Τετάρτη 15 Ιούλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΥΓΕΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΚΟΡΟΝΟΪΟ
Με «πυξίδα» τα κέρδη του κεφαλαίου, ενώ αυξάνονται τα κρούσματα

Αλλα 58 επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού ανακοίνωσε χτες ο ΕΟΔΥ, εκ των οποίων τα 34 είναι εισαγόμενα (28 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας και 6 προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο), 8 κρούσματα εντοπίστηκαν στην Αττική, 7 στη Θεσσαλονίκη, 3 στη Λέσβο, 2 στην Ξάνθη και από 1 σε Ημαθία, Κοζάνη, Αρτα και Χαλκιδική.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 3.883 (ημερήσια μεταβολή +1,5%), ενώ οι ασθενείς που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι ανέβηκαν στους 13.

Δεν καταγράφεται κανένας νέος θάνατος, ενώ συνολικά από την αρχή της πανδημίας έχουν καταγραφεί 193 θάνατοι στη χώρα.

Στο μεταξύ, θετική στον κορονοϊό βρέθηκε αναισθησιολόγος στο Νοσοκομείο Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με πληροφορίες ξεκίνησε ιχνηλάτηση των επαφών της, ενώ σε τεστ υποβάλλεται το προσωπικό του νοσοκομείου που ήρθε σε επαφή μαζί της. Ανησυχίες εκφράζονται για τον ενδεχόμενο κίνδυνο να ανασταλεί η λειτουργία των χειρουργείων και να αυξηθεί ακόμη περισσότερο η ήδη μεγάλη λίστα αναμονής.

Στο μεταξύ, πληροφορίες ανέφεραν ότι εντοπίστηκε και δεύτερο κρούσμα κορονοϊού στην κατασκήνωση στη Χαλκιδική, ένα 11χρονο παιδί το οποίο φιλοξενούνταν στον ίδιο θάλαμο με τη 15χρονη κοπέλα που βρέθηκε αρχικά θετική. Η κατασκήνωση ανακοίνωσε πως θα κλείσει για 4 μέρες για απολύμανση των χώρων και έλεγχο του προσωπικού.

Το μαύρο άσπρο από την κυβερνητική προπαγάνδα

Κι ενώ τα επίσημα στοιχεία δημιουργούν δικαιολογημένη ανησυχία, η κυβέρνηση συνεχίζει με διαχειριστικά ημίμετρα, «μπρος - πίσω» και πρωτόκολλα - «λάστιχο», όλα υποταγμένα στις προτεραιότητες του κεφαλαίου.

Ετσι, χτες το απόγευμα «διαρρεόταν» - χωρίς να επιβεβαιώνεται από την κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας - ότι μέλη της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων εισηγούνται την εκτεταμένη χρήση μάσκας, τουλάχιστον σε όλους τους κλειστούς χώρους, όταν πριν λίγες μέρες η κυβέρνηση κατάργησε την υποχρεωτική χρήση μάσκας στα εμπορικά κέντρα, όπως και την ύπαρξη οποιουδήποτε ορίου ατόμων ανά τραπέζι στην Εστίαση.

Αντίστοιχα, επιχειρώντας να δικαιολογήσει το γεγονός ότι το «άνοιγμα» του Τουρισμού και των Μεταφορών γίνεται με πρωτόκολλα - «λάστιχο», υποταγμένα στις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων και με απαράδεκτες εκπτώσεις σε ουσιαστικά μέτρα πρόληψης, ο υπουργός Υγείας Β. Κικίλιας ανέφερε χτες χαρακτηριστικά: «Ξέραμε όλοι, και εμείς και οι επιστήμονές μας και οι ειδικοί, ότι με το άνοιγμα των συνόρων μας θα είχαμε μία μερική αύξηση των κρουσμάτων. Αυτό ήταν γνωστό, είναι προφανές. Από την άλλη, καταλαβαίνουν όλοι ότι με πρώτα από όλα τη δημόσια υγεία, τα ιατρικά πρωτόκολλα και τον σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή, πρέπει να επιβιώσει και η οικονομία και ο Τουρισμός».

Οπως γνωρίζει καλά όμως από την πείρα του ο λαός, η «επιβίωση της οικονομίας», δηλαδή των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων, είναι ασυμβίβαστη με την προστασία της υγείας και της ζωής του.

Σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση προχωρά από σήμερα σε άνοιγμα των απευθείας πτήσεων από τη Βρετανία (η οποία χτες ανακοίνωσε την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους από 24 Ιούλη), και από τις 22 Ιούνη από τη Σουηδία, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να ισχυρίζεται ότι τάχα εκεί... «η επιδημιολογική κατάσταση βελτιώνεται»!

Ο ίδιος μάλιστα πρόσθεσε, σε σχέση με τις ΗΠΑ, πως «αν δούμε ότι δουλεύει αυτό το σύστημα με το τεστ των 72 ωρών, θα το χρησιμοποιήσουμε και για χώρες εκτός Ευρώπης. Και δίνουμε το σήμα ότι αυτό μπορεί να γίνει και για τις ΗΠΑ». Ολα αυτά για τις ΗΠΑ, που μόνο μέσα στο προηγούμενο 24ωρο μέτρησαν 60.000 νέα κρούσματα και πάνω από 400 νέους θανάτους!

«Θα δούμε, λοιπόν, μέχρι τέλος Ιουλίου αν θα γυρίσει η καμπύλη των κρουσμάτων προς τα κάτω. Θα δούμε τις επόμενες 15 ημέρες, αν γίνουν εισαγωγές στα νοσοκομεία μας, αν προκύψουν περισσότερες εισαγωγές στις ΜΕΘ», ανέφερε ο Στ. Πέτσας, διαμηνύοντας την απόφαση της κυβέρνησης να συνεχίσει να τζογάρει τις θυσίες που έκανε ο λαός για τον περιορισμό της πανδημίας...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ