Τετάρτη 10 Ιούνη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Τελευταίο μεροκάματο για ηλεκτρολόγο στο εργοστάσιο «Ηπειρος»

Από τη συγκέντρωση την ώρα της στάσης εργασίας
Από τη συγκέντρωση την ώρα της στάσης εργασίας
Από ηλεκτροπληξία έπεσε νεκρός το βράδυ του περασμένου Σαββάτου ο 29χρονος ηλεκτρολόγος βάρδιας Χρήστος Ζορμπάς, στο εργοστάσιο της εταιρείας παραγωγής τυριών «Ηπειρος» στον Αμμότοπο Αρτας. Αμεση ήταν η παρέμβαση του Εργατικού Κέντρου Αρτας, που την Κυριακή οργάνωσε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το εργοστάσιο, ενώ αποφασίστηκε και στάση εργασίας για τη Δευτέρα.

Σε ανακοίνωσή του αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «η εταιρεία, από την πρώτη στιγμή κάνει την ανήξερη... Δεν ενημέρωσαν τους γονείς του παιδιού. Με πρόσχημα ότι ήταν αργία, δεν ενημερώθηκε η Επιθεώρηση Εργασίας, ούτε το ΙΚΑ και από μόνο του αυτό δημιουργεί εύλογα ερωτήματα για το πού το πάνε». Απαιτεί να διαλευκανθούν πλήρως οι συνθήκες θανάτου του εργαζόμενου και να εφαρμοστούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια και υγεία των εργαζομένων.

Τη Δευτέρα, η συμμετοχή στη στάση εργασίας ήταν καθολική. Οι εργαζόμενοι όλων των ειδικοτήτων εξέφρασαν την οργή τους γράφοντας σε τοίχο του εργοστασίου: «Εδώ σκοτώθηκε ο Χρήστος». Στους συγκεντρωμένους μίλησε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αρτας, Γιώργος Αλιφτήρας, λίγες ώρες πριν γίνει η κηδεία του 29χρονου εργάτη, στην ιδιαίτερη πατρίδα του, στο Ανω Αθαμάνιο Αρτας.

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν και συγγενείς του νεκρού συναδέλφου, τους οποίους συνόδεψε το Εργατικό Κέντρο για να παραλάβουν τα πράγματά του. Στο αίτημά τους όμως να δούνε τον χώρο του ατυχήματος, το Εργατικό Κέντρο καταγγέλλει «προσχηματική απαγόρευση» που «αφήνει πολλά αναπάντητα ερωτήματα».

Το νέο εργοδοτικό έγκλημα καταδικάζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών εκφράζοντας τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του αδικοχαμένου εργαζόμενου. Στην ανακοίνωσή της αναφέρει: «Για την εργοδοσία και το κράτος της είναι κόστος τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας και δυστυχώς το πληρώνουμε με τη ζωή μας».

Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ

Ανακοινώσεις καταδίκης του εργοδοτικού εγκλήματος εξέδωσαν η ΤΟ Αρτας του ΚΚΕ και το Συμβούλιο Περιοχής Ηπείρου - Κέρκυρας - Λευκάδας της ΚΝΕ. Στην ανακοίνωσή της η ΤΟ Αρτας αναφέρει: «Οπως την περίοδο της πανδημίας, η κυβέρνηση, τα άλλα αστικά κόμματα, οι μεγαλοεργοδότες και τα παπαγαλάκια τους στα ΜΜΕ προσπαθούσαν να μας πείσουν ότι είναι ατομική μας ευθύνη να μην αρρωστήσουμε, έτσι και στην επιστροφή στην κανονικότητά τους, θα προσπαθήσουν να μας πείσουν ότι είναι ατομική μας ευθύνη και να μη σκοτωθούμε εν ώρα εργασίας. Η ευθύνη του κράτους και των εργοδοτών δεν υπάρχει πουθενά. Νομίζουν ότι θα τη βγάζουν πάντα καθαρή».

Ενώ η ανακοίνωση της ΚΝΕ αναδεικνύει ότι «τα "διαμάντια της Ηπείρου", σύμφωνα με τον περιφερειάρχη, και οι ανεβασμένοι δείκτες κερδοφορίας, τα έχουν ποτίσει με το αίμα τους ο Χρήστος, οι εκατοντάδες εργάτες που δεν γύρισαν για τους ίδιους λόγους σπίτι τους, η εργατική τάξη της χώρας μας που ζει στη βαρβαρότητα ενώ παράγει όλο τον πλούτο της χώρας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ