Σάββατο 25 Απρίλη 2020 - Κυριακή 26 Απρίλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΤΟ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ
«ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ» 14 ΚΡΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ COVID-19
Καταλύτης η επιδημία και στην αρένα των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών

«Διεθνή πρωτοβουλία» για τη «στήριξη της οικονομίας» και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την πανδημία του Covid-19 αναλαμβάνουν 14 χώρες, μετά από πρόταση της κυβέρνησης του Καναδά, με τη συμμετοχή των Βραζιλίας, Γαλλίας, Γερμανίας, Ινδονησίας, Ιταλίας, Μεξικού, Μαρόκου, Περού, Νότιας Κορέας, Σιγκαπούρης, Νότιας Αφρικής, Τουρκίας και Βρετανίας.

Η συγκεκριμένη «Πρωτοβουλία» παρουσιάζει ενδιαφέρον εξαιτίας της σύνθεσής της, αφού σε αυτήν συμμετέχουν οι ισχυρότερες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά όχι οι ΗΠΑ, τουλάχιστον προς το παρόν. Σε κάθε περίπτωση, έρχεται να επιβεβαιώσει ότι η πανδημία παίζει ρόλο «καταλύτη» στην αρένα των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, με τη σύναψη νέων, τον κλονισμό ή τη σύσφιξη παλιών συμμαχιών και με το βλέμμα στραμμένο στην «επόμενη μέρα» της νέας καπιταλιστικής κρίσης.

Οπως άλλωστε αναφέρεται στο κοινό ανακοινωθέν των ΥΠΕΞ αυτών των χωρών, μετά από τηλεδιάσκεψη στις 17 Απρίλη, προσδοκία τους είναι «ένας κόσμος πιο συνδεδεμένος, που θα βγει ενισχυμένος, δυναμώνοντας τους παγκόσμιους συνδέσμους και το πολυμερές σύστημα, προς στήριξη της βιώσιμης ανάπτυξης...».

Σύμφωνα μάλιστα με επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών του Καναδά, επρόκειτο για την «6η σύγκληση της υπουργικής Ομάδας Συντονισμού για τον COVID-19 (MCGC)», που έγινε για να επαναληφθεί «η ανάγκη διατήρησης σημαντικών παγκόσμιων διασυνδέσεων καθώς η πανδημία του COVID-19 εξακολουθεί να εξαπλώνεται».

Μεταξύ άλλων, τονίζεται η σημασία της «διατήρησης δικτύων εναέριων, χερσαίων και θαλάσσιων μεταφορών και της συνδεσιμότητας της αλυσίδας εφοδιασμού», ώστε «να διασφαλιστεί η απαραίτητη ροή αγαθών και υπηρεσιών μεταξύ χωρών, ειδικά η δίκαιη, διαφανής, αποτελεσματική και έγκαιρη πρόσβαση στη διανομή ατομικού εξοπλισμού προστασίας, φαρμακευτικού και άλλου αναγκαίου ιατρικού εξοπλισμού».

Τέτοιες δηλώσεις ακούγονται βέβαια παράταιρες στον απόηχο των αποκαλύψεων για τους ανταγωνισμούς πίσω από την προμήθεια του αναγκαίου για κάθε χώρα υγειονομικού υλικού. Εκφράζουν ωστόσο τις προθέσεις ισχυρών καπιταλιστικών κρατών να πετύχουν έναν κάποιο συμβιβασμό, απέναντι στο μεγαλύτερο πλεονέκτημα που διατηρούν και σ' αυτόν τον τομέα ορισμένοι από τους βασικούς ανταγωνιστές τους.

Κατά τ' άλλα, οι «14» δεσμεύονται ότι «θα συνεχίσουμε να προωθούμε και να προστατεύουμε το ελεύθερο εμπόριο και να συμφωνούμε ότι τα επείγοντα μέτρα που έχουν σχεδιαστεί για την αντιμετώπιση του COVID-19, αν κρίνονται αναγκαία, θα πρέπει να είναι στοχευμένα, αναλογικά, διαφανή και προσωρινά και δεν θα πρέπει να δημιουργούν αχρείαστα εμπόδια για το εμπόριο ή διατάραξη των παγκόσμιων αλυσίδων εφοδιασμού και να συμβαδίζουν με τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ)».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Πανδημία τέλος» λέει ο ΠΟΥ (2023-05-06 00:00:00.0)
Ανοχύρωτοι και απέναντι στη long-Covid που αγγίζει εκατομμύρια ασθενείς (2023-02-25 00:00:00.0)
«Πολύ υψηλός» εκτιμάται ο κίνδυνος από τη νέα μετάλλαξη... (2021-11-30 00:00:00.0)
Αναζήτηση «συναινέσεων» σε πεδία σφοδρών ανταγωνισμών (2021-07-06 00:00:00.0)
Κοίτα ποιοι μιλάνε για «άρση της πατέντας»... (2021-05-08 00:00:00.0)
Αύξηση των θυμάτων και των κρουσμάτων σε όλη την Ευρώπη (2020-03-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ