Τετάρτη 15 Ιούλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ
Ξηλώνει ό,τι βρει μπροστά της η εργοδοσία με τους νόμους της κυβέρνησης

Καταγγελία για τις συνθήκες δουλειάς μετά την επαναλειτουργία του «Hilton» και για τη στάση του επιχειρησιακού σωματείου

Την αξιοποίηση, από την εργοδοσία της «Hilton», όλων των αντεργατικών νόμων, προκειμένου να διαλυθούν περαιτέρω τα δικαιώματα των εργαζομένων, καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού, Τουρισμού, Ξενοδοχείων και συναφών επαγγελμάτων Αττικής, καταγγέλλοντας τη συμβολή του επιχειρησιακού σωματείου σε αυτήν την κατεύθυνση και καλώντας τους εργαζόμενους να οργανωθούν και να παλέψουν μέσα από το κλαδικό τους Συνδικάτο.

«Επιβεβαιώθηκε, μετά και το άνοιγμα του ξενοδοχείου, ότι όλοι οι νόμοι που ψηφίστηκαν είχαν μοναδικό σκοπό να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα των μεγάλων πολυεθνικών και επιχειρηματικών ομίλων. Η εργοδοσία του ξενοδοχείου, σε απόλυτη συνεννόηση της HILTON και της ΙΟΝΙΚΗΣ (Κωνσταντακόπουλος), εφαρμόζει πρωτοπόρα όλους τους αντεργατικούς νόμους που ψήφισε η κυβέρνηση: Μειώνει τους μισθούς μέσω της εκ περιτροπής εργασίας, απέλυσε όλους τους συναδέλφους που δούλευαν μέσω των δουλεμπόρων, έβγαλε από την αναστολή τούς συναδέλφους μας που έχουν ορισμένου χρόνου σύμβαση για να τους απολύσει στη συνέχεια. Χρησιμοποιεί την αναστολή εργασίας για να μας φωνάζει για δουλειά όποτε τους συμφέρει, χωρίς να δίνουν δεκάρα για το πώς θα τα βγάλουμε πέρα», τονίζει το Συνδικάτο.

Σημειώνει επίσης ότι «όσο μας εξαντλούσαν στη δουλειά, όσο οι καμαριέρες έβγαζαν τη μέση τους, όσο οι μάγειρες και οι σερβιτόροι και η λάντζα έβγαζαν δουλειά για 5 και 6 άτομα, αντίστοιχα τα πλυντήρια, η συντήρηση και η ρεσεψιόν, μας αποκαλούσαν "οικογένεια"» ενώ «με τα πρώτα σημάδια της νέας καπιταλιστικής κρίσης αποκαλύφθηκε ο πραγματικός χαρακτήρας της σχέσης μας: Η εκμετάλλευση της εργασίας μας, με μοναδικό σκοπό το κέρδος και τίποτα άλλο».

Αναφέρεται επίσης στη στάση του επιχειρησιακού σωματείου, καθώς με ευθύνη της πλειοψηφίας «μέσα σε τόσο κρίσιμες συνθήκες, δεν έγινε ούτε συνεδρίαση του σωματείου, ούτε Γενική Συνέλευση, ούτε οργάνωση του αγώνα», σε αντίθεση με άλλα επιχειρησιακά σωματεία σε ξενοδοχεία μεγάλων πολυεθνικών, που οργάνωσαν την πάλη των εργαζομένων, προχώρησαν σε παρεμβάσεις στην εργοδοσία, με αποτέλεσμα «να μην εφαρμόζεται η εκ περιτροπής εργασία και όσοι απασχολούνται, να απασχολούνται με πλήρη απασχόληση βάσει της Συλλογικής Σύμβασης».

Υπογραμμίζει επίσης ότι «οι εργοδότες πήραν όλα όσα ζήτησαν από την κυβέρνηση: Μείωση ασφαλιστικών εισφορών, πλήρη απαλλαγή για την αναστολή για μισθούς και ασφάλιση, πακέτα χρηματοδότησης, νόμους που μειώνουν το εργατικό κόστος, νόμο για την απαγόρευση των διαδηλώσεων», έχοντας παράλληλα εξασφαλίσει από πριν, και με την πολύτιμη βοήθεια της πλειοψηφίας της Ομοσπονδίας Τουρισμού, την κατάργηση του 5ήμερου - 8ωρου.

Το Συνδικάτο καταλήγει: «Δεν υπάρχει άλλη επιλογή πέρα από την οργάνωση στο Συνδικάτο μας. Τη δύναμη που κράτησε ψηλά αυτήν την περίοδο την αξιοπρέπειά μας, που διεκδίκησε μαζικά, δυναμικά και αποφασιστικά, σε δύσκολες συνθήκες, τα δικά μας αιτήματα, τα δικά μας συμφέροντα, για όλους, ανεξάρτητα από τη Σύμβαση που είχε, την ειδικότητα, το χρώμα του δέρματος, τη χώρα καταγωγής». Καλεί σε οργάνωση του αγώνα για μόνιμη και σταθερή δουλειά, ανάκληση των απολύσεων που έγιναν πριν το κλείσιμο του ξενοδοχείου, διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Βγαίνουν σήμερα στον δρόμο για τις θέσεις εργασίας, το εισόδημα, την υγεία τους (2022-01-21 00:00:00.0)
«Δεν κάνουμε πίσω, διεκδικούμε τις θέσεις εργασίας και τα δικαιώματά μας» (2022-01-18 00:00:00.0)
Δεύτερο κρούσμα απόλυσης με τη συνδρομή της αστυνομίας (2018-10-23 00:00:00.0)
Απολύσεις εργαζομένων μέσω «δουλεμπορικών» στο «Hilton» (2018-09-21 00:00:00.0)
Μέρα δράσης για ΣΣΕ με δικαιώματα και αυξήσεις μισθών (2018-07-11 00:00:00.0)
Πρωτοβουλίες αγωνιστικής δράσης ενάντια στην επίθεση (2012-07-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ