Σάββατο 25 Απρίλη 2020 - Κυριακή 26 Απρίλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΒΟΥΛΗ
ΕΠΙΚΥΡΩΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΗΣ ΠΕΜΠΤΗΣ ΠΝΠ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ

Νέο πακέτο αντεργατικών μέτρων που ήρθαν κι αυτά για να μείνουν, σε συνδυασμό με επιπρόσθετα πλούσια δώρα, χρήμα και προνόμια στους επιχειρηματικούς ομίλους, πέρασε η κυβέρνηση την Παρασκευή από τη Βουλή, με τις ρυθμίσεις που περιέχονται στην 5η κατά σειρά Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, η οποία εκδόθηκε στις 30 Μάρτη και κατατέθηκε με μορφή νομοσχεδίου από το υπουργείο Υγείας, κάτω από τον τίτλο «Μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας του κορονοϊού COVID-19 και άλλες κατεπείγουσες διατάξεις (A' 75)».

Η ΠΝΠ μετατρέπει σε νόμο του κράτους την απαλλαγή της εργοδοσίας από την υποχρέωση να καταβάλλει στις προβλεπόμενες ημερομηνίες το Δώρο του Πάσχα, ανοίγοντας επικίνδυνους δρόμους, προβλέπει μέτρα - κοροϊδία για τους αυτοαπασχολούμενους, προσλήψεις προσωρινού χαρακτήρα στην Υγεία, πολύ μακριά από τις πραγματικές ανάγκες, και τις διά περιφοράς συνεδριάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων.

Περιλαμβάνει επίσης πλήθος προνομίων στους επιχειρηματικούς ομίλους, όπως η ουσιαστική απαλλαγή από τη δόση του 2020 για τους καναλάρχες στους οποίους έχουν δοθεί οι τηλεοπτικές άδειες πανελλαδικής εμβέλειας, δηλαδή δωράκι άνω των 21 εκατ. ευρώ, που έρχεται να προστεθεί στα 11 εκατ. που τους δώρισε η κυβέρνηση με προηγούμενη ΠΝΠ, για τα μηνύματα που μεταδίδουν για τον κορονοϊό.

Επιπλέον, προβλέπεται επιπρόσθετο χρήμα και προνόμια στους εφοπλιστές, ενώ ευνοϊκές ρυθμίσεις και κάθε είδους διευκολύνσεις προς τους επιχειρηματικούς ομίλους έρχονταν μέχρι και λίγο πριν ψηφιστεί η ΠΝΠ υπό τη μορφή τροπολογιών, προκαλώντας την εύλογη αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ, Ν. Καραθανασόπουλου, ο οποίος ζήτησε να αποσυρθούν.

ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και λοιπά αστικά κόμματα, με αφορμή το πρόγραμμα κατάρτισης μέσω ιδιωτικών φορέων (ΚΕΚ) των επιστημόνων, έστησαν έναν γύρο αντιπαράθεσης με επίκεντρο τη σκανδαλολογία και τα περί αδιαφάνειας, συμφωνώντας ωστόσο στο διά ταύτα: Τη δράση των επιχειρηματικών ομίλων σε αυτόν τον τομέα, συνολικά στην Παιδεία και την Ερευνα, και το μπούκωμά τους με εκατομμύρια.

Αλλωστε και σε ό,τι αφορά την ΠΝΠ, όλα τα αστικά κόμματα προσήλθαν στην Ολομέλεια με τις δικές τους προτάσεις διαχείρισης και υπεράσπισης των συμφερόντων των επιχειρηματικών, ομίλων με τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ και τους υπόλοιπους να κατακρίνουν για άλλη μια φορά την κυβέρνηση ότι εξακολουθεί να αρνείται τη λήψη ακόμα πιο γενναίων μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων. Η ΠΝΠ υπερψηφίστηκε από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Τα άλλα κόμματα καταψήφισαν.

Το ΚΚΕ καταψήφισε το νομοσχέδιο και ανέδειξε ότι το βασικό κυβερνητικό σχέδιο, με αρωγό και τα άλλα αστικά κόμματα, είναι το πώς θα φορτωθούν και πάλι τα βάρη της καπιταλιστικής κρίσης στο λαό. Και κάλεσε τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, με παρακαταθήκη τις κινητοποιήσεις που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα εν μέσω πρωτόγνωρων συνθηκών, να οργανώσουν την πάλη τους ενάντια στη νέα επίθεση.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Για το «φιλοεπενδυτικό περιβάλλον» βάζει σε κίνδυνο ακόμα και τη ζωή εργαζομένων (2022-10-14 00:00:00.0)
«Ευεργεσίες» και μπαλώματα σε βάρος της υγείας του λαού (2021-06-24 00:00:00.0)
Ανοίγει νέους δρόμους επενδύσεων και κερδοφορίας για τους ομίλους του Τουρισμού (2020-09-02 00:00:00.0)
Κλιμάκωση της αντεργατικής επίθεσης και πλούσια δώρα υπέρ του κεφαλαίου (2020-04-23 00:00:00.0)
Τα «έκτακτα» αντεργατικά μέτρα ήρθαν για να μείνουν (2020-03-26 00:00:00.0)
Κίνητρα πολύμορφης ενίσχυσης των συμφερόντων του κεφαλαίου (2016-06-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ