Σάββατο 4 Ιούλη 2020 - Κυριακή 5 Ιούλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Σε οριακή κατάσταση το Νοσοκομείο Κέρκυρας

«Κέρκυρα, καθαρή και ασφαλής» («Corfu, clean & safe») είναι η φετινή τουριστική καμπάνια του δήμου. Αν η πρόσφατη μεγάλη φωτιά στον υπερκορεσμένο ΧΥΤΑ «Τεμπλόνι» υπενθύμισε πως τα προβλήματα με τα σκουπίδια είναι εδώ, η υγειονομική ασφάλεια για τους κατοίκους της Κέρκυρας θα δοκιμαστεί ακόμα περισσότερο τους επόμενους μήνες.

Η πανδημία ήρθε να υπενθυμίσει τις τραγικές ελλείψεις σε υγειονομικές υποδομές και προσωπικό. Με τις οργανικές θέσεις να καλύπτονται περίπου στο 50% και χωρίς καμιά ενίσχυση σε γιατρούς για την τρέχουσα περίοδο, η πραγματικότητα διαψεύδει τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης ότι «ενίσχυσε» το Εθνικό Σύστημα Υγείας, ειδικά σε περιοχές που υποτίθεται ότι θα σηκώσουν το βάρος του Τουρισμού.

Επιβεβαιώνεται και με αυτόν τον τρόπο ότι αυτός «άνοιξε» με τους όρους των επιχειρηματικών ομίλων και όχι με όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας της υγείας των κατοίκων και των επισκεπτών.

Ο Μ. Αντωνάκης, ειδικευόμενος γιατρός στην Πνευμονολογική Κλινική, αναφέρει: «Πρώτη κλινική σε ελλείψεις η Παθολογική. Με 4 μόλις γιατρούς το πρόγραμμα εφημεριών μόλις που βγαίνει. Ενας εφημερεύων παθολόγος καλείται να καλύψει μόνος του 35 κλίνες, να δώσει εκτίμηση σε άλλες κλινικές, να βρίσκεται στα Επείγοντα όποτε χρειαστεί. Επιπλέον, επιφορτίζεται με νευρολογικά περιστατικά μετά το κλείσιμο της Νευρολογικής Κλινικής λόγω υποστελέχωσης. Οταν η Παθολογική Κλινική υπολειτουργεί, ένα ολόκληρο νοσοκομείο ακροβατεί».

Στην Καρδιολογική Κλινική για μια απλή εξέταση στεφανιογραφίας παραπέμπουν στα Γιάννενα τα περιστατικά. Το Αιμοδυναμικό και η Μονάδα Εμφραγμάτων καλούνται να λειτουργήσουν σε πενθήμερη βάση με 2 γιατρούς και 5 νοσηλευτές.

Οι «τουριστογιατροί»

Με αυτήν την κατάσταση στο νοσοκομείο και με υποστελεχωμένα τα 4 Κέντρα Υγείας είναι απορίας άξιο πώς καλύπτονται τα αυξημένα περιστατικά τους καλοκαιρινούς μήνες με την άφιξη εκατομμυρίων τουριστών.

Οι «τουριστογιατροί» είναι η εκδοχή της ιδιωτικής Υγείας. Δίπλα στις δύο ιδιωτικές κλινικές και τους ιδιώτες γιατρούς του νησιού φυτρώνουν σαν τα μανιτάρια τους καλοκαιρινούς μήνες εκατοντάδες ιδιωτικά «κέντρα» με μισθωτούς ως επί το πλείστον γιατρούς και νοσηλευτές που προσφέρουν πρώτες βοήθειες στις τουριστικές περιοχές, ενώ τα σοβαρά περιστατικά παραπέμπονται στο νοσοκομείο.

Την περίοδο της καραντίνας για τις ανάγκες αντιμετώπισης του κορονοϊού άνοιξε στο νοσοκομείο τμήμα υπόπτων σε μέχρι πρότινος κλειστή πτέρυγα με μεταφορά προσωπικού από άλλες κλινικές. Εφημερεύων γιατρός δεν υπάρχει, ενώ τους ασθενείς παρακολουθούν πρωτίστως γιατροί της Πνευμονολογικής, της Παθολογικής και της ΜΕΘ που ταυτόχρονα καλούνται να εξυπηρετήσουν και τους δικούς τους ασθενείς.

Τα δείγματα από ύποπτα περιστατικά αποστέλλονται στα Γιάννενα, ενώ το μηχάνημα ανίχνευσης κορονοϊού που δώρισε πρόσφατα ο Ιατρικός Σύλλογος σε συνεργασία με τον δήμο δεν αξιοποιείται γιατί δεν έχει διαμορφωθεί ο χώρος όπου θα λειτουργήσει.

«Μέχρι τώρα λειτουργούσαμε με κλειστά σύνορα, εν μέσω καραντίνας. Τώρα αυτό δεν υπάρχει. Δεν ξέρεις πόσα εισαγόμενα κρούσματα θα έχεις, με τους δειγματοληπτικούς ελέγχους πόσοι θα σου ξεφύγουν, τι διασπορά θα υπάρξει στο νησί, τι βάρος θα σηκώσουν οι εφημερίες. Η επόμενη περίοδος είναι μια δοκιμασία», καταλήγει ο Μ. Αντωνάκης.


Κ. Η.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ