Τρίτη 30 Νοέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
Να παρθούν τώρα μέτρα προστασίας της υγείας του λαού!

Συλλαλητήριο την Τετάρτη 8 Δεκέμβρη αποφασίστηκε σε σύσκεψη στον Βόλο

Στη διοργάνωση συλλαλητηρίου για τη διεκδίκηση μέτρων προστασίας της υγείας και της ζωής του λαού, την Τετάρτη 8 Δεκέμβρη, στις 6 μ.μ. στην πλατεία Ελευθερίας, κατέληξε η σύσκεψη εργατικών σωματείων και μαζικών φορέων της Μαγνησίας, που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της προηγούμενης Πέμπτης.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών, ο Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείο Βόλου, το Συνδικάτο Μετάλλου «Μήτσος Παπαρήγας», το Σωματείο Εργαζομένων στη ΒΕΜΕΚΕΠ, το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων, ο Σύλλογος διοικητικού Προσωπικού Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Μαγνησίας, ο Σύλλογος Φοιτητών Φυτικής Παραγωγής, τα Σωματεία Συνταξιούχων ΙΚΑ, Δημοσίου, ΟΑΕΕ (ΤΕΒΕ-ΤΣΑ), ΝΑΤ, ΟΑΕΕ-ΤΑΕ (εμπόρων) και ο Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών.

Για την καλύτερη προετοιμασία και τη μαζικότερη συμμετοχή οργανώνονται αυτές τις μέρες περιοδείες σε χώρους δουλειάς, στο νοσοκομείο, στις σχολές του Πανεπιστημίου, σε σχολεία και γειτονιές. Ταυτόχρονα γίνεται προσπάθεια να στηριχτεί η κινητοποίηση και από άλλα σωματεία και μαζικούς φορείς.

Ασφυκτική η κατάσταση στον νομό Μαγνησίας

Συνδικαλιστές από το νοσοκομείο, από εργατικά και συνταξιουχικά σωματεία μετέφεραν την ασφυκτική κατάσταση των δημόσιων μονάδων Υγείας αλλά και την απουσία μέτρων προστασίας σε χώρους δουλειάς, σχολεία και αλλού. Κατήγγειλαν ότι η κυβέρνηση αρνείται να ικανοποιήσει τα αιτήματα των υγειονομικών και του λαού, αντίθετα προωθεί το σχέδιο για το «νέο ΕΣΥ», που θα φέρει νέες ιδιωτικοποιήσεις, συγχωνεύσεις και καταργήσεις κλινικών και νοσοκομείων.

Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών, Νίκος Χαυτούρας,«για τις δύο Παθολογικές κλινικές και στα τμήματα Covid, από τις 14 θέσεις ειδικών παθολόγων που προβλέπονταν πριν από την πανδημία, σήμερα καλύπτονται μόνο από 8 γιατρούς, δηλαδή καθημερινά στην εφημερία αντιστοιχεί ένας ιατρός ανά 80 ως 90 ασθενείς. Μάλιστα, οι 2 από τους 8 υπηρετούντες ιατρούς βρίσκονται πολύ κοντά στο ηλικιακό όριο υποχρεωτικής συνταξιοδότησης.

Επίσης, δεν έχει γίνει διορισμός ούτε ενός πνευμονολόγου. Στη Χειρουργική κλινική υπηρετούν μόνο δύο μόνιμοι χειρουργοί και δύο επικουρικοί, ενώ ο διευθυντής της Κλινικής έχει υποβάλει την παραίτησή του. Στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών στις 10 συνολικά θέσεις (οι οποίες ούτως ή άλλως δεν επαρκούν για την αυτόνομη λειτουργία του ΤΕΠ), υπηρετούν μόνο ένας μόνιμος γενικός ιατρός, ένας χειρουργός και μία ορθοπεδικός. Η Παιδιατρική κλινική, που καλύπτει το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, το Τμήμα Νεογνών και τη Μαιευτική κλινική, λειτουργεί μόνο με 4 μόνιμους ιατρούς.

Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στα Κέντρα Υγείας του νομού. Στο Κέντρο Υγείας Σκοπέλου, καθώς και στο Περιφερειακό Ιατρείο Αλοννήσου δεν υπηρετεί κανένας μόνιμος γενικός ιατρός ή παθολόγος».

Ο πρόεδρος των εργαζομένων του Νοσοκομείου, Ντίνος Μηνδρινός, σημείωσε πως «από τις 1.069 οργανικές θέσεις του Νοσοκομείου, είναι καλυμμένες με μόνιμο προσωπικό μόνο οι 596. Από τη μία, το μόνιμο προσωπικό βαίνει συνεχώς μειούμενο και αποτελεί το 56% του συνόλου του προσωπικού και, από την άλλη, αυξάνεται συνεχώς το προσωπικό με ολιγόμηνες συμβάσεις και ψίχουλα για αποδοχές».

Στην ανάγκη του κοινού αγώνα των σωματείων της περιοχής εστίασε ο γραμματέας του Συλλόγου Συνταξιούχων ΟΑΕΕ (ΤΕΒΕ-ΤΣΑ), Κώστας Γερογιάννης, εκ μέρους των συνταξιουχικών σωματείων, ώστε η κινητοποίηση να είναι όσο γίνεται πιο μαζική και δυναμική, «αντίστοιχη των τραγικών ελλείψεων που υπάρχουν εξαιτίας της εγκληματικής πολιτικής των κυβερνήσεων που ασκούν εδώ και χρόνια την πολιτική εμπορευματοποίησης της Υγείας και που τώρα νιώθουμε βαθιά στο πετσί μας τις συνέπειές της».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ