Τρίτη 12 Μάη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ΣΝΑΪΝΤΕΡ ΕΛΕΚΤΡΙΚ»
Απαιτούν να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας

Σε στάση εργασίας (9 π.μ. - 12 μ.) κατεβαίνουν αύριο Τετάρτη οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της «ΣΝΑΪΝΤΕΡ ΕΛΕΚΤΡΙΚ» στα Οινόφυτα, ενάντια στους σχεδιασμούς της εργοδοσίας, που ανακοίνωσε ότι θα κλείσει το εργοστάσιο έως τις 31 Οκτώβρη.

Οι εργαζόμενοι απαιτούν τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας. Σημειώνεται ότι στο εργοστάσιο απασχολούνται 120 εργαζόμενοι, οι 80 από αυτούς στην παραγωγή, οι οποίοι φτάνουν κατά περιόδους τους 150 με την πρόσληψη προσωρινά απασχολούμενων. Τα έτη εργασίας των «μονίμων» κυμαίνονται από 10 έως 35 χρόνια.

Τη μέρα της στάσης εργασίας είναι προγραμματισμένη συνάντηση του επιχειρησιακού σωματείου με την εργοδοσία.

Η απόφαση για την κινητοποίηση λήφθηκε στη χτεσινή Γενική Συνέλευσή τους, που συγκάλεσε άμεσα το επιχειρησιακό σωματείο με πρόταση που κατέθεσε η «Δημοκρατική Συσπείρωση Εργαζομένων». Η συμμετοχή στη συνέλευση ήταν καθολική, ενώ αποφασίστηκε επίσης να πραγματοποιηθεί νέα συνέλευση την Πέμπτη, για να προγραμματίσουν την περαιτέρω δράση τους.

Να σημειωθεί ότι η παράταξη «Κοινή Πορεία» πρότεινε να μη γίνει στάση εργασίας...

Δεν θα τους κάνουμε τη χάρη, οργανώνουμε την πάλη μας!

Σε ανακοίνωσή της πριν τη συνέλευση, η «Δημοκρατική Συσπείρωση Εργαζομένων» αναφέρει ότι στις 7 Μάη η εργοδοσία ανακοίνωσε το κλείσιμο του εργοστασίου «και μας κάλεσε να "συμφωνήσουμε" μέχρι τις 8/6/2020 για το πώς θα απολυθούμε. Η πολυεθνική ΣΝΑΪΝΤΕΡ ΕΛΕΚΤΡΙΚ με πωλήσεις 27,2 δισ. ευρώ (!) και κέρδη 3,5 δισ. το 2019 (!), μας ενημέρωσε ότι είναι "μη βιώσιμη δραστηριότητα" η λειτουργία του εργοστασίου στα Οινόφυτα και μας πετάει στο δρόμο. Μας θέλουν συνένοχους στο κλείσιμο του εργοστασίου, θέλουν να συναινέσουμε στις αντεργατικές αποφάσεις τους, να "βάλουμε τα χέρια μας και να βγάλουμε τα μάτια μας". Δεν θα τους κάνουμε τη χάρη, θα οργανώσουμε την πάλη μας για την υπεράσπιση των θέσεων εργασίας μας».

Ακόμα σημειώνει ότι τα προηγούμενα χρόνια η εργοδοσία καλλιεργούσε την αντίληψη των δήθεν κοινών συμφερόντων, ενώ «είχε ήδη βάλει μπροστά τους σχεδιασμούς της (πώληση πινακάδικου, μεταφορά αποθήκης κ.λπ.)». Οταν έκλεινε το εργοστάσιό της στην Ιταλία, στελέχη της εταιρείας στην Ελλάδα λοιδορούσαν τις προειδοποιήσεις της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης» πως μπορεί οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της Ελλάδας να έχουν την ίδια τύχη.

«Η εργοδοσία της ΣΝΑΪΝΤΕΡ ΕΛΕΚΤΡΙΚ», προσθέτει, «τα τελευταία 50 χρόνια μπούκωσε από τα κέρδη που της έβγαζε το εργοστάσιο μετασχηματιστών, εκμεταλλευόμενη τη δουλειά μας. Από το 1969 μέχρι σήμερα η ΔΕΗ πήρε έργα αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων. Οπως μάλιστα διαφημίζουν στη σελίδα τους: "Εκτός από την τοπική αγορά, οι μετασχηματιστές ΣΝΑΪΝΤΕΡ ΕΛΕΚΤΡΙΚ που παράγονται στο εργοστάσιο Οινοφύτων εξάγονται σε περισσότερες από 25 χώρες"».

Πέρυσι, «ο διευθυντής μιλούσε για έργα εκατομμυρίων που είχαν πάρει το 2018. Τώρα και με δικαιολογία τα μειωμένα ποσοστά κέρδους, δεν έχουν κανένα απολύτως πρόβλημα να πετάξουν στο δρόμο 120 οικογένειες, τάζοντάς μας μάλιστα "τις καλύτερες δυνατές συνθήκες αποχώρησης πέραν των νομίμων υποχρεώσεων της εταιρείας". Δηλαδή, αφού έβγαλαν τόσα εκατομμύρια με τον ιδρώτα μας, έχουν το θράσος να μας υπόσχονται ένα τελευταίο ξεροκόμματο ώστε να μη χαλάσει η δημόσια εικόνα τους».

«Δεν θα τους κάνουμε τη χάρη να σιωπήσουμε!», τονίζει η «Δημοκρατική Συσπείρωση». «Εχοντας στο πλευρό μας το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, το ΠΑΜΕ, εκατοντάδες συνδικάτα (...) παλεύουμε για τη διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας και έχουν ευθύνη να το λύσουν η εργοδοσία της ΣΝΑΪΝΤΕΡ ΕΛΕΚΤΡΙΚ και η κυβέρνηση».

Το Συνδικάτο Μετάλλου Βοιωτίας

Αντίστοιχα, το Συνδικάτο Μετάλλου Βοιωτίας επισημαίνει ότι η αναγγελία για κλείσιμο του εργοστασίου δεν έπεσε «ως κεραυνός εν αιθρία», καθώς χρόνια τώρα ο όμιλος «ΣΝΑΪΝΤΕΡ» κλείνει εργοστάσιά του σε άλλες χώρες αναλόγως της κερδοφορίας.

Επικαλούμενο την πείρα προηγούμενων ετών, το κλαδικό Συνδικάτο τονίζει: «Είδαμε στην πράξη ότι τίποτα δεν χαρίζεται, μόνο κατακτιέται με τον συλλογικό αγώνα μας απέναντι στις αποφάσεις της τωρινής κυβέρνησης αλλά και των προηγούμενων».

Το Συνδικάτο, μέλη του οποίου βρέθηκαν το πρωί της Δευτέρας στην πύλη του εργοστασίου, δηλώνει την αλληλεγγύη του στους εργαζόμενους και τις αγωνιστικές τους πρωτοβουλίες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ