Σάββατο 20 Ιούνη 2020 - Κυριακή 21 Ιούνη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 37
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΡΒΙΑ
Βουλευτικές εκλογές χειραγώγησης του λαού

Η Εκλογική Επιτροπή απέκλεισε τη συμμετοχή του Νέου Κομμουνιστικού Κόμματος Γιουγκοσλαβίας

Αυτήν την Κυριακή, 21 Ιούνη, εκατομμύρια Σέρβοι ψηφοφόροι καλούνται στις κάλπες για να εκλέξουν νέα 250μελή Βουλή και νέες δημοτικές αρχές. Οι εκλογές πραγματοποιούνται με καθυστέρηση περίπου δύο μηνών μετά την αναβολή που δόθηκε στις 26 Απρίλη λόγω περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Η Εκλογική Επιτροπή έχει εγκρίνει τη συμμετοχή 21 εκλογικών μπλοκ κομμάτων, από τα οποία δεν λείπουν ούτε τα φιλομοναρχικά («Για Το Βασίλειο της Σερβίας»), ούτε κόμματα που προσδιορίζονται από ξένες χώρες, όπως το «Ρωσικό Κόμμα» (του Σλόμπονταν Νίκολιτς). Πρώτη θέση πάντως είχε εξασφαλίσει το μπλοκ «Για Τα Παιδιά μας» όπου συμμετέχουν μεταξύ άλλων το «Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα» του Σέρβου Προέδρου Α. Βούτσιτς και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα Σερβίας, ενώ το «Σοσιαλιστικό Κόμμα Σερβίας» του υπουργού Εξωτερικών Ιβιτσα Ντάσιτς κατεβαίνει στο ίδιο μπλοκ με την «Ενιαία Σερβία» του Ντράγκαν Πάλμα.

Τα εκλογικά μπλοκ, πάντως, θα μπορούσαν να ήταν περισσότερα εάν συμμετείχαν και εκείνα που στηρίζονται από τον πρώην δήμαρχο Βελιγραδίου, εκατομμυριούχο επιχειρηματία, Ντράγκαν Ντίλας, που πέρσι είχε ηγηθεί κινητοποιήσεων και εβδομαδιαίων αντικυβερνητικών διαδηλώσεων έναντι του Σέρβου Προέδρου, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, κατηγορώντας τον για διαφθορά. Τα κόμματα που μποϊκοτάρουν τις εκλογές συμμετέχουν στη λεγόμενη Συμμαχία για τη Σερβία, μεταξύ των οποίων είναι το Κόμμα Ελευθερίας και Δικαιοσύνης, Δημοκρατικό Κόμμα, το συνδικάτο ΣΛΟΓΚΑ κ.ά.

Η Εκλογική Επιτροπή, με βάση και τον απαράδεκτο εκλογικό νόμο που απαιτεί συλλογή υπογραφών, απέρριψε προσχηματικά, λίγες μέρες πριν από τις εκλογές, τη συμμετοχή του Νέου Κομμουνιστικού Κόμματος Γιουγκοσλαβίας, με το ψηφοδέλτιο «Ο σοσιαλισμός είναι η μόνη διέξοδος». Το Κόμμα κατήγγειλε αυτόν τον αποκλεισμό και κάλεσε τους εργαζόμενους να διαμαρτυρηθούν συμμετέχοντας στην εκλογική διαδικασία και συμπληρώνοντας το ψηφοδέλτιο με το Νο 22 - Ενωση Νέων Κομμουνιστών Γιουγκοσλαβίας - στο ενιαίο ψηφοδέλτιο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ