Σάββατο 9 Μάη 2020 - Κυριακή 10 Μάη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΥΗ
Συνεχίζεται η ενδοϊμπεριαλιστική κόντρα

ΤΡΙΠΟΛΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Τις ανησυχίες του για την ανάπτυξη των σχέσεων του στρατηγού Χαλίφα Χάφταρ του «Εθνικού Λιβυκού Στρατού» με τον Σύρο Πρόεδρο Μπασάρ Ασαντ και τη Ρωσία εξέφρασε ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Χένρι Γούστερ, σε δηλώσεις του στον Τύπο μέσω τηλεδιάσκεψης. Στην ίδια τηλεδιάσκεψη έγινε παρέμβαση και από τον απεσταλμένο των ΗΠΑ στη Συρία, Τζέιμς Τζέφρι, ο οποίος κατήγγειλε τη Ρωσία ότι συνεργάζεται με τον Ασαντ για τη μεταφορά μαχητών πολιτοφυλακών, πιθανόν από τρίτη χώρα, καθώς και Σύρων μισθοφόρων και εξοπλισμού στη Λιβύη.

Στο ίδιο πνεύμα, μέσα στη βδομάδα έκθεση ειδικών του ΟΗΕ είδε στη Λιβύη μόνο τη δράση Ρώσων μισθοφόρων, κάνοντας τα στραβά μάτια σε αυτήν των μισθοφόρων τζιχαντιστών που συνδράμουν τον δοτό πρωθυπουργό Φαγιέζ Σάρατζ, με την αμέριστη υποστήριξη της Τουρκίας.

Πάντως ο Σάρατζ εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκειά του για την έναρξη περιπολιών της αποστολής «Irene» της ΕΕ στην Ανατολική Μεσόγειο, με υποτιθέμενο στόχο την επιβολή του διεθνούς εμπάργκο όπλων που παραβιάζεται από δεκάδες χώρες και ένοπλες οργανώσεις εδώ και χρόνια. Τον περασμένο μήνα άλλωστε είχε δηλώσει ότι δεν επιθυμεί πλέον συνομιλίες για εξεύρεση πολιτικής λύσης στην κρίση με τον Χάφταρ, κατηγορώντας τον για «καταστροφές και εγκλήματα» εναντίον του λιβυκού λαού.

Νωρίτερα, οι διπλωματικές αντιπροσωπείες Τουρκίας και Ιταλίας στην Τρίπολη επιβεβαίωσαν τη ρίψη ρουκετών και οβίδων, πιθανώς από δυνάμεις του Χάφταρ, κοντά στις πρεσβείες που οι δύο χώρες διατηρούν στο κέντρο της λιβυκής πρωτεύουσας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ