Σάββατο 20 Ιούνη 2020 - Κυριακή 21 Ιούνη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΗ ΜΕΘΟΡΙΟ ΚΙΝΑΣ - ΙΝΔΙΑΣ
Αναδεικνύει σοβαρές αντιθέσεις που παραμένουν

Από την κηδεία των Ινδών στρατιωτικών που σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με Κινέζους

Copyright 2020 The Associated

Από την κηδεία των Ινδών στρατιωτικών που σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με Κινέζους
Το πρώτο περιστατικό με θύματα μετά από το 1962 ήταν αυτό που σημειώθηκε στις αρχές της βδομάδας στην κοιλάδα Γκαλουάν (δυτικά Ιμαλάια), ανάμεσα σε μεθοριακά στρατεύματα Κίνας και Ινδίας, ενώ μάλιστα πριν από λίγα 24ωρα είχαν ξεκινήσει συνομιλίες στρατιωτικών για την ένταση που υπήρχε εδώ και καιρό στην περιοχή.

Στην τηλεφωνική συνομιλία που είχαν την Τετάρτη οι ΥΠΕΞ των δύο χωρών, Γουάνγκ Γι και Σουμπραχμανιάμ Τζαϊσανκάρ, φάνηκε ότι επικράτησε κοινή διάθεση για να πέσουν οι τόνοι, αφού (σύμφωνα με την κινεζική πλευρά) οι δύο πλευρές συμφώνησαν «να κατευνάσουν την ένταση» και «να αντιμετωπίσουν κατά τρόπο ισότιμο τα σοβαρά γεγονότα που προκλήθηκαν».

Ωστόσο, το ίδιο το θερμό επεισόδιο με σύγκρουση στρατιωτών σώμα με σώμα (μόνο η ινδική πλευρά είχε 20 θύματα, η δε κινεζική δεν δίνει διευκρινίσεις για τις απώλειες) είναι χαρακτηριστικό της τεταμένης ατμόσφαιρας που διαμορφώνεται μεταξύ των δύο ανερχόμενων δυνάμεων, που δεν «συνυπάρχουν» απλά στην ίδια γειτονιά, αλλά διεκδικούν με αξιώσεις τη θέση τους στη διεθνή ιμπεριαλιστική πυραμίδα, όπου η υποχώρηση των ΗΠΑ από την πρώτη θέση και η απειλή της από την Κίνα δημιουργούν «ντόμινο» ανταγωνισμών αλλά και διεργασιών.

Πάντως, τα ινδικά ΜΜΕ σχολίασαν με ενόχληση ότι το Πεκίνο «για πρώτη φορά» - όπως τουλάχιστον υποστηρίζει το Νέο Δελχί - βγήκε και μίλησε για «πλήρη κυριαρχία» που το ίδιο έχει στην κοιλάδα Γκαλουάν, «ενώ αυτή - συνέχιζαν - αποτελεί διαφιλονικούμενη περιοχή». Σημειωτέον ότι οι δύο χώρες έχουν κοινά σύνορα που εκτείνονται γύρω στα 3.500 χιλιόμετρα και διάφορες εδαφικές διαφορές, η δε συνεργασία τους σε διακρατικές ενώσεις όπως οι BRICS ποτέ δεν κατάφεραν να σβήσουν σοβαρές αντιθέσεις που παραμένουν σε πολλά θέματα.

Αλλωστε, ο πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι, μόλις ανακοινώθηκε πως οι νεκροί της ινδικής πλευράς έφτασαν τους 20 μίλησε για «κατάλληλη απάντηση» που θα δοθεί, προσθέτοντας ότι η θυσία των στρατιωτών «δεν θα πάει χαμένη». Ινδικά ΜΜΕ σημείωναν δε ότι «χωρίς πλήρη αποκατάσταση του καθεστώτος που υπήρχε έως τώρα, αποζημιώσεις για τα θύματα όπως και έντιμη δέσμευση για την πλήρη συμμόρφωση με κάθε διμερή συμφωνία, οι συνομιλίες με το Πεκίνο δεν θα σημαίνουν τίποτα άλλο από κενές λέξεις».

Αλλά και από την κινεζική πλευρά, ο Γουάνγκ Γι επισήμανε ότι «η Ινδία δεν πρέπει να παρερμηνεύσει την κατάσταση στα σύνορα ή να υποτιμήσει τη δέσμευση της Κίνας να διαφυλάξει την εδαφική της κυριαρχία». Την ίδια στιγμή, ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, Ζάο Λιζιάν, στην καθημερινή ενημέρωση συντακτών την Πέμπτη, με νόημα σημείωνε ότι «ως οι δύο μεγαλύτερες αναπτυσσόμενες χώρες και αναδυόμενες αγορές, Κίνα και Ινδία έχουν πολύ περισσότερα συμφέροντα από ό,τι διαφορές. Και οι δύο πλευρές πρέπει με εμπιστοσύνη να ακολουθήσουν τη σημαντική συναίνεση που επιτεύχθηκε ανάμεσα στις ηγεσίες των δύο χωρών για να εγγυηθούν ότι οι σινο-ινδικές σχέσεις θα συνεχιστούν στο σωστό δρόμο και σύμφωνα με τα συμφέροντα και τις προσδοκίες (και) των πλευρών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ