Πέμπτη 26 Μάρτη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Δυτικά Βαλκάνια και κορονοϊός στο επίκεντρο

Συνεδριάζει σήμερα - με τηλεδιάσκεψη - το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με αντικείμενο την κατάσταση σχετικά με τον κορονοϊό (βλέπε και θέμα σελ. 5), αλλά και τα σχέδια για την «ευρωατλαντική ολοκλήρωση» των Δυτικών Βαλκανίων.

Αλλωστε, την Τρίτη, προηγήθηκε τηλεδιάσκεψη των υπουργών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των κρατών - μελών της ΕΕ, όπου δόθηκε «πολιτική έγκριση» σε Σχέδιο Συμπερασμάτων, στο οποίο κατέληξε προηγουμένως η Επιτροπή Μόνιμων Αντιπροσώπων (πρέσβεις των κρατών - μελών) για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία και, υπό όρους, με την Αλβανία. Η συμφωνία καταλήχτηκε μετά από πολλά παζάρια και θα υποβληθεί στους αρχηγούς των κρατών, οι οποίοι με τη σειρά τους θα πρέπει να δώσουν εντολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προετοιμάσει το πλαίσιο των διαπραγματεύσεων, το οποίο θα εγκριθεί σε επόμενη Σύνοδο Κορυφής, οπότε θα αποφασιστεί και η ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Για «καθοριστικό βήμα για την ευρωπαϊκή προοπτική των δύο γειτονικών χωρών», που «επιβεβαιώνει εμπράκτως τον αποφασιστικό ρόλο της (ΕΕ) στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων» και «επιβεβαίωση» της διαχρονικής στρατηγικής της αστικής τάξης για τα Βαλκάνια, της «Ατζέντας της Θεσσαλονίκης του 2003» έκανε λόγο ο μετέχων στο συμβούλιο, αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μ. Βαρβιτσιώτης, ο οποίος υπογράμμισε πως «στο κείμενο για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας προβλέπεται η υποχρέωση, αφενός της Βόρειας Μακεδονίας να σεβαστεί τις διατάξεις της Συμφωνίας των Πρεσπών και αφετέρου της Αλβανίας να τηρήσει την υποχρέωση σεβασμού των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας, συμπεριλαμβανομένης τόσο της απογραφής και του δικαιώματος αυτοπροσδιορισμού, όσο και της καταγραφής της ιδιοκτησίας».

Αντίστοιχα ενθουσιώδεις εμφανίστηκαν οι Αμερικανοί. Η πρέσβειρά τους στα Τίρανα, Yuri Kim, διαβεβαίωσε ότι «οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να στηρίζουν σθεναρά μεταρρυθμίσεις και άλλα αναγκαία βήματα για την επίτευξη της υποψηφιότητας», ενώ η πρέσβειρά τους στα Σκόπια, Kate Byrnes, έγραψε ότι πρόκειται για μια «ιστορική μέρα στο ταξίδι της Β. Μακεδονίας στην πραγματοποίηση του ευρωατλαντικού της μέλλοντος» και δεν ξεχνάει να... θυμίσει στην κυβέρνηση της Β. Μακεδονίας και να προειδοποιήσει τους ανταγωνιστές πως «περπατήσαμε πλάι πλάι μαζί σας για να υποστηρίξουμε αυτήν την φιλοδοξία, και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί σας σαν εταίροι στο ταξίδι σας προς την πλήρη υποψηφιότητα για μέλος της ΕΕ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ