Πέμπτη 7 Μάη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΔΗΜΟΥ ΠΑΤΡΕΩΝ
«Ζιζή Μακρή, η Ελλάδα της»

Η Ζιζή Μακρή
Η Ζιζή Μακρή
Η σημαντική έκθεση χαρακτικής και ζωγραφικής της Δημοτικής Πινακοθήκης Πατρών, «Ζιζή Μακρή, η Ελλάδα της», που είχε αναβληθεί λόγω των συνθηκών, είναι διαθέσιμη στο κοινό με τη μορφή εικονικής περιήγησης στην ιστοσελίδα https://youtu.be/3i_iHdf8MCE.

Ο επισκέπτης της έκθεσης θα έχει την ευκαιρία να μάθει για τη ζωή και το έργο μιας από τις σημαντικότερες χαράκτριες του δευτέρου μισού του 20ού αιώνα, να περιηγηθεί στις δημιουργίες της και μάλιστα σε μια σειρά χαρακτικών που φιλοτέχνησε στις πιο δύσκολες συνθήκες, του εγκλεισμού στις Φυλακές Αβέρωφ το 1961 όντας πολιτική κρατούμενη. Πολύ αργότερα, ανέφερε για τα έργα που έκανε στη φυλακή: «Ξέρω ότι εκείνη τη στιγμή που έκανα τα έργα στη φυλακή έδωσα όλο τον εαυτό μου, ξέρω ότι καλύτερα δεν μπορούσα να κάνω εκείνη την εποχή».

Η πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Πατρέων, Κατερίνα Γεροπαναγιώτη, με αφορμή τη διάθεση της έκθεσης στο κοινό σε ψηφιακή μορφή, επισήμανε πως «το έργο και η ζωή της Ζιζής Μακρή αποδεικνύει περίτρανα ότι ούτε ο εγκλεισμός ούτε οι κακουχίες μπορούν να σταθούν εμπόδιο στη δημιουργία, στην ελπίδα, στον αγώνα. Αντιθέτως η Τέχνη μπορεί να γίνει η φωνή διαμαρτυρίας, το όπλο καταγγελίας, το μέσο ενδυνάμωσής μας». Εξέφρασε παράλληλα τις ευχαριστίες της στην Κλειώ Μακρή και στο Σωματείο Φίλων Μέμου και Ζιζής Μακρή για την παραχώρηση των έργων και την έγκρισή τους να διατεθεί ψηφιακά η έκθεση στο κοινό, όπως επίσης στο προσωπικό της Δημοτικής Βιβλιοθήκης - Πινακοθήκης Πατρών και του Πολιτιστικού Οργανισμού, που κατάφεραν να κάνουν πράξη τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία.

Να σημειωθεί ότι βρίσκεται σε εξέλιξη σχετική πρωτοβουλία για διοργάνωση της ψηφιακής έκθεσης εικαστικών πατρινής καταγωγής. Επίσης, την προηγουμένη βδομάδα κατατέθηκε πλήρης φάκελος που συνοδεύει αίτημα προς το υπουργείο Πολιτισμού για την επιχορήγηση της ψηφιοποίησης του αρχειακού υλικού της Δημοτικής Πινακοθήκης και τη δημιουργία πλατφόρμας προβολής και ανάδειξής του, έργο μείζονος πολιτιστικής και εκπαιδευτικής σημασίας.

Υπενθυμίζεται πως στο ίδιο πλαίσιο εντάσσονται και διατίθενται ήδη σε ψηφιακή μορφή σπουδαίο αρχειακό υλικό και αναγνώσματα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, καθώς και τα λευκώματα της Δημοτικής Πινακοθήκης, μέσω των διευθύνσεων https://bit.ly/3dPk0QY και https://patraslibrary.weebly.com αντίστοιχα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εμπλουτίζεται με αρχεία η ηλεκτρονική πλατφόρμα του Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Πατρέων (2020-04-14 00:00:00.0)
Συνεχίζεται η έκθεση με έργα του Μέμου Μακρή (2017-04-12 00:00:00.0)
Εικοσάχρονα γενέθλια (2009-03-31 00:00:00.0)
Εικαστικές «Πυξίδες» (2004-02-20 00:00:00.0)
Σημείο αναφοράς ο άνθρωπος (2002-05-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ