Πέμπτη 26 Μάρτη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ
ΙΣΠΑΝΙΑ
Μεγάλη εξάπλωση με πολλά θύματα

Συγκλονίζουν οι υγειονομικοί που αναγκάζονται να αποφασίζουν ποιος «δικαιούται» μια θέση σε ΜΕΘ, ενώ ο στρατός μεταφέρει πτώματα ηλικιωμένων από γηροκομεία...

Copyright 2020 The Associated

ΜΑΔΡΙΤΗ.--

Μετά την Ιταλία και η Ισπανία ξεπέρασε χτες την Κίνα σε θανάτους από τον νέο κορονοϊό και ήταν η δεύτερη χώρα στον κόσμο με τους περισσότερους νεκρούς, μετά την Ιταλία. Σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, οι νεκροί ανήλθαν σε 3.434. Μέσα σε ένα 24ωρο, στην Ισπανία προστέθηκαν 738 νέα θύματα, δηλαδή κατά 27% περισσότερα από την Τρίτη. Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα έφτασαν τα 47.610 (7.937 νέα σε μία μέρα).

Αδιευκρίνιστο παραμένει αν στον αριθμό των θυμάτων είναι καταγεγραμμένοι οι ηλικιωμένοι, τα πτώματα των οποίων μεταφέρει ο στρατός από τα γηροκομεία, όπου έχουν αφεθεί αβοήθητοι.

Τυλιγμένοι με πλαστικές σακούλες σκουπιδιών, φορώντας αδιάβροχα και γάντια κουζίνας, οι υγειονομικοί στην Ισπανία προσπαθούν να ...προστατευτούν από τον νέο κορονοϊό, ενώ η έλλειψη σε βασικά μέσα προστασίας είναι πλέον δραματική. Αυτό φαίνεται άλλωστε και από το υψηλό ποσοστό νοσηρότητας του προσωπικού των νοσοκομείων, αφού σχεδόν το 14% των κρουσμάτων είναι υγειονομικοί, περίπου 5.400, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη το υπουργείο Υγείας. Πρόκειται για ένα από τα υψηλότερα, αν όχι το υψηλότερο ποσοστό μόλυνσης του υγειονομικού προσωπικού.

Μετά τα - χωρίς αποτέλεσμα - επανειλημμένα αιτήματα προς την ισπανική κυβέρνηση Σοσιαλιστών - Ποδέμος για προστατευτικό εξοπλισμό, η Συνομοσπονδία Ιατρικών Ενώσεων (CESM) όλης της Ισπανίας κατέθεσε προσφυγή κατά του υπουργείου Υγείας στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Μέχρι χτες, 3.166 ασθενείς με κορονοϊό στην Ισπανία νοσηλεύονταν σε ΜΕΘ. Στη Μαδρίτη η κατάσταση είναι δραματική και συγκλονίζουν τα βίντεο που κυκλοφόρησαν τις προηγούμενες μέρες, με υγειονομικούς να αναφέρουν ότι οι ΜΕΘ στην πρωτεύουσα έχουν ξεχειλίσει και ότι οι ηλικιωμένοι ουσιαστικά αφήνονται στη μοίρα τους για να χρησιμοποιηθούν οι αναπνευστήρες σε νέους ανθρώπους με περισσότερες πιθανότητες επιβίωσης.

Γενικότερα τα νοσοκομειακά κρεβάτια στην Ισπανία αντιστοιχούν σε 2,4 ανά 1.000 κατοίκους και τόσο ο αριθμός κρεβατιών όσο και οι ΜΕΘ είναι κάτω από τον μέσο όρο της Ευρώπης.

Τέλος, χτες ο Ισπανός υπουργός Υγείας ανακοίνωσε πως η Ισπανία έχει συνάψει σύμβαση με την Κίνα για την αγορά ιατρικού εξοπλισμού ύψους 432 εκατ. ευρώ. Θα αγοραστούν 550 εκατ. μάσκες, 5,5 εκατ. ταχεία τεστ, 950 αναπνευστήρες και 11 εκατ. ζευγάρια γάντια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ