Τρίτη 16 Ιούνη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΑΙΔΕΙΑ
Πρεμιέρα χτες για τις πανελλαδικές εξετάσεις

Eurokinissi

Με Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία άρχισαν χτες οι πανελλαδικές εξετάσεις για τους υποψηφίους των Γενικών Λυκείων, ενώ σήμερα Τρίτη πρεμιέρα στις εξετάσεις κάνουν και οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ που εξετάζονται στα Νέα Ελληνικά.

Υπενθυμίζεται ότι φέτος οι υποψήφιοι είχαν τη δυνατότητα να επιλέξουν να εξεταστούν είτε με το παλαιό είτε με το νέο σύστημα. Η διαφορά είναι ότι με το νέο σύστημα δεν εξετάζονται οι υποψήφιοι των Ανθρωπιστικών Σπουδών στα Λατινικά, αλλά στην Κοινωνιολογία και, παράλληλα, δεν υπάρχουν συντελεστές βαρύτητας στις βαθμολογίες των μαθημάτων.

Τα χτεσινά θέματα που δόθηκαν στους υποψηφίους αφορούσαν τη φιλαναγνωσία, τη σχέση των υποψηφίων με το βιβλίο και τον γραπτό λόγο. Στους υποψηφίους που εξετάστηκαν με το παλαιό σύστημα, τους δόθηκε να διαχειριστούν κείμενο του Αλέξη Σταμάτη με τίτλο «Ανάγνωση: Η προσωπική τέχνη», ενώ στην έκθεση (που πιάνει 40 από τις συνολικά 100 μονάδες του μαθήματος) τους ζητήθηκε να γράψουν μια ομιλία, 500 - 600 λέξεις, με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Βιβλίου. Στους υποψηφίους που εξετάστηκαν με το νέο σύστημα, δόθηκαν τρία κείμενα (του Θεόδωρου Γρηγοριάδη για τη σημασία της ανάγνωσης, του Κώστα Τσιρόπουλου για τη σημασία της γραφής κι ένα ποίημα του Τίτου Πατρίκιου για το ρόλο της ποίησης) και στην έκθεση, που πιάνει 30 από τις 100 μονάδες, τους ζητήθηκε να γράψουν ένα κείμενο 300 - 350 λέξεων για τη σχέση τους με την ανάγνωση βιβλίων.

Οι υποψήφιοι των ΓΕΛ συνεχίζουν τις πανελλαδικές εξετάσεις αύριο, Τετάρτη, με Αρχαία Ελληνικά (Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών) και Μαθηματικά (Ομάδες Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών και Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής).

Συνολικά, περίπου 100.000 υποψήφιοι των ΓΕΛ και των ΕΠΑΛ διεκδικούν μέσα από τις πανελλαδικές μία από τις 77.970 θέσεις που έχουν ανακοινωθεί στην Ανώτατη Εκπαίδευση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ