθυστερήσεις των προηγούμενων χρόνων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ