Τρίτη 12 Μάη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ
Ακόμα πιο ενισχυμένη η εργασιακή ζούγκλα στο άνοιγμα των καταστημάτων

Κάλεσμα οργάνωσης και αγώνα από Σωματεία Εμποροϋπαλλήλων

Αντιμέτωπους με απολύσεις, δυσμενείς τροποποιήσεις των όρων δουλειάς, αναστολή συμβάσεων, εκ περιτροπής εργασία, βρίσκει χιλιάδες εμποροϋπαλλήλους το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων.

Χτες, με την επαναλειτουργία της μεγάλης πλειοψηφίας των εμπορικών επιχειρήσεων, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας έκανε εξορμήσεις στους εργαζόμενους σε μια σειρά χώρους δουλειάς. Η επιστροφή στα εμπορικά καταστήματα βρίσκει τους εμποροϋπαλλήλους «στο σκοτάδι» όσον αφορά τις αλλαγές που έχουν γίνει στις συμβάσεις τους, ενώ η έλλειψη μέτρων για την προστασία της υγείας τους από τον κορονοϊό επιτείνει την ανησυχία τους.

Οπως καταγγέλλει ο Σύλλογος, οι ρυθμίσεις που θέσπισε η κυβέρνηση με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου «μεταφράζονται σε εργασιακή ζούγκλα» για τους εργαζόμενους και «έρχονται να δώσουν συνέχεια στον ήδη εφαρμοζόμενο εργασιακό μεσαίωνα που έχουν χτίσει όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ».

Πιο συγκεκριμένα, τα «σμπαραλιασμένα ωράρια» και η εντατικοποίηση, που αποτελούν μόνιμο σκηνικό στον κλάδο του Εμπορίου, θα καταγράψουν νέα ρεκόρ, με δεδομένο ότι «δίνεται η δυνατότητα στις επιχειρήσεις να λειτουργούν μόνο με το 40% του προσωπικού τους». Την ίδια στιγμή, «μια σειρά από επιχειρήσεις αφήνουν ανενημέρωτους χιλιάδες εργαζόμενους σε σχέση με τη διάρκεια της αναστολής της σύμβασης και τη δέσμευση για την πληρωμή τους για όσο διάστημα έχει γίνει η άρση της». Σε άλλες περιπτώσεις οι εργαζόμενοι έχουν πάρει πρόγραμμα εργασίας με «ψαλιδισμένο» ωράριο εργασίας, χωρίς να ενημερωθούν τι αλλαγή έχει γίνει στις συμβάσεις τους.

Δίπλα στα παραπάνω, οι εργαζόμενοι ανησυχούν για την προστασία της υγείας και της ασφάλειάς τους. Ιδιαίτερα τα μεγάλα εμπορικά καταστήματα είναι χώροι στους οποίους δεν υπάρχει φυσικός εξαερισμός, ενώ ήδη σε κάποια καταστήματα τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας εφαρμόζονται «κουτσουρεμένα» και «περιορίζονται στην προαιρετική χρήση μάσκας» που προμηθεύονται οι ίδιοι οι εργαζόμενοι.

«Δεν πάει άλλο! Πληρώσαμε πολλά! Να μην πληρώσουμε ξανά! Να μην επιτρέψουμε με αφορμή την πανδημία το ξήλωμα των εργασιακών μας δικαιωμάτων, την ένταση της εκμετάλλευσής μας στους χώρους δουλειάς! Να μην γίνουμε ξανά τα θύματα στο βωμό της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων», τονίζει ο Σύλλογος και καλεί τους εργαζόμενους να οργανωθούν στο σωματείο τους, να δημιουργήσουν επιτροπές αγώνα και επιτροπές υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.

Αντίστοιχα, η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης καταγγέλλει κλιμάκωση της αντεργατικής επίθεσης με αφορμή την πανδημία, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση «μέσω των ΠΝΠ πραγματοποιεί κάθε κρυφό πόθο, κάθε μεγάλη επιθυμία του κεφαλαίου στο Εμπόριο» και επιπλέον αποφασίζει το άνοιγμα καταστημάτων με ανεπαρκή μέτρα προστασίας, χωρίς ουσιαστικό έλεγχο από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Από σήμερα η Ενωση προγραμματίζει εξορμήσεις στους χώρους δουλειάς και καλεί τους εργαζόμενους σε συσπείρωση στις γραμμές της.

Παρέμβαση ενάντια σε απολύσεις

Τις νέες απολύσεις στον όμιλο «ΜΜ Publications» («Vector», «Combo» και άλλες εταιρείες) καταγγέλλουν ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων και ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αττικής.

Τα δύο σωματεία έκαναν την περασμένη Παρασκευή κινητοποίηση στα κεντρικά γραφεία του ομίλου, ενώ ετοιμάζουν νέες αγωνιστικές πρωτοβουλίες. Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης η εργοδοσία παρέμεινε άφαντη, ενώ «σχόλασε» εργαζόμενους μισή ώρα πριν από την προγραμματισμένη παρέμβαση, για να μη «συναντήσουν» τα σωματεία.

«Αφού η εργοδοσία της "ΜΜ Publications" απέλυσε εργαζόμενους με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, αφού απαίτησε από τους εργαζόμενους να πάρουν την άδειά τους με το "έτσι θέλω", αφού έβαλε τους εργαζόμενους να καθαρίζουν τα κτίρια για να μην πληρώσει προσωπικό στην καθαριότητα, τώρα συνεχίζει το έργο της και απολύει εργαζόμενους με χρόνια προϋπηρεσίας και συμβάσεις αορίστου χρόνου!», καταγγέλλουν στην κοινή τους ανακοίνωση τα σωματεία. Οπως επισημαίνουν, με τις απολύσεις η εργοδοσία επιδιώκει «να διαφυλάξει τα κέρδη που είχε τα προηγούμενα χρόνια» και τα οποία βγήκαν από την εκμετάλλευση των εργαζομένων, «που δούλευαν πάνω από 9 ώρες για 500-700 ευρώ», ενώ σήμερα καλούνται να πληρώσουν τις επιπτώσεις του περιορισμού των εξαγωγών.

Παράλληλα, με τις απολύσεις πρωτοπόρων εργαζομένων - μελών των σωματείων «θέλει να ξεμπερδεύει με τις "ενοχλητικές" φωνές, αυτές που διαμαρτυρήθηκαν για τις προηγούμενες απολύσεις, που απαίτησαν να τηρηθούν όλα τα μέτρα προστασίας από την πανδημία. Αυτούς που καλούν τους εργαζόμενους να οργανωθούν για όσα έρχονται».

«Να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος, είτε είναι ορισμένου χρόνου είτε αορίστου!», διεκδικούν τα δύο σωματεία και καλούν τους εργαζόμενους να οργανωθούν για να αντιμετωπίσουν τη «νέα θύελλα που έρχεται».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ