Κυριακή 23 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΣΚΑΚΙ
Εκτίμηση και τοποθέτηση κομματιών

Οι αρχάριοι και οι μέτριοι σκακιστές δεν κατανοούν σε βάθος, ότι ο σημαντικότερος παράγοντας για τη νίκη - αλλά και για την ήττα - στο σκάκι, είναι η εκάστοτε θέση που προκύπτει στη σκακιέρα. Συχνά, αρκούμαστε στην υλική υπεροχή ή στην πρωτοβουλία των κινήσεων. Αυτό που μετράει είναι η θέση των δυνάμεων που διαθέτει ο κάθε παίκτης, δηλαδή με πιο τρόπο είναι τοποθετημένες στη σκακιέρα και αυτό και μόνο αυτό αποφασίζει για το κάθε αποτέλεσμα.

Ακόμη και μια συντριπτική υπεροχή για παράδειγμα, ενός πύργου και ενός αξιωματικού, δεν είναι αρκετή να εξασφαλίσει τη νίκη αν η τοποθέτησή τους στη σκακιέρα, όσο και η τοποθέτηση των αντιπάλων κομματιών είναι τέτοια, που η υπεροχή αυτή εξουδετερώνεται ολοκληρωτικά. Παίζοντας μια παρτίδα, πρωταρχική σημασία έχει η σωστή διάταξη των κομματιών μέσα στα 64 τετράγωνα, αυτή θα επιτρέψει να δημιουργηθούν σωστοί τακτικοί συνδυασμοί και θα δώσει την τελική νίκη.

Στο διάγραμμα του κειμένου, (σύνθεση του Ελβετού Σ. Ισενγκερ 1899-1964) παρατηρούμε ότι τα μαύρα υπερέχουν σημαντικά αλλά τα λευκά παίζοντας με απόλυτη ακρίβεια, θα καταφέρουν την ισοπαλία.

Καλό είναι εδώ, να κάνετε μια προσπάθεια, πριν διαβάσετε τη λύση, να μελετήσετε με προσοχή τη θέση και μόνο αν διαπιστώσετε αδυναμία να προχωρήσετε στη λύση που δίνουμε παρακάτω. Πρόκειται για μια τρανταχτή απόδειξη της αδυναμίας, που έχει η υλική υπεροχή, απέναντι στη θέση! Πολλοί υποστηρίζουν ότι το σκάκι έχει θέαμα και το σημερινό διάγραμμα το αποδεικνύει. Είναι από τις «θέσεις που ζητούν και οι παίκτες βρίσκουν». Οι σωστές και μοναδικές κινήσεις, που οδηγούν τα λευκά σε ισοπαλία, είναι: 1. ε5+ΡΧε5 2. η6 Ρζ5 3. η7 Πθ7 4. Ρζ8! Αγ5+ 5. δ6! ΑΧδ6+ 6. Ρη8 Πθ1 7. Ρζ7 Πε1 8. η8=Β Πε7+ 9. Ρζ8 Ρζ6 10. Βδ5! και ισοπαλία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ