Πέμπτη 21 Μάη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Με ακόμα πιο οξυμένα προβλήματα η «επόμενη μέρα»

Την πραγματική εικόνα που αντιμετωπίζουν υγειονομικοί και ασθενείς στα δημόσια νοσοκομεία, με τη συσσώρευση και όξυνση των προβλημάτων την «επόμενη μέρα» από την πρώτη έξαρση της πανδημίας του κορονοϊού, αποτυπώνουν με παρεμβάσεις τους οι υγειονομικοί και τα σωματεία τους, σε πλήρη αντίθεση με την «εικονική πραγματικότητα» περί «ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας» που αναπαράγει η κυβέρνηση, όπως έκανε και χτες ο υπουργός Υγείας σε συνέντευξή του σε ισπανική εφημερίδα για... «το μυστικό της διαχείρισης του ιού».

«Θριάσιο»: Εντελώς ακατάλληλες συνθήκες στην Ψυχιατρική Κλινική

«Καλούμε την κυβέρνηση να "γυρίσει" το επόμενο "σποτάκι" για τους κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης στην Ψυχιατρική Κλινική του Νοσοκομείου "Θριάσιο", όπου τα ράντζα έχουν γεμίσει κάθε γωνιά και διάδρομο της κλινικής, που έχει 19 κρεβάτια αλλά φτάνει να νοσηλεύει μέχρι 38 ασθενείς, μετά από εφημερία», σημειώνει σε ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου.

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα επισημαίνει για τις συνθήκες στην κλινική:

«Ψυχιατρικοί ασθενείς, που πολλοί από αυτούς δυσκολεύονται ή και αδυνατούν να τηρήσουν στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής, στοιβάζονται σε ράντζα που απέχουν λιγότερο από μισό μέτρο μεταξύ τους, με αποτέλεσμα να δημιουργείται σοβαρότατος κίνδυνος για την υγεία τη δική τους, των εργαζομένων και των υπόλοιπων ασθενών του νοσοκομείου (...).

Ασθενείς με σοβαρές ψυχικές ασθένειες και πρόσθετα προβλήματα υγείας, κυριολεκτικά σκοντάφτουν πάνω σε χρόνιους ασθενείς, που ενώ θα έπρεπε να έχουν μεταφερθεί σε δημόσιες δομές για χρόνιους πάσχοντες, παραμένουν στην κλινική λόγω ανυπαρξίας των κατάλληλων δομών.

Νοσηλευτικό προσωπικό, που έχει ξεπεράσει τα όρια της εξάντλησης. Στις περισσότερες βάρδιες, δύο μόνο νοσηλευτές δεν φτάνουν να δώσουν νοσηλεία, να σιτίζουν και να φροντίζουν ασθενείς για την ατομική τους υγιεινή, να προσέχουν για να μην κάνει κανείς κακό στον εαυτό του ή σε άλλον νοσηλευόμενο, να συμβάλλουν στη θεραπευτική παρέμβαση.

Συνολικά, συνθήκες εντελώς ακατάλληλες για νοσηλεία ψυχικά ασθενών. Συνθήκες που δυσκολεύουν τη φιλότιμη προσπάθεια γιατρών, ψυχολόγων και νοσηλευτικού προσωπικού να βοηθήσουν αυτούς τους ανθρώπους.

Ιδιαίτερα με το ξέσπασμα της επιδημίας και την αναστολή της εφημερίας της Ψυχιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου "Σωτηρία", δεν πάρθηκε κανένα ουσιαστικό μέτρο για την αποσυμφόρηση της Ψυχιατρικής Κλινικής στο "Θριάσιο", ούτε για την προστασία της υγείας των ασθενών και των εργαζομένων της κλινικής.

Παρόμοια είναι η κατάσταση και στις περισσότερες ψυχιατρικές κλινικές γενικών δημόσιων νοσοκομείων».

Το Σωματείο απαιτεί μεταξύ άλλων την άμεση λήψη μέτρων για την αποσυμφόρηση της Ψυχιατρικής Κλινικής και την ενίσχυσή της με μόνιμο προσωπικό.

«Αναστολή» διαρκείας της μοναδικής δημόσιας Καρδιοχειρουργικής Εντατικής Μονάδας Παίδων

Από τις συνέπειες της εμπορευματοποίησης, υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης του δημόσιου συστήματος Υγείας δεν θα μπορούσαν να γλιτώσουν ούτε τα μικρά παιδιά που περιμένουν σε λίστες να χειρουργηθούν στη μοναδική δημόσια Καρδιοχειρουργική Εντατική Μονάδα (ΚΕΜ) Παίδων, στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία».

Το 2011, με απόφαση του υπουργείου Υγείας, διακόπτεται η λειτουργία της ΚΕΜ. Το 2013, μετά από πολλαπλές παρεμβάσεις των εργαζομένων και των γονέων και κηδεμόνων παιδιών με συγγενή καρδιοπάθεια, ξεκίνησε η επαναλειτουργία της, αρχικά με μία κλίνη, ενώ μέχρι σήμερα έφτασε στις 3 από 7 που ήταν πριν.

Με την κήρυξη του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία» σε νοσοκομείο αναφοράς λόγω της πανδημίας, η διοίκηση του νοσοκομείου δέσμευσε την ΚΕΜ για χρήση μονάδας Covid-19 και ανέστειλε πλήρως τη λειτουργία της (ακύρωσε τις προγραμματισμένες επεμβάσεις και την περίθαλψη επειγόντων περιστατικών!), προωθώντας τα περιστατικά στο Ωνάσειο Παιδοκαρδιοχειρουργικό Κέντρο.

Με τη σταδιακή επανέναρξη των χειρουργείων και κάτω από το βάρος των ελλείψεων σε προσωπικό, καθίσταται αδύνατη η καθημερινή κάλυψη εφημεριών και των τριών εντατικών μονάδων (ΜΕΘ - μονάδα Covid-19 - KEM). Η διοίκηση του νοσοκομείου προτείνει ως λύση τη συνέχιση μεταφοράς προσωπικού...

Για το θέμα παρέμβαση έκανε η ΔΗΠΑΚ Γιατρών, απαιτώντας μεταξύ άλλων την άμεση επαναλειτουργία της ΚΕΜ, την αναμόρφωση του τρόπου λειτουργίας της σε ξεχωριστό αυτόνομο τμήμα και την ενίσχυσή της με μόνιμο προσωπικό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ