Τρίτη 12 Μάη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Οι εργαζόμενοι να αξιοποιήσουν τη δύναμή τους, να διεκδικήσουν το δικαίωμα στη δουλειά

Ο Γ. Μαρίνος μίλησε σε συγκέντρωση των εργαζομένων της «ΤΕΡΝΑ Λευκόλιθοι»

Από την ομιλία του Γ. Μαρίνου στη συγκέντρωση των εργαζομένων στο Μαντούδι
Από την ομιλία του Γ. Μαρίνου στη συγκέντρωση των εργαζομένων στο Μαντούδι
Πολυμελής αντιπροσωπεία της Τομεακής Επιτροπής Εύβοιας του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Γιώργο Μαρίνο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος και βουλευτή Εύβοιας, συμμετείχε στη συγκέντρωση των εργαζομένων της «ΤΕΡΝΑ Λευκόλιθοι ΑΕ» που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στο Μαντούδι.

Σε αντίθεση με τις προτάσεις του περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδα και του δημάρχου Μαντουδίου - Λίμνης - Αγ. Αννας, που έθεσαν ως βασική επιλογή την αποδοχή της εκβιαστικής πρότασης της ΤΕΡΝΑ για μαζικές «οικειοθελείς αποχωρήσεις» - απολύσεις, ο Γ. Μαρίνος στην ομιλία του τόνισε ότι οι εργαζόμενοι έχουν μεγάλη δύναμη στα χέρια τους, με την οργάνωσή τους, με τη στήριξη του λαού της περιοχής, μπορούν να συγκρουστούν με τους σχεδιασμούς της εταιρείας που πετάει 280 εργαζόμενους στην ανεργία, να αντιπαλέψουν τους εκβιασμούς, να διεκδικήσουν το δικαίωμα στη δουλειά και την ακύρωση των απολύσεων.

Απέναντι στην επιχείρηση εφησυχασμού, ο Γ. Μαρίνος σημείωσε ότι οι αντεργατικοί σχεδιασμοί της εργοδοσίας έχουν το «πράσινο φως» της κυβέρνησης, όπως χαρακτηριστικά φάνηκε από τις κινήσεις των αρμόδιων υπουργών και τη στάση των κυβερνητικών βουλευτών και παραγόντων.

Οι εργάτες και οι εργάτριες πρέπει να αξιοποιήσουν τη δύναμή τους, υπογράμμισε, για «να χτυπήσουν τον πραγματικό αντίπαλο που είναι οι εκμεταλλευτές, το μεγαθήριο της ΤΕΡΝΑ, αυτός ο μονοπωλιακός όμιλος που για πολλά χρόνια καμαρώνει για μεγάλη κερδοφορία και μόνο το 2019 τριπλασίασε τα κέρδη του. Και τώρα, μπροστά στα πρώτα συμπτώματα της καπιταλιστικής κρίσης, αποφασίζει να πετάξει τους εργάτες στην ανεργία. Πραγματικός αντίπαλος είναι η αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση της ΝΔ, που ήταν ενήμερη και είχε συζητήσει με την ΤΕΡΝΑ και το επιτελείο της. Πραγματικός αντίπαλος είναι όλες οι κυβερνήσεις που διαμόρφωσαν το νομοθετικό πλαίσιο που επιτρέπει σε αυτά τα μεγαθήρια, τους καπιταλιστές να πετάνε τους εργάτες στο δρόμο».


Στο πλαίσιο αυτό, ο Γ. Μαρίνος κάλεσε τους εργάτες της ΤΕΡΝΑ να μην υποκύψουν στις πιέσεις της εταιρείας, τονίζοντας ότι «οι προτάσεις που έγιναν στη συγκέντρωση δεν μπορούν να σταθούν. Κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι οι αποφάσεις είναι προσωρινές, ότι θα ξαναπροσληφθούν οι εργαζόμενοι και θα διατηρηθούν οι μισθοί και τα δικαιώματά τους».

«Το Μαντούδι μπορεί και πάλι να γράψει Ιστορία», τόνισε, «αξιοποιώντας και την πείρα της περιόδου του Σκαλιστήρη, μιας οικογένειας καπιταλιστών που πλούτισε με την εκμετάλλευση των εργατών και εργατριών της περιοχής και τους πέταξαν στο δρόμο».

Σημείωσε, επίσης, ότι η ΤΕΡΝΑ ενδιαφέρεται για ενεργειακά φιλέτα και ανάπτυξη πρόσθετων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και κάλεσε τους εργάτες, το λαό της περιοχής σε μαζικές κινητοποιήσεις για την αποτροπή των απολύσεων, παίρνοντας ως παράδειγμα τους αγώνες των εργατών της ΛΑΡΚΟ. Το ΚΚΕ, τόνισε, θα είναι στο πλευρό των εργατών και του λαού.

Στη συγκέντρωση των εργαζομένων μίλησε επίσης ο Στάθης Λιαγκάκης, δημοτικός σύμβουλος Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Αννας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση». «Το έχουμε ξαναζήσει το έργο και πόνεσε πολύ την περιοχή», σημείωσε, τονίζοντας παράλληλα ότι η υπογραφή της «οικειοθελούς αποχώρησης» από τους εργαζόμενους θα σημαίνει ότι κλείνουν οι λογαριασμοί με την εταιρεία και πετιούνται στο δρόμο.

Ερώτηση από το ΚΚΕ στη Βουλή

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Παρασκευή το ΚΚΕ κατέθεσε Ερώτηση στη Βουλή προς τους υπουργούς Εργασίας, Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, με την οποία οι υπουργοί ερωτώνται:

-- Τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για να ανακληθούν όλες οι απολύσεις και να διασφαλιστούν στο ακέραιο όλες οι θέσεις εργασίας και τα δικαιώματα των εργαζομένων;

-- Εμπεριέχονται δεσμεύσεις για τις θέσεις εργασίας και τα δικαιώματα των εργαζομένων στις συμβάσεις παραχώρησης που έχει υπογράψει με το κράτος;

-- Τι χρηματοδοτήσεις έχει λάβει η συγκεκριμένη θυγατρική «ΤΕΡΝΑ Λευκόλιθοι» του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και προβλέπονται συγκεκριμένες δεσμεύσεις;

Προκλητικοί «συμπαραστάτες» που υπηρετούν τις αντεργατικές μεθοδεύσεις

Στο μεταξύ, σε ανακοίνωσή της, η ΤΕ Εύβοιας του ΚΚΕ καταγγέλλει ότι «πάει πολύ η κυβέρνηση της ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, οι βουλευτές τους στην Εύβοια, η δημοτική και περιφερειακή αρχή να εμφανίζονται ως συμπαραστάτες των εργαζομένων που απολύονται αυτήν τη στιγμή».

«Παίζουν το δικό τους ρόλο στις μεθοδεύσεις των "οικειοθελών αποχωρήσεων", για να περάσουν οι εκβιασμοί και ο αντεργατικός σχεδιασμός της επιχείρησης», επισημαίνει.

Το μέγεθος του εμπαιγμού, υπογραμμίζει, φανερώθηκε από το γεγονός ότι ο υπουργός Εργασίας γνώριζε τον σχεδιασμό της επιχείρησης να προχωρήσει σε απολύσεις. «Οι επικλήσεις της κυβέρνησης και των προκατόχων της στην τήρηση της εργατικής νομοθεσίας είναι κενό γράμμα, καθώς με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων έχει χτιστεί ένα ολόκληρο αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο».

Στηλιτεύει επίσης την παραδοχή από τα πλέον επίσημα χείλη των υπουργών αλλά και του πρώην βουλευτή Εύβοιας του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ ότι δεν μπορούμε να αναγκάσουμε μια ιδιωτική επιχείρηση να μην κάνει απολύσεις, όπως και τις επικλήσεις στη δήθεν ευαισθησία της, καθώς και τη λογική τού «να λογαριαστούμε μετά», που αποτελεί προτροπή των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, δίνοντας χρόνο στην εργοδοσία και την κυβέρνηση να προχωρήσουν ανενόχλητοι τους αντεργατικούς σχεδιασμούς τους.

«Κανένας εργαζόμενος στην ευρύτερη και πολύπαθη περιοχή του Μαντουδίου δεν χρωστάει στην ΤΕΡΝΑ», τονίζει η Κομματική Οργάνωση. «Αυτοί με την εκμετάλλευση του ιδρώτα των εργατών και του ορυκτού πλούτου της χώρας μας δημιούργησαν και αυγάτισαν τα κέρδη τους. Οι εργαζόμενοι τα μεροκάματά τους τα έβγαλαν με τη δουλειά τους και μάλιστα με το παραπάνω, δεν τους τα χάρισε κανείς!».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ