Τετάρτη 15 Ιούλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΥΓΕΙΑ
ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΜΕΝΩΝ ΒΟΥΡΛΩΝ
«Εγκαινιάστηκε»... για 2η φορά και χωρίς καθόλου μόνιμο προσωπικό!

Ενδεικτική για το πώς οι εκάστοτε κυβερνήσεις αντιμετώπιζαν και αντιμετωπίζουν το κρίσιμο ζήτημα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, αλλά και συνολικότερα την προστασία της υγείας των εργαζομένων και του λαού, είναι η περίπτωση του Κέντρου Υγείας Καμένων Βούρλων.

Τη Δευτέρα 13/7, παρουσία του υπουργού Υγείας, Β. Κικίλια, του υπουργού Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρα, εκπροσώπων της διοίκησης της 5ης ΥΠΕ και τοπικών παραγόντων, «εγκαινιάστηκε»... για μία ακόμη φορά το Κέντρο Υγείας Καμένων Βούρλων, το οποίο ωστόσο θεμελιώθηκε στις αρχές του 2008 και η πρώτη «κορδέλα» είχε κοπεί το 2009...

Αν και είχε εξοπλιστεί με σύγχρονα μηχανήματα, ουδέποτε στελεχώθηκε με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, με αποτέλεσμα να υπολειτουργεί, για να κλείσει οριστικά στο τέλος του 2014. Από τότε μέχρι σήμερα αποτελούσε ένα κτίριο - φάντασμα, με ένα τμήμα του εξοπλισμού να έχει αφαιρεθεί και διασκορπιστεί στα γύρω νοσοκομεία.

Η απαράδεκτη αυτή κατάσταση ήρθε έντονα στο προσκήνιο με το τραγικό πιστωτικό που συνέβη στις 7/8/2018, όταν στην είσοδο του κλειστού από χρόνια Κέντρου Υγείας ξεψύχησε ένα 45χρονος καθηγητής, ο όποιος διερχόμενος από την περιοχή υπέστη καρδιακό επεισόδιο και ακολουθώντας τις πινακίδες έφτασε έξω από την πόρτα του Κέντρου Υγείας, για να διαπιστώσει ότι αυτό δεν λειτουργεί.

Χρειάστηκαν ακόμη δύο χρόνια για να ανοίξουν και πάλι οι πόρτες του Κέντρου Υγείας, χωρίς όμως και αυτήν τη φορά να στελεχώνεται με μόνιμο προσωπικό και συνολικότερα να διασφαλίζονται οι προοπτικές για παροχή ουσιαστικών υπηρεσιών υγείας αλλά και απρόσκοπτης λειτουργίας του.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στον Οργανισμό σύστασης που δημοσιεύτηκε στις αρχές Μάη προβλέπονται μόνο 8 θέσεις γιατρού και 16 θέσεις νοσηλευτών, βοηθητικού και διοικητικού προσωπικού. Μάλιστα, για τη σύσταση των συγκεκριμένων οργανικών θέσεων καταργήθηκαν αντίστοιχες κενές οργανικές θέσεις από τα Κέντρα Υγείας Αμφίκλειας, Αταλάντης, Μακρακώμης, Ιστιαίας, Ελασσόνας, Σχηματαρίου, Δομοκού και Ερυθρών Αττικής.

Και πάλι ωστόσο δεν έγινε πρόσληψη μόνιμου προσωπικού. Προσλήφθηκε μονάχα επικουρικό προσωπικό σε ειδικότητες νοσηλευτών και βοηθητικού προσωπικού. Η λειτουργία του Κέντρου Υγείας βασίζεται στις μετακινήσεις γιατρών και νοσηλευτών από τα γύρω Κέντρα Υγείας και το Νοσοκομείο της Λαμίας, ενώ τα μηχανήματα που αφαιρέθηκαν τα προηγούμενα χρόνια ουδέποτε επιστράφηκαν ή αντικαταστάθηκαν.

Παρέμβαση της «Λαϊκής Συσπείρωσης»

«Μετά από "αγρανάπαυση" αρκετών ετών, κυβερνητική κουστωδία εγκαινιάζει και πάλι το πολύπαθο Κέντρο Υγείας Καμένων Βούρλων», σημειώνει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση» Καμένων Βούρλων, τονίζοντας παράλληλα ότι οι κυβερνήσεις ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ είναι συνυπεύθυνες για την περιπέτεια στην οποία το έριξαν, για τον τρόπο που ιδρύθηκε, λειτούργησε, λεηλατήθηκε, απαξιώθηκε και έκλεισε, χωρίς ποτέ να καταφέρει να παίξει τον ρόλο του.

Παράλληλα η «Λαϊκή Συσπείρωση» εκφράζει τον προβληματισμό της για το μέλλον του Κέντρου Υγείας, σημειώνοντας ότι οι συνθήκες του νέου ανοίγματός του δείχνουν τον περιορισμένο και βραχύβιο χαρακτήρα του, παράλληλα με τη συνολικότερη πολιτική παραπέρα ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης της Υγείας.

Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση, τονίζει την ανάγκη για άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, τον εξοπλισμό του ΚΥ με τα απαραίτητα μηχανήματα, τη χρηματοδότηση με κονδύλια που θα διασφαλίσουν τη λειτουργία του, τη διάθεση ασθενοφόρου και οδηγών σε 24ωρη βάση, καθώς και τους διορισμούς γιατρών στα περιφερειακά ιατρεία της περιοχής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ