Τρίτη 30 Νοέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
«Πολύ υψηλός» εκτιμάται ο κίνδυνος από τη νέα μετάλλαξη...

...στο έδαφος της πολιτικής που αφήνει αθωράκιστους τους λαούς

Copyright 2021 The Associated

Την ώρα που η Ευρώπη βρίσκεται ήδη εδώ και βδομάδες αντιμέτωπη με νέα έξαρση της πανδημίας, η εμφάνιση της παραλλαγής «Ομικρον» του SARS-CoV-2 και η ταχύτητα της διάδοσής της εντείνουν την παγκόσμια ανησυχία. Καθώς τα συστήματα Υγείας και οι λαοί παραμένουν αθωράκιστα, επιβεβαιώνονται για μία ακόμα φορά οι μεγάλοι κίνδυνοι από την τεράστια διεθνή ανισομετρία στους εμβολιασμούς, απόρροια της εμπορευματοποίησης των εμβολίων και της υποταγής τους σε ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς: Ακριβώς σε αυτό το έδαφος πολλαπλασιάζονται οι πιθανότητες για την εμφάνιση νέων, πιο επικίνδυνων μεταλλάξεων.

«Η "Ομικρον" έχει έναν πρωτόγνωρο αριθμό μεταλλάξεων στην πρωτεΐνη ακίδα της, κάποιες από τις οποίες προκαλούν ανησυχία για την ενδεχόμενη επίπτωσή τους στην πορεία της πανδημίας», αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), προσθέτοντας πως «συνολικά ο παγκόσμιος κίνδυνος από το νέο στέλεχος "Ομικρον" εκτιμάται ότι είναι πολύ υψηλός» και πως «ενδέχεται να υπάρξουν μελλοντικές εξάρσεις της COVID-19, οι οποίες μπορεί να έχουν σοβαρές επιπτώσεις» σε κάποιες περιοχές.

Ο Οργανισμός κάλεσε τις χώρες να επιταχύνουν τον εμβολιασμό των ευάλωτων ομάδων και να «καταρτίσουν σχέδια μετριασμού», προκειμένου να παραμείνουν σε λειτουργία οι βασικές υγειονομικές υπηρεσίες στα ήδη τσακισμένα νοσοκομεία.

Παράλληλα, ο ΠΟΥ εκτιμά ότι χρειάζονται περισσότερες έρευνες προκειμένου να κατανοηθεί σε ποιο βαθμό μπορεί η «Ομικρον» να διαφεύγει την προστασία από τα εμβόλια και από προηγούμενες μολύνσεις από άλλα στελέχη του κορονοϊού.

Πέραν της Μποτσουάνα και της Νότιας Αφρικής, όπου εντοπίστηκε αρχικά η παραλλαγή, μέσα σε λίγες μέρες αυξάνονται κατακόρυφα οι χώρες στις οποίες εντοπίζονται επιβεβαιωμένα κρούσματα. Μεταξύ άλλων εντοπίστηκαν σε Αυστραλία, Βέλγιο, Βρετανία, Δανία, Γερμανία, Χονγκ Κονγκ, Ισραήλ, Τσεχία, Ιταλία, Ολλανδία, Καναδά και πιθανώς σε Γαλλία και Ελβετία.

Ειδικά για την Ιταλία αναφέρεται ότι το πρώτο εντοπισμένο κρούσμα της «Ομικρον» έφτασε στη χώρα από τη Μοζαμβίκη πριν από περισσότερες από δυο βδομάδες και μετακινούνταν για μέρες πριν τη διάγνωσή του, καθώς είχε αρχικό αρνητικό μοριακό τεστ.

Σε ένα τέτοιο έδαφος, μακριά από τα αναγκαία ουσιαστικά μέτρα για την προστασία των λαών, πλήθος κυβερνήσεων επέβαλαν νέους ταξιδιωτικούς περιορισμούς και ελέγχους, ενώ Ιαπωνία και Ισραήλ ανακοίνωσαν πλήρη απαγόρευση εισόδου σε όλους τους ξένους επισκέπτες.

Ευχολόγια ενώ δυναμώνουν ιμπεριαλιστικά παζάρια και ανταγωνισμοί

Στο μεταξύ, στο φόντο αυτής της νέας μετάλλαξης, με αναμάσημα από διάφορα ευχολόγια ασυμβίβαστα με το κυνήγι του καπιταλιστικού κέρδους και τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, ξεκίνησε χτες η τριήμερη έκτακτη Παγκόσμια Σύνοδος του ΠΟΥ.

Ενώ εδώ και πολλά χρόνια πριν την εμφάνιση της COVID-19 όλες οι προειδοποιήσεις και προτάσεις για έρευνες και λήψη ουσιαστικών προληπτικών μέτρων έναντι μελλοντικών πανδημιών έπεφταν στο κενό, καθώς δεν κρίνονταν αρκετά κερδοφόρες για τα μονοπώλια, ενώ δύο ολόκληρα χρόνια μετά το ξέσπασμα της τωρινής πανδημίας οι λαοί όλου του κόσμου εξακολουθούν να μένουν αθωράκιστοι, ακριβώς επειδή τα αναγκαία μέτρα για την προστασία τους μπαίνουν στο ίδιο «ζύγι», εκπρόσωποι των ισχυρότερων καπιταλιστικών κρατών εμφανίστηκαν χτες να απευθύνουν «εκκλήσεις» για «να μην ξαναβρεθούμε ποτέ απροετοίμαστοι» και να παζαρεύουν στο πλαίσιο της Συνόδου τη δημιουργία ενός διεθνούς οργάνου το οποίο, όπως λένε, θα προβλέπει και θα καταπολεμά καλύτερα τις μελλοντικές πανδημίες.

Φτάνοντας σε έναν προσωρινό συμβιβασμό, αναφέρεται ότι τα ισχυρότερα καπιταλιστικά κράτη - μέλη του ΠΟΥ κατέληξαν σε ένα σχέδιο συμφωνίας, η οποία στην πραγματικότητα προβλέπει την παραπέρα συνέχιση των παζαριών. Συγκεκριμένα, προβλέπεται η δημιουργία ενός «διακυβερνητικού οργάνου» που θα συντάξει και θα διαπραγματευτεί «μία συνθήκη, μια συμφωνία ή ένα άλλο διεθνές εργαλείο του ΠΟΥ για την πρόληψη, την προετοιμασία και την ανταπάντηση απέναντι στις πανδημίες». Μια ενδιάμεση έκθεση αναμένεται τον Μάη του 2023, ενώ το αποτέλεσμα αναμένεται να βρίσκεται στο τραπέζι για την Παγκόσμια Διάσκεψη Υγείας του Μάη του 2024.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ