Πέμπτη 2 Ιούλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Αγωνιστικές παρεμβάσεις στα καταστήματα του ΕΛΓΑ σε όλη τη χώρα

Διεκδίκησαν τα δίκαια αιτήματα επιβίωσης, κατήγγειλαν τα σχέδια ιδιωτικοποίησης των αγροτικών ασφαλίσεων

ΛΑΡΙΣΑ
ΛΑΡΙΣΑ
Αγροτικοί Σύλλογοι και Ομοσπονδίες, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, πραγματοποίησαν χτες συντονισμένες παραστάσεις διαμαρτυρίας έξω από καταστήματα του ΕΛΓΑ σε όλη τη χώρα.

Με τις αγωνιστικές παρεμβάσεις τους ανέδειξαν τα σοβαρά προβλήματα που δημιουργεί στους βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφους η πολιτική που ακολουθούν διαχρονικά οι κυβερνήσεις, υλοποιώντας τις κατευθύνσεις της ΕΕ και υπηρετώντας τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου. Ταυτόχρονα, δήλωσαν την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο - έκτρωμα για το χτύπημα των διαδηλώσεων που προωθεί η κυβέρνηση.

Στο επίκεντρο η απαράδεκτη κατάσταση στην προστασία και την ασφάλιση της παραγωγής

Στο επίκεντρο των χτεσινών κινητοποιήσεων τέθηκαν τα θέματα των καταστροφών στην παραγωγή, της αλλαγής του κανονισμού του ΕΛΓΑ και των αποζημιώσεων, με τους βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφους να διεκδικούν επίσης την κάλυψη από το κράτος του χαμένου εισοδήματος όσων έχουν πληγεί από την πανδημία, τη μείωση του κόστους παραγωγής και τη θέσπιση κατώτατων εγγυημένων τιμών που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής και θα διασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης.

Οπως αναδείχθηκε και χτες, σε όλη τη χώρα οι μικροί παραγωγοί κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς σοδειά και εισόδημα, αφού και φέτος ήρθαν από 1 έως και 3 φορές αντιμέτωποι με τεράστιες ζημιές, εξαιτίας της κακοκαιρίας και των ασθενειών. Οι Αγροτικοί Σύλλογοι και Ομοσπονδίες ξεκαθάρισαν ότι δεν είναι «της μοίρας τους γραφτό» όποτε βρέχει ή όποτε ρίχνει χαλάζι να καταστρέφονται οι περιουσίες τους, ότι η αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, των ασθενειών δεν μπορεί να αποτελεί ατομική ευθύνη κάθε αγροτοπαραγωγού, ούτε πηγή κερδών για ιδιωτικές ασφάλειες.

ΤΡΙΠΟΛΗ
ΤΡΙΠΟΛΗ
Σε αυτήν τη βάση κατήγγειλαν τα σχέδια της κυβέρνησης για ιδιωτικοποίηση της ασφάλισης της παραγωγής, που θα οδηγήσουν στην κατάργηση της κρατικής χρηματοδότησης προς τον ΕΛΓΑ και την ενίσχυση των ιδιωτικοοικονομικών κριτηρίων λειτουργίας του, επιφέροντας νέες αυξημένες εισφορές και μικρότερες αποζημιώσεις, αφού οι ιδιωτικές εταιρείες θα αναλάβουν τους τομείς που προσδοκούν να τους φέρουν αυξημένα κέρδη, χωρίς να ενδιαφέρονται για το συμφέρον και τις ζημιές των αγροτοκτηνοτρόφων.

Για μια ακόμα φορά επισημάνθηκε ότι ενώ η μη επιδότηση του ΕΛΓΑ από τον κρατικό προϋπολογισμό, όπως προβλέπεται με 20% κρατική συμμετοχή επί της ασφαλιστικής εισφοράς των αγροτών στον προϋπολογισμό του, έχει αποτέλεσμα να μην μπορεί να ανταποκριθεί ούτε και στις κουτσουρεμένες υποχρεώσεις του για αποζημιώσεις προς τους αγρότες, αλλά ούτε και για τις πάγιες ανάγκες του, τα λειτουργικά έξοδά του, τη μισθοδοσία των υπαλλήλων, τα έξοδα κίνησης, τα ενοίκια. Παρ' όλα αυτά, στις συναντήσεις με τους κατά τόπους προϊσταμένους του ΕΛΓΑ, αυτοί υπερασπίστηκαν πλήρως τον υπάρχοντα κανονισμό και τη στάση της κυβέρνησης.

Χαρακτηριστικά, στη Λάρισα, ο προϊστάμενος του ΕΛΓΑ προκλητικά δήλωσε πως δεν υπάρχουν λεφτά για αποζημιώσεις, ξεχνώντας προφανώς ότι τα τελευταία δέκα χρόνια, καμιά κυβέρνηση δεν τον έχει επιδοτήσει από τον κρατικό προϋπολογισμό. Ταυτόχρονα, με κυνικό τρόπο, αντιγράφοντας πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, ισχυρίστηκε πως δεν μπορεί ο ΕΛΓΑ να αποζημιώνει όλες τις ασθένειες και όλες τις καταστροφές, αφού αυτό θα οδηγήσει τάχα τους παραγωγούς να μην ενδιαφέρονται για την παραγωγή τους και να περιμένουν δήθεν τις αποζημιώσεις...

Δυναμικές κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα

ΠΑΤΡΑ
ΠΑΤΡΑ
Οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι της Πελοποννήσου πραγματοποίησαν κινητοποίηση στον ΕΛΓΑ στην Τρίπολη. Ξεκίνησαν το πρωί με προσυγκέντρωση στο σταθμό του ΟΣΕ, ενώ ακολούθησε πορεία με κατάληξη τα γραφεία του ΕΛΓΑ, όπου προχώρησαν σε συμβολικό αποκλεισμό των γραφείων της υπηρεσίας.

Οι Ενωτικές Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων των τεσσάρων νομών της Θεσσαλίας πραγματοποίησαν κινητοποίηση στα γραφεία του ΕΛΓΑ στη Λάρισα. Στην κινητοποίηση αυτή ξεχώρισε η συμμετοχή αγροτών από περιοχές όπως ο Τύρναβος, η Ζαγορά, τα Φάρσαλα κ.ά., όπου το προηγούμενο διάστημα σημειώθηκαν μεγάλες καταστροφές σε καλλιέργειες μήλων, βαμβακιού, σιτηρών, ντομάτας, καλαμποκιού, αχλαδιών και κερασιών.

Οι Αγροτικοί Σύλλογοι Αιγίου «Μπακόπουλος - Ντρίνιας», Ωλενίας και Ερυμάνθου από την Αχαΐα, καθώς και η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας πραγματοποίησαν συγκέντρωση στην έδρα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στην Πάτρα και στα γραφεία του ΕΛΓΑ. Μεταξύ των αιτημάτων που έθεσαν στον περιφερειάρχη ήταν οι κατώτερες εγγυημένες τιμές, αναφερόμενοι ιδιαίτερα στην αρνητική κατάσταση σε μια σειρά προϊόντα όπως η πατάτα και το καρπούζι. Στην παράσταση που πραγματοποιήθηκε εν συνεχεία στον ΕΛΓΑ, επισημάνθηκε η καθυστέρηση στην καταβολή αποζημιώσεων ακόμη και από ορισμένες περιπτώσεις πυρκαγιών του 2017 σε περιοχές της Δυτικής Αχαΐας, όπου οι παραγωγοί εντάχθηκαν στα ΠΣΕΑ και δεν έχουν αποζημιωθεί μέχρι σήμερα.

Παράσταση διαμαρτυρίας στο παράρτημα του ΕΛΓΑ στη Λαμία πραγματοποίησε αντιπροσωπεία της διοίκησης της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Φθιώτιδας. Εγινε ιδιαίτερη αναφορά στις καταστροφές από καιρικά φαινόμενα και φυσικούς εχθρούς σε διαφόρων ειδών καλλιέργειες σε ολόκληρη τη Φθιώτιδα, όπως σε ελαιοκαλλιέργειες στην περιοχή της Λοκρίδας. Επίσης τονίστηκαν οι ζημιές σε μια σειρά καλλιέργειες από τον υπερπληθυσμό αγριογούρουνων, καθώς και οι καταστροφές από τις πλημμύρες στην περιοχή της Ξυνιάδος Δομοκού και από την τελευταία χαλαζόπτωση στη Μακρυρράχη Δομοκού.

Παράσταση διαμαρτυρίας στην Αντιπεριφέρεια Φωκίδας πραγματοποίησε αντιπροσωπεία του Αγροτικού Συλλόγου Φωκίδας, θέτοντας το ζήτημα των καταστροφών που προκλήθηκαν από το χαλάζι στον ελαιώνα της Αμφισσας το φθινόπωρο του 2019 και των εκτιμήσεων της ζημιάς που προσδιόρισαν οι ελεγκτές του ΕΛΓΑ, οι οποίες είναι κατά πολύ μικρότερες από το πραγματικό ύψος της καταστροφής.

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας πραγματοποίησε κινητοποίηση στον ΕΛΓΑ στο Αγρίνιο, θέτοντας ιδιαίτερα το θέμα των τιμών με τη βρώσιμη ελιά.

Ανάλογες κινητοποιήσεις έγιναν στα γραφεία του ΕΛΓΑ στο Ηράκλειο, στη Βέροια, στην Κοζάνη, στα Γιάννενα, καθώς και στην έδρα της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων στην Κέρκυρα.

Τα αιτήματα

Στις χτεσινές κινητοποιήσεις κατατέθηκαν το πλαίσιο πάλης της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων καθώς και διεκδικήσεις που έχουν να κάνουν με τα ιδιαίτερα προβλήματα της κάθε περιοχής.

Οι βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφοι διεκδικούν:

-- Να αλλάξει ο κανονισμός ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100%, άμεσα και δίκαια, από όλους τους φυσικούς κινδύνους και τις νόσους, χωρίς εξαιρέσεις και σε όλα τα στάδια της παραγωγής.

-- ΕΛΓΑ δημόσιο φορέα, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση, και όχι να στηρίζεται μόνο στις ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών.

-- Αμεση καταβολή του υπόλοιπου 35% για τις ζημιές του 2019. Να σταματήσει το αίσχος να δίνεται σταδιακά και τόσο αργοπορημένα η αποζημίωση των δικαιούχων.

-- Καμία σκέψη για είσοδο ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών στην αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή.

-- Καμία σκέψη για αύξηση των ασφαλίστρων του ΕΛΓΑ.

-- Να πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες προσλήψεις στον ΕΛΓΑ, ώστε να επιταχυνθούν οι εκτιμήσεις και αποζημιώσεις.

-- Να χρηματοδοτηθούν στο σύνολό τους έργα υποδομής για την ασφάλεια της παραγωγής από φυσικούς κινδύνους, επίγεια και εναέρια αντιχαλαζική και αντιπυρική προστασία, για τον παγετό, αντιπλημμυρικά έργα κ.λπ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απροστάτευτοι από καταστροφές αλλά το χαράτσωμα «πάει σύννεφο» από τον ΕΛΓΑ (2024-08-24 00:00:00.0)
Στους δρόμους του αγώνα για να παραμείνουν στον τόπο τους (2023-12-14 00:00:00.0)
Στους δρόμους διεκδικούν για να σταθούν στα πόδια τους μετά τις καταστροφές (2022-07-06 00:00:00.0)
Απαιτούν αποζημιώσεις 100% και κάλυψη του χαμένου εισοδήματος (2022-06-29 00:00:00.0)
Συνεχίζονται οι πολύμορφες πρωτοβουλίες διεκδίκησης (2021-02-05 00:00:00.0)
Εντείνουν τις προετοιμασίες για τη βδομάδα αγωνιστικής δράσης (2020-06-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ