Σάββατο 4 Ιούλη 2020 - Κυριακή 5 Ιούλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Μοιράζει ... συμπάθεια η κυβέρνηση

«Συμπάθεια και ...543 ευρώ για τους εργαζόμενους», αφήνοντας μάλιστα «εκτός» τους χιλιάδες απασχολούμενους με ανανεούμενες συμβάσεις ορισμένου χρόνου, με επαναλαμβανόμενες συμβάσεις ενός μήνα, μίας ή τριών ημερών, εργολαβικούς εργαζόμενους. Κι από την άλλη, «3 δισ. ευρώ προσφορά στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους».

Αυτό ήταν το σχόλιο του βουλευτή του ΚΚΕ Χρήστου Κατσώτη στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού από τη Βουλή την Παρασκευή (βλέπε σελίδα 16). Αλλά και η απάντηση στα όσα είχε πει λίγη ώρα νωρίτερα από το ίδιο βήμα ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης, απαντώντας σε σχετική Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ για όλους τους παραπάνω εργαζόμενους στον Τουρισμό και τις Μεταφορές, που δεν πρόκειται να πάρουν ούτε ένα ευρώ στήριξη και θα πρέπει να περιμένουν να δουν μεροκάματο του χρόνου - αν το δουν - δηλαδή με την έναρξη της τουριστικής σεζόν το Μάη του 2021.

Η Ερώτηση έθετε συγκεκριμένα ερωτήματα προς την κυβέρνηση, όπως τι θα κάνει προκειμένου: «Να καταργήσει τις ελαστικές μορφές εργασίας και να εντάξει στο μηχανισμό στήριξης όλους όσοι εργάζονταν, ανεξάρτητα από τη σχέση εργασίας και το επάγγελμα, σε 12μηνης και εποχικής λειτουργίας επιχειρήσεις. Να εντάξει όλους τους εργαζόμενους στις εποχιακές επιχειρήσεις, ακυρώνοντας όσες απολύσεις έγιναν, και να απαγορευτούν άλλες για το επόμενο διάστημα. Να διασφαλίσει το εισόδημα όλων των εργαζομένων με βάση τις ΣΣΕ, καταργώντας την εκ περιτροπής εργασία. Να δοθεί ταμείο ανεργίας σε όλους τους εποχιακά εργαζόμενους για το 2020 - 2021, χωρίς προϋποθέσεις, μέχρι να αρχίσουν να δουλεύουν. Για όλο το διάστημα των μέτρων να μη χρεώνονται οι καταναλώσεις σε ΔΕΗ, νερό, τηλέφωνο, να απαλλάσσονται από οφειλές σε εφορία και τράπεζες, να απαγορευτούν οι πλειστηριασμοί».

Ο υπουργός απέφυγε να δώσει σαφείς απαντήσεις και απλώς εξέφρασε τη «συμπάθειά» του προς τους εργαζόμενους, για τους οποίους αποφάνθηκε ότι «είναι ικανοποιημένοι»! Στη συνέχεια απέδωσε τα πάντα στην πανδημία, εμφάνισε όλα τα προνόμια σε φοροαπαλλαγές και ζεστό χρήμα προς τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους ως κατόρθωμα της κυβέρνησης και τα δικαιολόγησε λέγοντας ότι ...«χωρίς επιχειρήσεις δεν υπάρχουν εργαζόμενοι» κ.ο.κ.

Στη δευτερολογία του ο βουλευτής του ΚΚΕ επέμεινε να δώσει απαντήσεις ο υπουργός, γιατί «η ευαισθησία δεν γεμίζει το πιάτο του εργαζόμενου». Επισήμανε ότι δεν μπορεί να γίνεται «χορός» δισεκατομμυρίων για τους μεγαλοεπιχειρηματίες αλλά στους εργαζόμενους, οι οποίοι είναι αυτοί που παράγουν τα δισεκατομμύρια, να δίνονται «500 ευρώ, με χιλιάδες να μένουν εκτός και από αυτό (...) λόγω των μορφών απασχόλησης που εσείς έχετε προωθήσει».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ