Σάββατο 15 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΔΕΙΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ
Κατέβασε ρολά η Νομαρχία Αθήνας

Περίπου 15 μέρες πριν τη λήξη της προθεσμίας για την κατάθεση των απαραίτητων από τους μετανάστες δικαιολογητικών ώστε να λάβουν άδεια εργασίας και παραμονής, το υπουργείο Εσωτερικών «θυμήθηκε» να εξοπλίσει τις Νομαρχίες - αρμόδιες για την παραλαβή των δικαιολογητικών - με προσωπικό και να προωθήσει μέτρα δήθεν διευκόλυνσης των ξένων εργατών. Την ίδια ώρα, η Νομαρχία Αθηνών αποφάσισε να κατεβάσει ρολά στην αρμόδια διεύθυνση Εργασίας, στην οποία οι μετανάστες που προσήλθαν να καταθέσουν τα δικαιολογητικά ήρθαν αντιμέτωποι με τεράστιες ουρές. Την ερχόμενη Πέμπτη, ωστόσο, αναμένεται να λειτουργήσουν τα τρία κέντρα υποδοχής δικαιολογητικών στο Μεταξουργείο, στο Νέο Κόσμο και στη συμβολή των οδών Χ. Τρικούπη και Βατάτζη.

Σύμφωνα, λοιπόν, με το υπουργείο, άμεσα θα διατεθεί στις εμπλεκόμενες υπηρεσίες ενημερωτικό φυλλάδιο σε οχτώ γλώσσες για τη διαδικασία έκδοσης της άδειας εργασίας και παράτασης της προσωρινής εξάμηνης άδειας παραμονής. Οι Νομαρχίες προχωρούν στην έκδοση άδειας εργασίας, με υπεύθυνη δήλωση του μετανάστη ότι δεν έχει τελέσει αξιόποινη πράξη, κάτι που εξακριβώνεται στην πορεία. Μόλις την Τετάρτη εγκρίθηκε η κατανομή των περίπου 350 ατόμων που θα προσληφθούν στις νομαρχίες για την παραλαβή των δικαιολογητικών, 80 εκ των οποίων διατίθενται στη Νομαρχία Αθηνών. Υπογράφεται δε απόφαση για την πρόσληψη 200 ατόμων στις Περιφέρειες για τη συγκρότηση των Διευθύνσεων Αλλοδαπών και Μεταναστών.

Θυμίζουμε πως οι ενέργειες αυτές προωθούνται, όταν η προθεσμία κατάθεσης των απαραίτητων δικαιολογητικών λήγει στις 31 Δεκέμβρη. Το υπουργείο Εσωτερικών σε συνεργασία με το Δημόσιας Τάξης δηλώνει, πως δε θα γίνονται απελάσεις αλλοδαπών των οποίων η προσωρινή άδεια παραμονής λήγει πριν την έκδοση της άδειας εργασίας, εφόσον έχουν κάνει σχετική αίτηση.

Πάντως, ακόμα και η διαδικασία απόκτησης άδειας εργασίας και παραμονής συνηγορεί στην κυβερνητική πολιτική των «κλειστών συνόρων» για τους αλλοδαπούς, η εισροή των οποίων στις χώρες - μέλη της ΕΕ θα ρυθμίζεται με βάση τις ανάγκες τους σε φτηνό εργατικό δυναμικό.

Τέλος άμεσα αναμένεται νομοθετική ρύθμιση για τη διευθέτηση εκκρεμοτήτων του μεταναστευτικού νόμου. Συγκεκριμένα αναμένεται να ρυθμιστεί ότι οι συμβάσεις εργασίας που συνάπτουν οι αλλοδαποί θα είναι τουλάχιστον ίσες με τις μηνιαίες αποδοχές του ανειδίκευτου εργάτη. Προβλέπεται η χορήγηση άδειας εργασίας για ανθρωπιστικούς λόγους και για τους ίδιους λόγους η μη καταβολή παραβόλου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Να σταματήσουν οι εκβιασμοί... (2006-09-20 00:00:00.0)
Απάνθρωπη εγκύκλιος για τους μετανάστες (2005-03-05 00:00:00.0)
Σε καθεστώς ομηρίας παραμένουν οι μετανάστες (2003-07-01 00:00:00.0)
Ουρές, ταλαιπωρία και σύγχυση (2003-06-26 00:00:00.0)
Δε φτάνει μόνον η παράταση (2002-12-31 00:00:00.0)
Μόνο όσοι έχουν διαβατήριο θα λάβουν άδεια παραμονής (2002-11-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ