Πέμπτη 26 Μάρτη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ
ΞΕΠΕΡΑΣΑΝ ΤΙΣ 450.000 ΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΔΙΕΘΝΩΣ
Αύξηση των θυμάτων και των κρουσμάτων σε όλη την Ευρώπη

Τη γοργή εξάπλωση της πανδημίας στη «γηραιά ήπειρο» επιβεβαιώνουν καθημερινά οι αριθμοί, ενώ μετά την ιδιαίτερα κρίσιμη κατάσταση στην Ιταλία ήρθε και η σειρά της Ισπανίας να ξεπεράσει σε θύματα την Κίνα.

Εως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, η Ισπανία είχε επιβεβαιώσει 47.610 κρούσματα (αυξημένα κατά 5.552 από το προηγούμενο 24ωρο) και 3.434 θύματα (+430).

Συνολικά σε όλο τον κόσμο, κρούσματα και θύματα είχαν φτάσει αντίστοιχα 452.468 (+29.631) και 20.494 (+1.604).

Στην Ιταλία, κρούσματα και θύματα είχαν ανέβει σε 74.386 (+5.210) και 7.503 (+683).

Σε άλλες χώρες της Ευρώπης η κατάσταση διαμορφωνόταν ως εξής:

Γερμανία: 34.714 (+1.018) και 172 (+13).

Γαλλία: 22.304 και 1.100 (με προχτεσινά στοιχεία).

Ελβετία 10.456 (+579) και 145 (+23).

ΗΠΑ: 60.653 (+5.797) και 819 (+39).

Βρετανία: 8.705 (+628) και 427 (+5).

Βέλγιο: 4.937 (668) και 178 (+56).

Εκτός Ευρώπης (και Ανατολικής Ασίας, όπου η πανδημία μοιάζει να υποχωρεί, τουλάχιστον προς το παρόν), το Ιράν παρέμενε σοβαρή εστία, με 27.017 (+2.206) κρούσματα και 2.077 (+143) θύματα.

Τα βλέμματα πολλών στρέφονταν στην εξάπλωση της πανδημίας στις ΗΠΑ, για τις οποίες η εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Μάργκαρετ Χάρις, είπε την Τρίτη ότι «αυτήν τη στιγμή διαπιστώνουμε μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων στις ΗΠΑ» και ότι στη συγκεκριμένη χώρα «υπάρχουν οι προϋποθέσεις» να εξελιχθεί στη νέα εστία της πανδημίας.

Στην ίδια την Κίνα (όπου ο ιός SARS-COV-2 εμφανίστηκε το Δεκέμβρη), το τελευταίο 24ωρο είχαν επιβεβαιωθεί 47 νέα κρούσματα (αθροιστικά έφτασαν στη χώρα τα 81.218) και 4 νέα θύματα (έφτασαν τα 3.281), όλα «εισαγόμενα» από το εξωτερικό.

Ο εκπρόσωπος της Εθνικής Επιτροπής Υγείας (υπουργείο Υγείας), Μι Φενγκ, δήλωσε ότι «δεν είναι δυνατόν ακόμη να χαλαρώσουν η πρόληψη και οι εργασίες ελέγχου». Στην ίδια συνέντευξη Τύπου ο διευθυντής του Τμήματος Λοιμωδών Νόσων στο 1ο Νοσοκομείο του Πεκίνου, Ουάνγκ Γκικιάνγκ, δήλωσε ότι οι αρχικές εκτιμήσεις για το νέο κορονοϊό δείχνουν πως η «μολυσματική του περίοδος» είναι μεγαλύτερη από αυτήν του SARS και της γρίπης.

Στο μεταξύ, στην επαρχία Χουμπέι - που ήταν το επίκεντρο της επιδημίας με χιλιάδες θύματα - οι αρχές ήραν σε μεγάλο μέρος τα μέτρα αποκλεισμού, εκτός από την πρωτεύουσα Γουχάν, όπου αυτό εξετάζεται να γίνει στις 8 Απρίλη. Οι αρχές εξακολουθούν να εκφράζουν ανησυχία για τα «εισαγόμενα» κρούσματα και ένα πιθανό δεύτερο κύμα μόλυνσης. Σε πολλές κινεζικές πόλεις προβλέπονται αυστηρά μέτρα για όσους έρχονται από άλλες χώρες, όπως η απομόνωσή τους, ανεξάρτητα από το αν εμφανίζουν συμπτώματα ή όχι.

Συνεχίζεται και η αντιπαράθεση ΗΠΑ - Κίνας

Στο μεταξύ, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, κατηγόρησε ξανά την Κίνα για στάση που «πραγματικά θέτει χιλιάδες ζωές σε κίνδυνο» και εξέφρασε «ανησυχία» πως «αυτή η συγκάλυψη, αυτή η παραπληροφόρηση στην οποία επιδίδεται το Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας, στερεί από τον κόσμο την ενημέρωση που χρειάζεται για να αποτραπούν περαιτέρω κρούσματα ή να ξανασυμβεί κάτι τέτοιο». Πρόσθεσε μεταξύ άλλων ότι «η εκστρατεία παραπληροφόρησης από τη Ρωσία και το Ιράν καθώς και την Κίνα συνεχίζεται (...) Υποστηρίζουν ότι (ο ιός SARS-CoV-2) προήλθε από τον αμερικανικό στρατό, ότι πιθανόν (η πανδημία) άρχισε στην Ιταλία, λένε οτιδήποτε για να αποσείσουν τις ευθύνες τους».

Την Τρίτη, η πρεσβεία της Κίνας στη Γαλλία υπαινίχθηκε σε μια σειρά από tweet πως η πανδημία τους Covid-19 ξεκίνησε από τις ΗΠΑ. Μεταξύ άλλων αναρτήσεων η πρεσβεία «αναρωτήθηκε» «πόσα κρούσματα του Covid-19 υπήρχαν μεταξύ των 20.000 νεκρών από τη γρίπη (στις ΗΠΑ) που είχε ξεκινήσει τον περασμένο Σεπτέμβριο;». Συνέδεσε την πανδημία και με «το αιφνίδιο κλείσιμο, τον περασμένο Ιούλιο, του πιο μεγάλου αμερικανικού κέντρου βιοχημικών όπλων, στη βάση Φορτ Ντέτρικ στο Μέριλαντ» και τους στρατιωτικούς Ολυμπιακούς Αγώνες που έγιναν στη Γουχάν και συμμετείχαν και Αμερικανοί στρατιώτες.

Ο Πομπέο δήλωσε ακόμα ότι στο μέλλον θα ληφθούν «πολύ σημαντικές αποφάσεις» για τον τρόπο που έχουν δομηθεί οι σχέσεις ΗΠΑ - Κίνας, σχολιάζοντας ότι τα προβλήματα στις αλυσίδες εφοδιασμού (σε σχέση με την αντιμετώπιση της πανδημίας) στις ΗΠΑ οφείλονται στο ότι εταιρείες έχουν αποφασίσει να βασίζουν τη λειτουργία «των αλυσίδων εφοδιασμού τους στην Κίνα κι όχι εδώ». Την περασμένη βδομάδα κυκλοφόρησαν φήμες ότι ο Λευκός Οίκος ετοιμάζει Προεδρικό Διάταγμα που θα προβλέπει μεταφορά αλυσίδων εφοδιασμού με φάρμακα, ιατρικά είδη και εξοπλισμό από την Κίνα και άλλα κράτη στις ΗΠΑ. Αυτά συνδέθηκαν και με δηλώσεις του Τραμπ ότι οι ΗΠΑ «δεν πρέπει να εξαρτώμαστε ποτέ από καμία ξένη χώρα όσον αφορά τα μέσα για την επιβίωσή μας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ