Κυριακή 23 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Θεατρικά» Χριστούγεννα

«Ακούω ήχον κώδωνος» στη «Στοά»
«Ακούω ήχον κώδωνος» στη «Στοά»
Οπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, αυτές τις γιορτινές μέρες επιλέγουμε και σας προτείνουμε μερικές από τις καλύτερες παραστάσεις. Ο χρόνος σάς το επιτρέπει, αν και τα οικονομικά σας το επιτρέπουν, επιλέξτε κάποια από τις παρακάτω παραστάσεις και ψυχαγωγηθείτε. Και βέβαια, οι μέρες προσφέρονται για τη θεατρική ψυχαγωγία και των παιδιών. Η τελική επιλογή είναι πάντα δική σας. Λόγω των γιορτών, όμως, πιθανόν κάποιες παραστάσεις να αλλάξουν μέρα και ώρα. Γι' αυτό επικοινωνήστε πριν ξεκινήσετε.

Ελληνικό έργο
  • «Η Νοσταλγός» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, στον «Τεχνοχώρο υπό σκιάν». Πρόκειται για σύνθεση των δραματικών πυρήνων των διηγημάτων «Η νοσταλγός», «Ονειρο στο κύμα», «Αγια και πεθαμένα», κ.ά. Η επιλογή-σύνθεση κειμένων και σκηνοθεσία είναι του Στάθη Λιβαθινού. Παίζουν: Αιγινίτου Μαρία, Ανδρέου Βασίλης, Δάμπασης Γιώργος, Ημελλος Δημήτρης, κ.ά.
  • Η πετυχημένη καλοκαιρινή παράσταση του ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης με την κωμωδία των Ασημάκη Γιαλαμά - Κώστα Πρετεντέρη «Μιας πεντάρας νιάτα» παρουσιάζεται στο θέατρο «Βεάκη», σε σκηνοθεσία Νανάς Νικολάου. Παίζουν: Ελένη Γερασιμίδου, Χάρης Σώζος, Χρήστος Ευθυμίου, Νίκος Κάπιος, Νίκος Δημητράτος, Πελαγία Αγγελίδου, Αλέξανδρος Κολιόπουλος, κ.ά.
  • Στο «Θέατρο της οδού Κυκλάδων»: Το έργο της Ευγενίας Φακίνου «Το έβδομο ρούχο», σε θεατρική διασκευή-σκηνοθεσία Δημήτρη Μαυρίκιου. Παίζουν: Αλέκα Παΐζη, Τατιάνα Παπαμόσχου, Αγγελική Παπαθεμελή, Νίκος Καραθάνος, Ευγενία Αποστόλου, Γιάννης Κότσιφας.
  • «Οικόπεδα με θέα» στο θέατρο «Πορεία»
    «Οικόπεδα με θέα» στο θέατρο «Πορεία»
    Η παράσταση με τίτλο «Ακούω ήχον κώδωνος» είναι μια σύνθεση σκηνών από τα θεατρικά έργα του Μποστ, από πεζά του, λεζάντες γελοιογραφιών, στίχους τραγουδιών και νούμερα από επιθεωρησιακά κείμενα, που δημιούργησε και σκηνοθετεί ο Θανάσης Παπαγεωργίου, στη «Στοά». Παίζουν: Λήδα Πρωτοψάλτη, Θανάσης Παπαγεωργίου, Ηλίας Κατέβας, Παύλος Ορκόπουλος, Νίκη Χαντζίδου, Ευδοκία Σουβατζή, κ.ά.
  • Στο «Θέατρο Τέχνης - Κ. Κουν» της οδού Φρυνίχου το έργο του Γιώργου Σκούρτη «Οι Εκτελεστές», σε σκηνοθεσία Μίμη Κουγιουμτζή. Παίζουν: Πασχάλης Τσαρούχας, Χάρης Εμμανουήλ και Δημήτρης Μαύρος.
  • Αφήγηση μετά μουσικής είναι η παράσταση του έργου του Αλ. Παπαδιαμάντη «Φαρμακολύτρια», στο Θέατρο «Βαφείο». Το διήγημα παρουσιάζεται με αυτοσχεδιασμό και παραδοσιακά μουσικά όργανα. Αφηγητές: Ματίνα Καρρά, Γιώργος Γιανναράκος. Σαντούρι-πολίτικο λαούτο παίζει ο Ηλίας Πιλάλης, κρουστά ο Παύλος Σουφλής.
  • Στο θέατρο «Σφενδόνη» το έργο του Αντώνη Μόλλα «Λίγα απ' όλα». Το ρόλο του Καραγκιόζη ερμηνεύει η Αννα Κοκκίνου. Η σκηνοθεσία είναι του Δήμου Αβδελιώδη, η μουσική του Διονύση Σαββόπουλου. Παίζουν επίσης: Παναγιώτης Ραπτάκης, Κωνσταντίνος Θεμελής, Μαρίνος Μουζάκης, κ.ά.
  • Το έργο του Γιάννη Χρυσούλη «Ιστορίες της πόλης» στο θέατρο «Σημείο», σε σκηνοθεσία Νίκου Διαμαντή. Παίζουν: Ιωάννα Μακρή, Κώστας Βελέντζας, Θάλεια Ματίκα, Δημήτρης Κανέλλος.
  • «Το σύννεφο της καραμέλας»
    «Το σύννεφο της καραμέλας»
    Η «Ομάδα Θέαμα», στον «Τεχνοχώρο» με... «Ουπς!!! Κόμικς»! σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα, σκηνικά Μανόλη Παντελιδάκη. Παίζουν: Γιάννης Στεφόπουλος, Σπύρος Μπιμπίλας, Μαριάννα Κάλμπαρη, Κατερίνα Λυπηρίδου, κ.ά.
Ρεπερτόριο παγκόσμιου δραματολογίου
  • Τον τρελό ήρωα του Νικολάι Γκόγκολ στο «Ημερολόγιο ενός τρελού» παρουσιάζει, στο θέατρο «Καλουτά», ο Θύμιος Καρακατσάνης. Η παράσταση ανεβαίνει σε σκηνοθεσία και ελεύθερη απόδοση Γιώργου Ρεμούνδου, μουσική Γιώργου Τσαγκάρη. Παίζουν επίσης: Χάρης Αρώνης, Χρήστος Σκορδίλης, Γεωργία Φωτιάδου.
  • Στο «Βασιλάκου» ο «Επιστάτης» του Πίντερ, σε σκηνοθεσία Γιώργου Μιχαλακόπουλου και Ιωάννας Μιχαλακοπούλου, μετάφραση Κώστα Σταματίου και σκηνικά-κοστούμια Απόστολου Βέττα. Παίζουν: Γιώργος Μιχαλακόπουλος, Μίμης Χρυσομάλλης, Γιάννης Θωμάς.
  • «Στον προορισμό», του Τόμας Μπέρνχαρντ, στο «Θέατρο Τέχνης - Κ. Κουν - Υπόγειο» σε μετάφραση Πέτρου Μάρκαρη, σκηνοθεσία Μάγιας Λυμπεροπούλου. Παίζουν: Μάγια Λυμπεροπούλου, Αντιγόνη Πανταζή και Αλέξης Σαρηπανίδης.
  • Η Βέρα Κρούσκα και ο Γιώργος Χριστοδούλου παρουσιάζουν στο θέατρο «Μέλι» το έργο «Φράνκι και Τζόνι», σε σκηνοθεσία Κοραή Δαμάτη, μετάφραση Μαρίας και Ελένης Παξινού. Επίσης στο «Μέλι» κάθε Κυριακή, Δευτέρα και Τρίτη παρουσιάζεται το έργο «Play Strindberg» του Ντίρενμαν, σε μετάφραση-σκηνοθεσία Αθανασίας Καραγιαννοπούλου. Παίζουν: Αγγελος Αντωνόπουλος, Εύα Κοταμανίδου, Περικλής Μουστάκης.
  • «Ο κύκλος με την κιμωλία» στο «Βεάκη»
    «Ο κύκλος με την κιμωλία» στο «Βεάκη»
    Το έργο του Ντέιβιντ Μάμετ «Οικόπεδα με θέα», στο θέατρο «Πορεία», μια συμπαραγωγή της εταιρείας «Δόλιχος» και του ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας, που ανεβαίνει σε μετάφραση Δημήτρη Τάρλοου, σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού. Παίζουν: Δημήτρης Καταλειφός, Δημήτρης Τάρλοου, Αλέξανδρος Μυλωνάς, Αρτό Απαρτιάν, Γιώργος Κέντρος, κ.ά.
  • Στο «Αλάμπρα»: «Τα παιδιά ενός κατώτερου Θεού» του Μ. Μέντοφ, σε μετάφραση-σκηνοθεσία Γιάννη Βούρου, σκηνικά-κοστούμια Γιώργου Πάτσα. Παίζουν: Γιάννης Βούρος, Πέγκυ Τρικαλιώτη, Τιτίκα Βλαχοπούλου, Θόδωρος Εξαρχος, κ.ά.
  • «Το τέλος του παιχνιδιού» του Σάμουελ Μπέκετ, μέχρι τέλος Δεκέμβρη, στον Κάτω Χώρο του Θεάτρου του «Νέου Κόσμου», σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου. Παίζουν: Χρήστος Στέργιογλου, Μανώλης Μαυροματάκης, Ολγα Δαμάνη, Πάνος Πανάγου.
  • Στο «Απλό Θέατρο»: «Ο θαυματοποιός» του Μπράιαν Φρίελ, σε μετάφραση Ερρίκου Μπελιέ, σκηνοθεσία Αντώνη Αντύπα, σκηνικά-κοστούμια Γιώργου Πάτσα, μουσική Ελένης Καραΐνδρου. Παίζουν: Γιάννης Φέρτης, Ταμίλα Κουλίεβα, Δημήτρης Οικονόμου.
  • «Θριαμβευτική επιστροφή» του Σερζ Κριμπίς, στο «Αθηνά», με τον Γιώργο Μοσχίδη και τον Αντώνη Καφετζόπουλο. Η σκηνοθεσία και μετάφραση είναι του Γιάννη Ιορδανίδη.
  • Στο «Λαμπέτη»: «Δείπνο με φίλους» του Ντόναλντ Μάργκιουλις, σε σκηνοθεσία Γρηγόρη Βαλτινού. Παίζουν: Γρηγόρης Βαλτινός, Κοραλία Καράντη, Αλεξάνδρα Παλαιολόγου, Κλέων Γρηγοριάδης.
  • «Μιας πεντάρας νιάτα» στο «Βεάκη» ανήμερα Χριστουγέννων
    «Μιας πεντάρας νιάτα» στο «Βεάκη» ανήμερα Χριστουγέννων
    Η ομάδα μουσικού θεάτρου «Οπερα» παρουσιάζει, μέχρι τις 6/1, στο «Εμπρός», το έργο του Μολιέρου «Σοφολογιότατες», σε μετάφραση Ανδρέα Στάικου, μουσική-σκηνοθεσία Θοδωρή Αμπαζή. Παίζουν: Τζωρτζίνα Δαλιάνη, Ασπασία Παπαϊωσήφ, Περικλής Ασημακόπουλος, Δανάη Σαριδάκη, κ.ά.
  • Το έργο του Ντέιβιντ Μπέρι «Οι Φάλαινες του Αυγούστου», στη Νέα Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, σε σκηνοθεσία Κοραή Δαμάτη, μουσική Ευανθίας Ρεμπούτσικα. Παίζουν: Αντιγόνη Βαλάκου, Βέρα Ζαβιτσιάνου, Νέλλη Αγγελίδου, Γιώργος Τσιτσόπουλος, κ.ά.
  • Το έργο του Τένεσι Ουίλιαμς «Μπαρ των αγγέλων» στο θέατρο «Βικτώρια», σε μετάφραση και σκηνοθεσία Γιώργου Θεοδοσιάδη. Παίζουν: Παναγιώτα Βλαντή, Μανώλης Δεστούνης, Βασίλης Καΐλας, Ερση Μαλικένζου, Ανδρέας Ντούζος, κ.ά.
  • «Μαγειρεύοντας με τον Ελβις» του Λι Χολ, στο «Διάνα», σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα. Παίζουν: Ελένη Ράντου, Κατιάνα Μπαλανίκα, Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, Αντώνης Λουδάρος.
  • Το έργο «Σπασμένη στάμνα» του Χάινριχ Φον Κλάιστ, στο θέατρο «Βρετάνια», σε σκηνοθεσία Γιάννη Ρήγα, μετάφραση Τζένης Μαστοράκη. Παίζουν: Πέτρος Φιλιππίδης, Χρύσα Ρώπα, Γιώργος Γαλίτης, κ.ά.
  • Το έργο του Ιψεν «Τζον Γαβριήλ Μπόρκμαν» παρουσιάζει, στην Κεντρική Σκηνή του θεάτρου «Αλκυονίς», το «Μοντέρνο Θέατρο» σε σκηνοθεσία Γιώργου Μεσσάλα. Παίζουν: Γιώργος Μεσσάλας, Αφροδίτη Γρηγοριάδου, Ντένη Θεμελή, κ.ά. Στη Νεανική Σκηνή: «Το ημερολόγιο ενός τρελού» με τον Γιώργο Μεσσάλα.
  • «Η κυρία με το σκυλάκι» στο «Ανοιχτό Θέατρο». Πρόκειται για το ομότιτλο διήγημα του Αντον Τσέχοφ, που ανεβαίνει σε μετάφραση, θεατρική διασκευή και σκηνοθεσία του Γιώργου Μιχαηλίδη. Παίζουν: Ντίνα Μιχαηλίδη, Ηλίας Στρατάκος, Ελένη Κρίτα, Δημήτρης Γιαννόπουλος, κ.ά.
  • Στο «Θέατρο Εξαρχείων» μέχρι 2 του Γενάρη, «Το πένθος του Αρουραίου» του Γουόλας Σον, σε σκηνοθεσία Τάκη Βουτέρη. Παίζουν: Τάκης Βουτέρης, Αννίτα Δεκαβάλλα και Μανώλης Γιούργος.
  • «Ο άλλος δρόμος» της Φρανσουάζ Ντορίν, στο Θέατρο «Αλφα». Η σκηνοθεσία είναι του Στέφανου Ληναίου. Παίζουν: Στέφανος Ληναίος, Ελλη Φωτίου, Γιώργος Τζώρτζης, Στέφανος Ιατρίδης, κ.ά.
Παιδικές Σκηνές
  • Η «Παιδική Αυλαία» του Γιάννη Καλατζόπουλου και η «Πολιτιστική Παρέμβαση» παρουσιάζουν, στο θέατρο «Βεάκη», το έργο «Ο κύκλος με την κιμωλία» του Μπρεχτ, σε διασκευή- σκηνοθεσία Γιάννη Καλατζόπουλου, μουσική Δημήτρη Λέκκα, σκηνικά-κοστούμια Νίκου Αδειλίνη και χορογραφίες Κατερίνας Ανδριοπούλου. Παίζουν: Γιάννης Καλατζόπουλος, Κώστας Δαρλάσης, Χριστίνα Βολώση, Σπύρος Κωτσόπουλος, Γιάννης Γούνας, Εύα Δημητρίου.
  • Η Παιδική Σκηνή του θεάτρου της «Καισαριανής» παρουσιάζει το άπαιχτο έργο της Τούλας Κορώνη «Το σύννεφο της καραμέλας», στο θέατρο «Καπνοκοπτηρίου», σε σκηνοθεσία Κώστα Μαζάνη, κοστούμια Σπύρου Ορνεράκη, σκηνικά Γιώργου Παπαδούκα, μουσική Σάκη Τσιλίκη. Παίζουν: Μαρία Αμανάκη, Κατερίνα Αναστασίου, Μίρκα Κρεστενίτη, Αννα Μπαλέ, κ.ά.
  • «Το σκλαβί» της Ξ. Καλογεροπούλου, μέχρι τις 6/1, στη «Μικρή Πόρτα» σε σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου. Παίζουν: Ανθή Ανδρεοπούλου, Θανάσης Βλαβιανός, κ.ά.
  • Στην Παιδική Σκηνή του «Θεάτρου Κάτω από τη Γέφυρα» παρουσιάζεται «Ο καλόκαρδος και η χρυσή ροδιά» της Ειρήνης Μάρα, σε σκηνοθεσία Νίκου Δαφνή, μουσική Σάκη Τσαλίκη, κοστούμια Παντελή Μελισσινού, χορογραφία Χρύσας Καραβά και στίχους Γιώργου Μεσολογγίτη. Παίζουν: Βαγγέλης Μελής, Κώστας Μπουρμάς, Κέλλη Μαρκαντωνάτου, Κώστας Κλάδης, Δέσποινα Ψαροπούλου, Παναγιώτης Καποδίστριας.
  • Στην Παιδική Σκηνή του «Ερευνας» μια μουσική διασκευή των «Μέναιχμων» του Πλαύτου με τίτλο «Οι Δίδυμοι ή H κωμωδία των οκτώ παρεξηγήσεων», ένα έργο με πολλές κωμικές παρεξηγήσεις και μπερδέματα που προέρχονται από το γεγονός της πλήρους ομοιότητας δύο αφεντικών γάτων αλλά και των δύο υπηρετών τους. Τα κείμενα είναι της Φέμης Κανέλλου, οι στίχοι των δεκαπέντε τραγουδιών του Δημήτρη Ποταμίτη και η μουσική του Σάκη Τσιλίκη.
  • Η Παιδική Σκηνή του Θεάτρου Στοά παρουσιάζει το έργο του Γιάννη Ξανθούλη «Μέσα στο Νερό Δασκάλα», σε σκηνοθεσία Λήδας Πρωτοψάλτη, σκηνικά και κοστούμια Λέας Κούση, μουσική Γιώργου Κατσαρού. Παίζουν: Ευδοκία Σουβατζή, Δημήτρης Καραμπέτσης, Δημήτρης Θεοδώρου, Βέρα Χατζηιακώβου, κ.ά.
  • Το «Αν εσύ... ήμουν εγώ!» του Δημήτρη Σεϊτάνη είναι μια σύγχρονη κωμωδία για μικρούς και μεγάλους. Το έργο ανέβηκε χτες από το «Θέατρο Νέων» στο Δημοτικό Θέατρο Καλλιθέας, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Σεϊτάνη. Παίζουν: Παναγιώτης Αλεξανδράκης, Βασίλης Γιαβρής, Φρόσω Ζαγοραίου, Δημήτρης Πλειώνης, Γιολάντα Χριστοδούλου, Ευρυδίκη Ψαλτίδου.
  • Στην Παιδική Σκηνή του «Ανοιχτού Θεάτρου»: Το έργο της Δόνης Μιχαηλίδου «Το άνθος του καλοκαιριού», σε σκηνοθεσία Δημήτρη Δεγαΐτη. Παίζουν: Διονύσης Ακτύπης, Μαριάνθη Κυρίου, Μιχάλης Μαρκάτης, Ανδρομάχη Μαρκοπούλου, Κίμωνας Φιορέτος, Νίκος Σκουλάς και Μελίνα Πιπερίδου.
  • Στο «Νέο Ριάλτο»: «Ο Χιονάνθρωπος και το Κορίτσι» του Ευγένιου Τριβιζά, σε σκηνοθεσία Χρήστου Κελαντώνη, μουσική Νότη Μαυρουδή. Παίζουν; Απόστολος Αυγέρης, Γιώργος Γιαννούσης, Γιώργος Δρογγίτης, Ελενα Λαρίου, Γιώργος Παπαευσταθίου, Ευδοξία Παπαχρήστου, Νίκος Χίλιος.
  • Οι Αθηναϊκές Μαριονέτες έχουν εγκατασταθεί στη σκηνή του Θεάτρου «Αναλυτή» και κάθε Κυριακή διασκεδάζουν τους μικρούς και μεγάλους φίλους τους, με το έργο «Κοπέλια» της Κάρμεν Ρουγγέρη, σε σκηνικά-κοστούμια Χριστίνας Κουλουμπή, μουσική επιμέλεια Γιάννη Μακρίδη και χορογραφίες Πέτρου Γάλλια.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ