Τετάρτη 10 Ιούνη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Σε «γκρίζα ζώνη» τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα της καθαρίστριας από τον Βόλο

Αφού σύρθηκε στα δικαστήρια επειδή διεκδίκησε ένα μεροκάματο για την ίδια και την οικογένειά της, τώρα τίθεται σε αμφισβήτηση και το δικαίωμά της στη σύνταξη, παρά το γεγονός ότι δικαιώθηκε από τον Αρειο Πάγο.

Ο λόγος για την καθαρίστρια Δημ. Τσιαντάκη, που επί μία 20ετία προσέφερε με συνέπεια τις υπηρεσίες της σε παιδικό σταθμό στον Βόλο, βρέθηκε όμως αντιμέτωπη με τη Δικαιοσύνη όταν της ασκήθηκε κακουργηματική δίωξη για απάτη και πλαστογραφία, σε συνδυασμό με τον νόμο «περί καταχραστών του Δημοσίου».

Το «αδίκημα» για το οποίο κατηγορήθηκε ήταν ότι παραποίησε το ενδεικτικό της Ε' Δημοτικού σε απολυτήριο Δημοτικού (!) προκειμένου να διεκδικήσει την πρόσληψή της ως καθαρίστριας, για να μπορέσει να ζήσει την οικογένειά της.

Η καθαρίστρια είχε οδηγηθεί στη φυλακή και αποφυλακίστηκε μόνο κάτω από την κατακραυγή και το κύμα αλληλεγγύης που απλώθηκε σε όλη τη χώρα.

Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, όπου προσέφυγε στη συνέχεια, αποδέχθηκε τελικά ότι δεν υπάρχει ζημία του Δημοσίου, καθώς οι μισθοί που εισέπραξε η εργαζόμενη ισοσταθμίζονται από την παροχή της εργασίας της.

Την ίδια περίοδο, όμως, που διεκδικούσε τη δουλειά της, η Δημ. Τσιαντάκη βρέθηκε αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο να χάσει και το δικαίωμα στη σύνταξη, παρά το γεγονός ότι το 2018 είχε εκδοθεί απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου ευνοϊκή για τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα εργαζομένων που αντιμετώπιζαν παρόμοιο ζήτημα.

Το ελληνικό Δημόσιο, όμως, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, άσκησε αναίρεση κατά της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου, με την υπόθεση να μην έχει ακόμα τελεσιδικήσει.

Την ίδια ακριβώς περίοδο, ο τότε υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τ. Πετρόπουλος διαβεβαίωνε ότι «όταν ένα επάγγελμα ασκείται έστω και με έλλειψη τυπικών προσόντων αλλά το επάγγελμα δεν απαιτεί τέτοιου είδους δικαιολογητικά, τότε ο χρόνος ασφάλισης που έχει πληρωθεί είναι χρόνος που προσμετράται για τη σύνταξη. Επομένως, η καθαρίστρια θα πάρει τη σύνταξή της, δεν χρειάζεται ούτε πτυχίο ούτε απολυτήριο Λυκείου για να κάνει τη δουλειά της. Εδώ και δυο χρόνια έχει ψηφιστεί διάταξη με βάση την οποία οι φυλακισμένοι δεν χάνουν τη σύνταξή τους».

Αλλο παρόμοιο παράδειγμα ήταν η καταδίκη σε 8 χρόνια φυλάκιση καθαρίστριας, εργαζόμενης στο Νοσοκομείο Ιωαννίνων, μητέρας 13 παιδιών, επειδή προκειμένου να εργαστεί, στην αίτηση που υπέβαλε το 2001, είχε αλλάξει τη χρονολογία αποφοίτησής της από το Δημοτικό κατά ένα χρόνο! Μάλιστα, η εργαζόμενη δικάστηκε τότε ερήμην, καθώς ενώ αντιμετώπιζε καρδιολογικό πρόβλημα και της είχε τοποθετηθεί απινιδωτής, το δικαστήριο δεν έκανε δεκτό το αίτημά της για αναβολή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ