Παρασκευή 8 Μάη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
75 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ 9η ΜΑΗ - ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗΣ ΝΙΚΗΣ ΤΩΝ ΛΑΩΝ
Τιμή στους ήρωες του τιτάνιου αγώνα ενάντια στο φασισμό

Καταθέσεις στεφάνων και εκδηλώσεις από Οργανώσεις του ΚΚΕ

Τα 75 χρόνια από την 9η Μάη, μέρα της Μεγάλης Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών, τιμούν με καταθέσεις στεφάνων σε μνημεία και ιστορικούς τόπους Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ.

Οι Οργανώσεις αποτίουν φόρο τιμής σε όσους αγωνίστηκαν, όσους θυσιάστηκαν, όσους έδρασαν με κάθε τρόπο ενάντια στον ναζιστικό - φασιστικό ιμπεριαλιστικό άξονα Γερμανίας - Ιταλίας - Ιαπωνίας και των συμμάχων τους. Τιμούν τη δράση των Κομμουνιστικών Κομμάτων που ηγήθηκαν των εθνικοαπελευθερωτικών και αντιφασιστικών κινημάτων. Τον απελευθερωτικό Κόκκινο Στρατό της ΕΣΣΔ και τους πάνω από 20.000.000 Σοβιετικούς πολίτες και στρατιώτες που έδωσαν τη ζωή τους σε αυτόν τον τιτάνιο αγώνα ενάντια στο ναζισμό και το φασισμό.

Σημειώνεται ότι ο «Ριζοσπάστης του Σαββατοκύριακου» 9 - 10 Μάη θα κυκλοφορήσει με ιστορικό αφιέρωμα στην 75η επέτειο της Αντιφασιστικής Νίκης και μια μεγάλη προσφορά: Ανατυπωμένα τα πρωτοσέλιδα του «Ριζοσπάστη» στις 8 και 9 Μάη του 1945, που αναγγέλλουν το σπουδαίο γεγονός, καθώς και αφίσα με σοβιετικό - αντιφασιστικό σκίτσο του 1941.

Για αύριο Σάββατο 9 Μάη προγραμματίζονται οι εξής εκδηλώσεις:

-- Η ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ θα καταθέσει στεφάνι στο Μνημείο του Σοβιετικού Στρατιώτη στην Καλλιθέα, στις 10 π.μ.

-- Οι Οργανώσεις Ελευσίνας Αττικής του ΚΚΕ θα καταθέσουν στεφάνι στο Μπλόκο της Ελευσίνας, στις 10 π.μ.

-- Οι Οργανώσεις Καβάλας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ και το παράρτημα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ διοργανώνουν εκδήλωση στις 11 π.μ. στην πλατεία Καπνεργάτη.

-- Η ΤΕ Δράμας του ΚΚΕ και το παράρτημα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ στις 11 π.μ. θα καταθέσουν στεφάνι στο μνημείο για τους σφαγιασθέντες από τους Βούλγαρους φασίστες του Σεπτέμβρη του 1941 στη Χωριστή.

-- Η ΤΕ Ενεργειακού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας πραγματοποιεί τις εξής εκδηλώσεις κατάθεσης στεφάνων: Στις 12 μ. στο μνημείο Εθνικής Αντίστασης στη λαϊκή αγορά Πτολεμαΐδας, και στο μνημείο του Ολοκαυτώματος του χωριού στην Ερμακιά Εορδαίας. Στις 12.30 μ.μ. στο μνημείο της Εθνικής Αντίστασης στην κεντρική πλατεία Αμυνταίου. Στις 12.45 μ.μ. στο μνημείο των πεσόντων του Ολοκαυτώματος του χωριού και στο μνημείο των τριών Σοβιετικών στρατιωτών στο Μεσόβουνο Εορδαίας. Και στη 1.30 μ.μ. στο μνημείο των πεσόντων του Ολοκαυτώματος του χωριού στους Πύργους Εορδαίας.

-- Στη Μαγνησία, στις 11 π.μ. θα πραγματοποιηθει εκδήλωση στην Κίτρινη Αποθήκη (Βασάνη με Γαζή) και θα ακολουθήσει ιστορικός περίπατος. Οι Οργανώσεις Μαγνησίας της ΚΝΕ με τον «Ριζοσπάστη» και τη νέα έκδοση του «Οδηγητή» οργανώνουν το Σαββατοκύριακο 9 και 10 Μάη περιοδείες στην παραλία και σε γειτονιές του Βόλου, στην ύπαιθρο, στον Αλμυρό, στο Νότιο Πήλιο και τη Ζαγορά.

-- Στη Λάρισα, στις 10.30 π.μ. θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση στο Αντιαεροπορικό Μνημείο στο Ομορφοχώρι, όπου θα μιλήσει ο Γιάννης Παντελίδης, μέλος της ΕΠ Θεσσαλίας του ΚΚΕ. Επίσης, οι Οργανώσεις ΑΕΙ Λάρισας και Βόλου της ΚΝΕ θα πραγματοποιήσουν διαδικτυακή συζήτηση μέσω της πλατφόρμας τηλεκπαίδευσης του Πανεπιστημίου.

-- Στην Καρδίτσα, στις 6.30 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση στον Παλαμά, με αφορμή και την επέτειο της δολοφονίας της Βαγγελίτσας Κουσιάτζα.

-- Στα Τρίκαλα, στις 12 μ. θα πραγματοποιηθεί ιστορικός περίπατος στο κέντρο της πόλης, στα μνημεία του Αρη Βελουχιώτη, του Στέφανου Σαράφη και των 5 ΕΠΟΝιτών.

-- Η ΤΕ Αργολίδας στις 11 π.μ. θα καταθέσει στεφάνι στο μνημείο της Ακροναυπλίας.

-- Η ΤΕ Ζακύνθου στις 10 π.μ. θα καταθέσει στεφάνι στο μνημείο των 2 ΕΠΟΝιτών που κρεμάστηκαν από τους ναζί στις 17/8/1944, στην πλατεία Αγίου Μάρκου, και στο μνημείο της Εθνικής Αντίστασης στην πλατεία Σολωμού.

Την Κυριακή 10 Μάη:

-- Στην Κρήτη, η ΚΟ Λασιθίου του ΚΚΕ και το παράρτημα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ στις 11 π.μ. θα καταθέσουν στεφάνι στην περιοχή Τάφος, στον Κρούστα, στο λημέρι των ανταρτών. Επίσης θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακή παρουσίαση της έκδοσης της «Σύγχρονης Εποχής» «Ποιος βοήθησε το Χίτλερ;» του Ιβάν Μιχαΐλοβιτς Μάισκι, στις 7 μ.μ., στην πλατφόρμα «Zoom».

-- Η ΚΟΒ Σερβίων Κοζάνης θα καταθέσει στεφάνι στις 11 π.μ. στο μνημείο στο Φυτώριο Σερβίων, προς τιμήν των κομμουνιστών που εκτελέστηκαν στο Κούρνοβο (6 Ιούνη 1943) και την Καισαριανή (1 Μάη 1944), καθώς και όλων των πεσόντων στο Ολοκαύτωμα των Σερβίων (6 Μάρτη 1943).

Πολύμορφη δραστηριότητα της ΚΟ Κεντρικής Ευρώπης

Με μια πολύμορφη δραστηριότητα θα τιμήσει η ΚΟ Κεντρικής Ευρώπης του ΚΚΕ τα 75 χρόνια της Αντιφασιστικής Νίκης στις 8 και 9 Μάη. Σε πολλές πόλεις της Γερμανίας μέλη και φίλοι του Κόμματος και της ΚΝΕ θα συμμετάσχουν μαζί με δυνάμεις του Γερμανικού Κομμουνιστικού Κόμματος (DKP) και του Κομμουνιστικού Κόμματος Τουρκίας (TKP) σε εκδηλώσεις τιμής για τους ήρωες της αντιφασιστικής πάλης και θα καταθέσουν λουλούδια σε σοβιετικά μνημεία και νεκροταφεία καθώς και σε αντιφασιστικά μνημεία.

Στο κάλεσμά της η ΚΟ Κεντρικής Ευρώπης τονίζει μεταξύ άλλων:

«Τιμάμε τους 20 εκατομμύρια νεκρούς της Σοβιετικής Ενωσης, τους αγωνιστές και αγωνίστριες που έδωσαν τη ζωή τους σε όλη την Ευρώπη. Τιμάμε τα εκατομμύρια των θυμάτων στα στρατόπεδα συγκέντρωσης και στις φυλακές. Τιμάμε τα απελευθερωτικά κινήματα σε κάθε χώρα, όπου πρωταγωνιστούσαν με αυτοθυσία χιλιάδες κομμουνιστές και άλλοι αγωνιστές.

Εμπνεόμαστε από τους αγώνες τους, διδασκόμαστε. Επαγρυπνούμε και οργανωνόμαστε μπροστά στις επικίνδυνες εξελίξεις. Τα μονοπώλια έχουν μόνο έναν στόχο: τα κέρδη. Προκειμένου να τα αυξήσουν αιματοκυλούν τους λαούς. Η σημερινή ειρήνη τους πολύ γρήγορα μετατρέπεται σε πόλεμο αν εξασφαλίζει μεγαλύτερο κομμάτι από την πίτα. Αυτοί που σήμερα τσακίζουν τα εργασιακά και λαϊκά δικαιώματα, σε κάθε χώρα, αυτοί θα μας στείλουν και στην κρεατομηχανή του πολέμου. Συνεχίζουμε με ακλόνητη την πίστη ότι ο σοσιαλισμός είναι αναγκαίος και επίκαιρος, η μόνη απάντηση στο βάρβαρο καπιταλιστικό σύστημα, που γεννά και θρέφει το ναζισμό - φασισμό, προκαλεί φτώχεια, πολέμους και προσφυγιά για τους λαούς, προς όφελος των κερδών των λίγων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ