Πέμπτη 26 Μάρτη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ
Εγκληματική η απουσία Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

Η προσαρμογή επιστημονικών εργαλείων, συστάσεων και κριτηρίων στις τεράστιες ελλείψεις του αποδυναμωμένου δημόσιου συστήματος Υγείας αποτυπώνεται για άλλη μια φορά με τραγικό τρόπο, μετά και τις περιπτώσεις ανθρώπων που ξεψύχησαν μόνοι και αβοήθητοι στο σπίτι τους.

Η διαχρονική πολιτική εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης του δημόσιου συστήματος Υγείας οδηγεί ανθρώπους λαϊκών στρωμάτων σε αδιέξοδο. Πηγαίνουν στα δημόσια νοσοκομεία κι αν έχουν πιθανά ήπια συμπτώματα της νόσου δεν εξετάζονται καν από τους γιατρούς, κατόπιν οδηγίας του ΕΟΔΥ. Ετσι τα ήπια συμπτώματα μπορεί να εξελιχθούν σε σοβαρά ή να θέσουν σε κίνδυνο ακόμη και τη ζωή τους. Αν πάλι είναι «τυχεροί» κι εμφανίζουν πιο σοβαρά πιθανά συμπτώματα της νόσου θα περιμένουν στην ουρά και στο κρύο για ώρες μέχρι να εξεταστούν και να διαγνωστούν.

Οι συστάσεις για τα ήπια συμπτώματα είναι «κατ' οίκον νοσηλεία» και «συστηματική παρακολούθηση από το γιατρό τους», τα οποία σκοντάφτουν με τη σειρά τους στην υπάρχουσα πραγματικότητα. «Πόσοι έχουν σήμερα τον "γιατρό τους"; Πού να ψάξουν να τον βρουν; Πού θα απευθυνθεί κάποιος όταν από τα εκατοντάδες πρώην Πολυιατρεία του ΙΚΑ πολλά έχουν κλείσει και όσα έχουν απομείνει υπολειτουργούν;», σχολιάζει στον «Ριζοσπάστη» ο Ηλίας Σιώρας, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», και συνεχίζει:

«Το προσωπικό τους είναι ελάχιστο, δεν υπάρχει οικογενειακός γιατρός, δεν υπάρχουν εργαστήρια επαρκή ακόμη και για τις στοιχειώδεις εξετάσεις. Η μετονομασία κάποιων Πολυιατρείων του ΙΚΑ σε Κέντρα Υγείας δεν άλλαξε την ουσία, παρά μόνο την ταμπέλα. Κέντρο Υγείας σημαίνει 24ωρη λειτουργία, να υπάρχουν όλες οι βασικές ειδικότητες, να υπάρχει οικογενειακός γιατρός καθώς επίσης και υπηρεσίες που θα επισκέπτονται ανήμπορους ασθενείς.

Επιπλέον, η μη διενέργεια του τεστ σε πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού, και πρώτα απ' όλα στους υγειονομικούς, εμπεριέχει κινδύνους. Πώς θα ξέρουμε αν νοσείς, αν πρέπει να μείνεις σε καραντίνα από τους οικείους σου, τους συναδέλφους σου; Αυτές είναι μερικές πτυχές όπου θα αναζητήσουμε την αιτία του κάθε νέου ή ηλικιωμένου που ασθενεί σοβαρά και κινδυνεύει η ζωή του ή δυστυχώς χάνεται. Είναι επομένως επιτακτική ανάγκη να επιταχθούν εκτός από τις ΜΕΘ και τα ιδιωτικά εργαστήρια που κάνουν το τεστ και όχι να εκχωρεί το κράτος 30 εκατ. ευρώ για επιχορήγηση στους ιδιώτες για παροχή υπηρεσιών για τον κορονοϊό».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ