Σάββατο 9 Μάη 2020 - Κυριακή 10 Μάη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΗΛΩΣΗ ΥΠΕΞ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ - ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΚΑΙ ΗΠΑ
Ωμός αντικομμουνισμός και παραχάραξη της Ιστορίας

Οι αστικές κυβερνήσεις της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης και των ΗΠΑ δεν μπορούν να χωνέψουν την τεράστια προσφορά της Σοβιετικής Ενωσης στη συντριβή του φασισμού και προκαλούν με αφορμή την 75η επέτειο της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών, που γιορτάζεται φέτος. Την Πέμπτη το πολωνικό ΥΠΕΞ έδωσε στη δημοσιότητα κοινή δήλωση των υπουργών Εξωτερικών Πολωνίας, Βουλγαρίας, Τσεχίας, Εσθονίας, Ουγγαρίας, Λετονίας, Λιθουανίας, Ρουμανίας, Σλοβακίας και ΗΠΑ, που αποτελεί άλλο ένα μνημείο αντικομμουνισμού και παραχάραξης της Ιστορίας, ενώ κοινό άρθρο του ίδιου φυράματος δημοσίευσαν και οι αντιδραστικοί Πρόεδροι των βαλτικών χωρών.

Στο κείμενο της δήλωσης αναπαράγεται η γνωστή ανιστόρητη εξίσωση του ναζισμού - φασισμού, που βγαίνει από τη μήτρα του καπιταλιστικού συστήματος που υπερασπίζονται, με το σοσιαλισμό, που έδωσε πρωτόγνωρες κατακτήσεις στους λαούς.

Οι αστοί πολιτικοί, μιλώντας για τη «μη απελευθέρωση του ανατολικού τμήματος της Ευρώπης» μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και τη «σοβιετική κατοχή για σχεδόν 50 χρόνια», ξαναζέσταναν την προπαγάνδα περί «σιδηρού παραπετάσματος». Είναι δε τόση η προκλητικότητά τους που κάνουν λόγο για ανάγκη «αποκατάστασης» της Ιστορίας από την «παραποίησή» της. Σημειώνουν χαρακτηριστικά:

«Σήμερα εργαζόμαστε από κοινού προς μια ισχυρή και ελεύθερη Ευρώπη, όπου θα υπερισχύουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, η δημοκρατία και το κράτος δικαίου. Το μέλλον θα πρέπει να βασίζεται στα ιστορικά γεγονότα και τη δικαιοσύνη για τα θύματα των ολοκληρωτικών καθεστώτων. Είμαστε έτοιμοι για διάλογο με όλους όσοι ενδιαφέρονται να επιδιώξουν αυτές τις αρχές. Η χειραγώγηση των ιστορικών γεγονότων που οδήγησαν στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και στη διαίρεση της Ευρώπης στον απόηχο του πολέμου αποτελεί μια λυπηρή προσπάθεια παραποίησης της Ιστορίας».

Και καταλήγουν: «Μαθαίνοντας τα σκληρά διδάγματα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, καλούμε τη διεθνή κοινότητα να συμμετάσχει μαζί μας στην κατηγορηματική απόρριψη της έννοιας των σφαιρών επιρροής και στην επιμονή στην ισότητα όλων των κυρίαρχων εθνών».

Αυτά λέγονται από εκπροσώπους κυβερνήσεων όπως και της ΕΕ, του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ, που αιματοκύλισαν την Ουκρανία αξιοποιώντας και νεοφασιστικά στοιχεία, που διαχρονικά σφάζουν λαούς για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και τις σφαίρες επιρροής με τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις σε Αφγανιστάν, Γιουγκοσλαβία, Ιράκ, Συρία, Λιβύη, Σουδάν, Μάλι, Βενεζουέλα και ο κατάλογος δεν έχει τελειωμό.

Οσο κι αν προσπαθούν οι αστοί πολιτικοί, οι νοσταλγοί και απόγονοι των λεγεώνων των ναζί στις βαλτικές χώρες, όσο κι αν ελπίζουν στη λήθη των νέων γενιών, οι λαοί του κόσμου, και πρώτα απ' όλα της πρώην ΕΣΣΔ και των άλλων πρώην σοσιαλιστικών χωρών, θα θυμούνται για πάντα την προσφορά στην Αντιφασιστική Νίκη και την κοινωνική πρόοδο που σημειώθηκε. Ιδιαίτερα σήμερα, που μετά την καπιταλιστική παλινόρθωση βιώνουν τη βαρβαρότητα της ανασφάλειας, της ανεργίας, της μη ικανοποίησης των σύγχρονων αναγκών τους. Και αυτό ακριβώς φοβούνται οι κεφαλαιοκράτες και οι πολιτικοί τους εκπρόσωποι. Χτυπάνε το παρελθόν για να αποφύγουν το μέλλον, που θα είναι και πάλι εποχή εξεγέρσεων και κοινωνικών επαναστάσεων ενάντια στην καπιταλιστική εκμετάλλευση, με τα εργατικά - λαϊκά κινήματα ακόμα καλύτερα εξοπλισμένα από τη συσσωρευμένη ιστορική εμπειρία.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Καταδικάζει τα αντικομμουνιστικά ψηφίσματα της αυστραλιανής Γερουσίας (2021-02-26 00:00:00.0)
9η Μάη: Μέρα - σύμβολο για τους λαούς της Ευρώπης (2015-05-12 00:00:00.0)
Απαράδεκτη αντικομμουνιστική απόφαση (2015-04-18 00:00:00.0)
Σωματεία και φορείς για την επέτειο (2013-10-24 00:00:00.0)
Η συντριβή του φασισμού και η ευρωπαϊκή φιέστα (2003-05-09 00:00:00.0)
Αντιφασιστική μνήμη (1997-05-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ