Παρασκευή 17 Ιούλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.-- Ανέβηκε μετά τις έρευνες ο τραγικός απολογισμός του ναυαγίου της 27 Ιούνη στη λίμνη Βαν στην ανατολική Τουρκία, όπου πλοιάριο μετέφερε μέχρι 60 μετανάστες. Σύμφωνα με επίσημες ανακοινώσεις ο αριθμός των νεκρών έφτασε τους 40. Την περιοχή κοντά στα σύνορα με το Ιράν διασχίζουν πολλοί μετανάστες από το Αφγανιστάν και άλλες χώρες της Ασίας, προσπαθώντας να βρουν μια καλύτερη ζωή προς την Ευρώπη.

ΡΩΜΗ.-- Ενα δίκτυο παραχαρακτών, που συνδέεται με τη μαφιόζικη ιταλική οργάνωση Καμόρα, εξαρθρώθηκε την Τετάρτη, με τη σύλληψη 40 προσώπων στην Ιταλία, τριών στη Γαλλία και ενός στο Βέλγιο, σε επιχείρηση που συντονίστηκε από την ευρωπαϊκή αστυνομική υπηρεσία Europol. Αναφέρεται ότι κατασχέθηκαν 8 εκατομμύρια ευρώ σε μετρητά και αντίστοιχο ποσό σε αγαθά και πλαστά 50άρικα αξίας 10 εκατομμυρίων ευρώ.

ΑΓΚΥΡΑ.-- Επτά στελέχη των δυνάμεων ασφαλείας της Τουρκίας σκοτώθηκαν όταν αεροσκάφος συλλογής πληροφοριών, επιτήρησης και αναγνώρισης της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας, συνετρίβη στην ανατολική επαρχία Βαν, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων «Anadolu», επικαλούμενο τον υπουργό Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού. Ο Σοϊλού διευκρίνισε ότι το αεροσκάφος συνετρίβη σε ορεινή περιοχή, σε υψόμετρο 670 μέτρων. Ανάμεσα στα θύματα συγκαταλέγονται οι δύο χειριστές. Εχει διαταχθεί έρευνα για τις συνθήκες που οδήγησαν στο δυστύχημα.

ΡΩΜΗ.-- Ο όμιλος «Atlantia», ο οποίος ελέγχεται από την «Benetton», θα αποχωρήσει σταδιακά από τον τομέα των ιταλικών αυτοκινητοδρόμων, σύμφωνα με ένα σχέδιο συμφωνίας του με την ιταλική κυβέρνηση μετά την πολύνεκρη κατάρρευση της γέφυρας της Γένοβας τον Αύγουστο 2018. Ο όμιλος θα λάβει οικονομικό αντάλλαγμα 3,4 δισ. ευρώ, παρά τη θύελλα αντιδράσεων που έχει προκαλέσει ο θάνατος 43 ανθρώπων, ενώ η εξελισσόμενη έρευνα έχει φέρει στο φως σοβαρές ελλείψεις στη συντήρηση της γέφυρας.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Περίπου 694.000 εργαζόμενοι απολύθηκαν την περίοδο Μάρτη - Ιούνη, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε χτες η εθνική στατιστική υπηρεσία του Ηνωμένου Βασιλείου. Το Γραφείο για τον Προϋπολογισμό είχε προειδοποιήσει νωρίτερα αυτήν τη βδομάδα ότι το ποσοστό ανεργίας θα φτάσει το 13% από το 3,9%. Παράλληλα 9,4 εκατ. εργαζόμενοι σε αναστολή εξακολουθούν να βρίσκονται στο επιδοματικό καθεστώς του προγράμματος μερικής ανεργίας, το οποίο λήγει τον Οκτώβρη.

ΒΑΡΣΟΒΙΑ.-- Η αξιωματική αντιπολίτευση της Πολωνίας, «Πλατφόρμα Πολιτών» (PO), προσέφυγε στο Ανώτατο Δικαστήριο αμφισβητώντας το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών της 12ης Ιούλη και την επανεκλογή του Προέδρου, Αντρέι Ντούντα, με την υποστήριξη του εθνικιστικού κόμματος «Νόμος και Δικαιοσύνη» (PiS) με 51,2% έναντι 48,79% που έλαβε ο φιλελεύθερος (δήμαρχος της Βαρσοβίας), Ραφάλ Τρσασκόφσκι. Το PO καταγγέλλει παρατυπίες και απάτη τόσο στην προεκλογική εκστρατεία όσο και κατά τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας.

ΛΙΣΑΒΟΝΑ.-- Ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας Μάριο Σεντένο και πρόεδρος του Eurogroup έως την προηγούμενη Δευτέρα διορίστηκε χτες διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ