Σάββατο 4 Ιούλη 2020 - Κυριακή 5 Ιούλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Στο ίδιο καζάνι βράζουν και οι αυτοαπασχολούμενοι

Για τους χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους του νησιού, ειδικά αυτούς που δραστηριοποιούνται στον Τουρισμό, η πανδημία και η νέα οικονομική κρίση αποτέλεσαν ένα ακόμα βαρύ χτύπημα.

Στα χρέη προς τους προμηθευτές, λόγω των προετοιμασιών για τους γιορτασμούς του Πάσχα, έρχονται να προστεθούν νέες υποχρεώσεις. Η 12μηνη παράταση που έδωσε η κυβέρνηση στην αποπληρωμή τους απλά μεταθέτει το πρόβλημα σε έναν χειμώνα με κλειστά μαγαζιά λόγω εποχικότητας. Το 800άρι εξατμίστηκε, την ώρα που το ΚΕΑΟ και οι τράπεζες «λαδώνουν» τους μηχανισμούς των κατασχέσεων και των πλειστηριασμών.

Οπως μας είπε ο Β. Παπαγεωργίου, αντιπρόεδρος του ΔΣ των αυτοαπασχολούμενων λογιστών, όταν η κυβέρνηση υπέδειξε ως «λύση» τον δανεισμό με καλύτερους τάχα όρους, «υπήρξε ενδιαφέρον από πολλούς αυτοαπασχολούμενους και ΕΒΕ. Οταν όμως κατάλαβαν τους όρους και τις προϋποθέσεις, εγκατέλειψαν την προσπάθεια. Και από αυτούς που έκαναν αίτηση στις τράπεζες, κυρίως οι μεγάλοι θα πάρουν».

Τα προβλήματα είναι πιο οξυμένα σε εκείνο το τμήμα των αυτοαπασχολούμενων που δραστηριοποιούνται γύρω από μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες σε «τουριστικά» χωριά. Αν κάποτε δούλευαν με τις υπεράριθμες κρατήσεις (overbooking) των μεγάλων ξενοδοχειακών ομίλων, τα τελευταία χρόνια τα πράγματα έχουν αλλάξει δραστικά.

Με τα μέτρα της κυβέρνησης να μη φτάνουν για τίποτα, στο πλαίσιο της συνολικότερης φορομπηχτικής αντιλαϊκής πολιτικής, με τα έξοδα και τα χρέη να «τρέχουν», με την έκθεση χιλιάδων λαϊκών οικογενειών στον κίνδυνο αύξησης των κρουσμάτων του κορονοϊού, ενώ τίποτα δεν έχει αλλάξει προς το καλύτερο στις μονάδες Υγείας του νησιού, διέξοδο μπορούν να δώσουν μόνο η οργάνωση του αγώνα και η κοινή δράση με τους εργαζόμενους για μέτρα ουσιαστικής ανακούφισης και στήριξης, προστασίας της υγείας και των δικαιωμάτων τους.

Ο Β. Παπαγεωργίου επισημαίνει ότι «η επανένταξη των αυτοαπασχολούμενων στο αφορολόγητο όριο ύψους 12.000 ευρώ, η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και του ΕΝΦΙΑ, της προκαταβολής φόρου, η διαγραφή τόκων και προστίμων για τα χρέη ατομικής ασφάλισης, είναι αιτήματα δίκαια και βρίσκουν αποδοχή στους αυτοαπασχολούμενους. Το ζήτημα είναι να ξεπεραστεί η απαισιοδοξία, να αποκρουστεί η προσπάθεια καλλιέργειας νέων αυταπατών».

Είναι άλλωστε μια καλή ευκαιρία για τους χιλιάδες βιοπαλαιστές αυτοαπασχολούμενους να προβληματιστούν για το γεγονός ότι το «μοντέλο ανάπτυξης» μιας «εξωστρεφούς» οικονομίας, με βάση τον Τουρισμό, μπορεί να είναι η «κότα με τα χρυσά αυγά» για τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, όμως δεν έσωσε τους ίδιους, που συνέδεσαν τη μοίρα τους με αυτό...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ