Τρίτη 14 Ιούλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.-- Το 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εξουσιοδότησε την επανέναρξη των παραδόσεων αρωγής σε Σύρους μέσω διέλευσης στα τουρκοσυριακά σύνορα με 12 ψήφους. Η Ρωσία, η Κίνα και η Δομινικανή Δημοκρατία απείχαν.

ΣΑΝΑΑ.-- Υεμενίτες αντικαθεστωτικοί Σιίτες Χούτι ανέλαβαν χτες την ευθύνη για την πυραυλική επίθεση σε διυλιστήριο της ΑΡΑΜΚΟ στο Γκιζάν της Σαουδικής Αραβίας. Η Σαουδική Αραβία, σε αντίποινα για την επίθεση, βομβάρδισε κατοικημένη περιοχή της Σαναά, προκαλώντας το θάνατο τουλάχιστον 10 αμάχων.

ΒΗΡΥΤΟΣ.-- Ενοπλοι που συνδέονται με το οργανωμένο έγκλημα άνοιξαν το βράδυ της Κυριακής πυρ κατά περιπόλου του λιβανέζικου στρατού στην περιοχή Μπααλμπέκ, στην κοιλάδα Μπεκάα, προκαλώντας το θάνατο ενός νεαρού στρατιώτη.

ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ - ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ.-- Σε ηλικία 59 ετών απεβίωσε χτες η Ζίντζι Μαντέλα, η μικρότερη κόρη του πρώην Προέδρου της Νότιας Αφρικής και αγωνιστή του κινήματος κατά του απαρτχάιντ Νέλσον Μαντέλα. Ηταν το έκτο παιδί του Νοτιοαφρικανού ηγέτη, δεύτερο από τα παιδιά που είχε αποκτήσει με την Γουίνι Μαντέλα, και τα τελευταία χρόνια υπηρετούσε ως πρέσβειρα της χώρας της στη Δανία.

ΜΠΑΜΑΚΟ.-- Ο Πρόεδρος του Μάλι, Ιμπραχίμ Κέιτα, διέλυσε το συνταγματικό δικαστήριο που είχε υιοθετήσει προηγουμένως αμφιλεγόμενα αποτελέσματα πρόσφατων βουλευτικών εκλογών, διαβεβαιώνοντας πως θα διεξαχθούν ξανά σε εκλογικές περιοχές, όπου αμφισβητήθηκε η αξιοπιστία των αποτελεσμάτων.

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Σε «ανθρώπινο σφάλμα» απέδωσαν χτες οι ιρανικές αρχές την κακή ρύθμιση στρατιωτικού ραντάρ που προκάλεσε την τραγική κατάρριψη του ουκρανικού «Boeing 737» στις 8 Γενάρη κοντά στην Τεχεράνη, προκαλώντας τον θάνατο και των 176 επιβαινόντων σε αυτό.

ΧΑΡΤΟΥΜ.-- Η σουδανική μεταβατική κυβέρνηση, παίρνοντας αποστάσεις από το ισλαμικό καθεστώς του δικτάτορα Μπασίρ, ανακοίνωσε πως προχωρά στην απαγόρευση του ακρωτηριασμού των γυναικείων γενετικών οργάνων (FGM), αναστέλλει τις κυρώσεις σε βάρος αυτών που προσηλυτίζονται σε άλλες θρησκείες από το Ισλάμ και επιτρέπει την κατανάλωση αλκοόλ σε μη μουσουλμάνους.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Την Κυριακή προκλήθηκε, από άγνωστη αιτία, έκρηξη και πυρκαγιά στο σκάφος αμφίβιας επίθεσης του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού «USS Bonhomme Richard», ενώ ήταν ελλιμενισμένο στη ναυτική βάση Σαν Ντιέγκο στην Καλιφόρνια και είχε ως αποτέλεσμα να τραυματιστούν τουλάχιστον 21 άνθρωποι, κυρίως μέλη του πληρώματός του. Την ώρα της έκρηξης επέβαιναν στο σκάφος 160 ναύτες και αξιωματικοί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ