Παρασκευή 26 Ιούνη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Αμείωτη η επίθεση της εργοδοσίας σε χώρους δουλειάς

Από παλιότερη κινητοποίηση στην «ICAP» με αιχμή την πάλη για Συλλογική Σύμβαση
Από παλιότερη κινητοποίηση στην «ICAP» με αιχμή την πάλη για Συλλογική Σύμβαση
Την απόλυση εργαζόμενου από την εταιρεία «Οικογένεια Στεργίου», υποψηφίου στις αρχαιρεσίες για την ανάδειξη της νέας διοίκησής του που βρίσκονται σε εξέλιξη αυτές τις μέρες, καταγγέλλει το Συνδικάτο Εργαζομένων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Αττικής. Η απόλυση του Β. Σ. έγινε στις 15/6, με την εργοδοσία να χρεώνει στον απολυμένο «αδιαφορία» κατά την εκτέλεση της εργασίας του... «Η εργοδοσία απέλυσε τον συνάδελφο γιατί δεν θέλει το Συνδικάτο να έχει επαφή με τους εργαζόμενους, φοβάται τους οργανωμένους εργάτες και τη δράση τους μέσα στους χώρους δουλειάς», ξεκαθαρίζει το Συνδικάτο και καλεί τους εργαζόμενους να παλέψουν για την ανάκληση της απόλυσης αλλά και ενάντια στα σχέδια της εταιρείας για περισσότερες απολύσεις.

Τη βλαπτική μεταβολή στις συμβάσεις εργαζομένων καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων στη «Vodafone» - «360 Connect» και λοιπές θυγατρικές του ομίλου. Συγκεκριμένα, επισημαίνει ότι η εταιρεία προχωρά στο κλείσιμο τμήματος (detractors) «αλλάζοντας τις συμβάσεις των εργαζομένων και μεταφέροντάς τους στην "360 Connect"». Το σωματείο υπενθυμίζει ότι «η μεταφορά εργαζομένων στη θυγατρική όπως και οι "εθελούσιες", είναι εργαλείο που χρησιμοποιεί η "Vodafone" τα τελευταία χρόνια για τη διασφάλιση της κερδοφορίας της». Σχολιάζει ακόμα πως η εργοδοσία προχώρησε σε αυτές τις μεθοδεύσεις σε μια περίοδο κατά την οποία «σχεδόν το σύνολο των εργαζομένων εργάζεται με μορφή τηλεργασίας». Στο έδαφος αυτής της εξέλιξης αναδεικνύει για μια ακόμα φορά το αίτημα για υπογραφή επιχειρησιακής και κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης, που να καλύπτουν όλους τους εργαζόμενους χωρίς διαχωρισμούς. Το σωματείο προχωρά σε ανοιχτή συνεδρίαση του ΔΣ, σήμερα, Παρασκευή, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας.

Τη μη χορήγηση του «μπόνους» από την εργοδοσία της «ICAP» στους εργαζόμενους στο τμήμα εξυπηρέτησης πελατών της «WIND» καταγγέλλει ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας. Οπως επισημαίνει, η εταιρεία, που αξιοποιεί το «μπόνους» ως εργαλείο για να αποσπά από τους εργαζόμενους «τη μέγιστη αποδοτικότητα με τον ελάχιστο μισθό, βάζοντάς μας να ανταγωνιζόμαστε ο ένας τον άλλο», αλλάζει τώρα τα κριτήρια για τη χορήγησή του, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να μένουν χωρίς αυτήν την «ελάχιστη συμπληρωματική παροχή στους μισθούς πείνας».

«Σήμερα, είναι πιο αναγκαία από ποτέ η υπογραφή ΣΣΕ που θα κατοχυρώνει μισθό που να καλύπτει τις ανάγκες μας, που θα μπορούμε να τον αξιοποιήσουμε όπως επιθυμούμε και δεν θα εξαρτόμαστε από "δώρα'' και "φιλανθρωπίες"», τονίζει ο Σύνδεσμος και καλεί τους εργαζόμενους σε Γενική Συνέλευση την Κυριακή 28/6, στις 10 π.μ. στην αίθουσα του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων.

Συνθήκες Μεσαίωνα για τους εργαζόμενους στο θέρετρο στον Σκορπιό

Τους όρους δουλειάς και ζωής που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι που απασχολούνται στο νησί Σκορπιός, ιδιοκτησίας του Ρώσου μεγιστάνα Ντ. Ριμπολόβλεφ, αναδεικνύει σε ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Λευκάδας - Βόνιτσας.

Πρόκειται για εργαζόμενους διαφόρων ειδικοτήτων που στο όνομα των έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας «βρίσκονται έγκλειστοι» σε ξενοδοχειακή μονάδα στο Νυδρί που μισθώνεται γι' αυτόν το σκοπό από τον επιχειρηματία και «φυλάσσεται από εταιρεία σεκιούριτι».

Στους εργαζόμενους απαγορεύεται «να έχουν οποιαδήποτε επαφή εδώ και περίπου ένα μήνα (!) με τις οικογένειές τους, τις / τους συζύγους τους και τα παιδιά τους». Για τους εργαζόμενους αυτούς «δεν ισχύει καμιά Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, κανένα εργατικό δικαίωμα». Βρίσκονται «όλο το 24ωρο στη διάθεση της εργοδοσίας», η οποία τους μεταφέρει με πλοιάριο «από το ξενοδοχείο στον Σκορπιό και μετά πάλι πίσω στις συνθήκες εγκλεισμού». Μάλιστα, κάτω από το φόβο της απόλυσης και της οικονομικής ανασφάλειας, αναγκάζονται να υπογράφουν χαρτιά με τα οποία δηλώνουν ότι συμφωνούν με αυτές τις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας και διαβίωσης.

«Αυτή η πολυδιαφημισμένη επένδυση στο νησί του Σκορπιού είναι ο καθρέφτης της ανάπτυξης όπως την ονειρεύονται οι μεγαλοεπιχειρηματίες και τα κόμματα που τους υπηρετούν. Τεράστια κέρδη για τους ιδιοκτήτες και τους κατασκευαστές και μεσαιωνικές συνθήκες για τους εργαζόμενους σε αυτά», σχολιάζει το Εργατικό Κέντρο. Στηλιτεύει ακόμα τη στάση «καλοθελητών» που έχουν αναγορεύσει τον συγκεκριμένο μεγαλοεπιχειρηματία σε... «ευεργέτη» της Λευκάδας!

Συνελεύσεις και αρχαιρεσίες σωματείων

-- Το Σωματείο Καθαριστριών Μαγνησίας καλεί σε Γενική Συνέλευση σήμερα, Παρασκευή, στις 6.30 μ.μ. στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Βόλου (Μακρινίτσης 38).

-- Το Συνδικάτο Οικοδόμων Πρέβεζας καλεί στις αρχαιρεσίες του που πραγματοποιούνται στο Εργατικό Κέντρο αύριο, Σάββατο (11 π.μ. - 7 μ.μ.) και την Κυριακή 28/6 (12 μ. - 8 μ.μ.).

-- Το Συνδικάτο Τύπου και Χάρτου καλεί σε Γενική Συνέλευση την Κυριακή 5/7, στις 10.30 π.μ. στην αίθουσα συνεδριάσεων κάτω από τα γραφεία του (Αριστοτέλους 11 - 15, 5ος όροφος).

-- Το Συνδικάτο Ηλεκτρολόγων Αττικής καλεί σε Γενική Συνέλευση τη Δευτέρα 6/7, στις 6.30 μ.μ., στο ΕΚΑ.

-- Το Συνδικάτο Καθαριστριών Αθήνας καλεί σε Γενική Συνέλευση την Κυριακή 12/7, στις 11 π.μ., στο ΕΚΑ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ