Σάββατο 20 Ιούνη 2020 - Κυριακή 21 Ιούνη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Δυσκολίες για την ειρηνευτική πρωτοβουλία των ΗΠΑ

Η Βόρεια Κορέα κατέστρεψε στις αρχές της βδομάδας το λεγόμενο «γραφείο διασύνδεσης», που είχε δημιουργηθεί το 2018 στην περιοχή Καεσόνγκ, στη μεθόριο με τη Νότια Κορέα, στο πλαίσιο της προσπάθειας επαναπροσέγγισης των δύο πλευρών και μιας ευρύτερης επιχείρησης «ειρήνευσης στη Χερσόνησο» που έφερε τη «βούλα» των ΗΠΑ.

Την προηγούμενη βδομάδα, η Πιονγιάνγκ είχε καταγγείλει την επανενεργοποίηση προπαγανδιστικών μηχανισμών από τη Νότια Κορέα και στελέχη της βορειοκορεατικής ηγεσίας κατηγόρησαν τη Νότια Κορέα ότι δεν κατέβαλε επαρκείς προσπάθειες για την αντιμετώπιση αυτής της εκστρατείας σε βάρος της, αλλά και ότι συνολικά η Σεούλ έχει καταστήσει τις διακορεατικές σχέσεις «μαριονέτα των ΗΠΑ».

Την επομένη, η Πιονγιάνγκ ανακοίνωσε πως θα ενισχύσει την παρουσία στρατευμάτων σε πρώην αποστρατιωτικοποιημένες εγκαταστάσεις στη μεθόριο, όπως το όρος Κουμγκάνγκ (που αποτελούσε έως τώρα σημαντικό τουριστικό θέρετρο για την περιοχή), αλλά και τη βιομηχανική ζώνη της Κεσόνγκ, όπου είχε προχωρήσει η οικονομική συνεργασία Βορρά και Νότου. Επίσης, απέρριψε τις εκκλήσεις της Σεούλ για διαπραγματεύσεις.

Τους τελευταίους μήνες οι προσπάθειες επανεκκίνησης των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις δύο πλευρές είχαν «παγώσει», παρά τις συχνές πυκνές επισημάνσεις των ΗΠΑ για τη διάθεσή τους να προχωρήσει η αποπυρηνικοποίηση της περιοχής (όπως εννοούν οι μεγάλες πυρηνικές δυνάμεις την έννοια «αποπυρηνικοποίηση», κομμένη και ραμμένη στους δικούς τους σχεδιασμούς). Αξίζει να αναφερθεί το σχόλιο που έκανε για τις εξελίξεις ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ Ζάο Λιζιάν, επιλέγοντας απλά να επισημάνει ότι οι δύο πλευρές έχουν κοινή εθνική προέλευση και ότι «η Κίνα ως στενός γείτονας παραμένει σταθερά αφοσιωμένη στη βιώσιμη ειρήνη και σταθερότητα στη Χερσόνησο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ