Σάββατο 25 Ιούλη 2020 - Κυριακή 26 Ιούλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΟΥ «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ» ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

Στο πρώτο μέρος του ρεπορτάζ για την αποστολή του «Ριζοσπάστη» στην Κρήτη, το οποίο δημοσιεύτηκε στον «Ριζοσπάστη» το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, μέσα από παραδείγματα κυρίως από την περιοχή του Ηρακλείου, αποτυπώθηκαν με χαρακτηριστικό τρόπο οι συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι και ο λαός του νησιού από την κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης και την προσπάθεια κυβέρνησης και μεγάλου κεφαλαίου να φορτώσουν στις πλάτες τους τα σπασμένα και από τη νέα οικονομική κρίση που επιτάχυνε η πανδημία. «Απογείωση» της ανεργίας και της «ευελιξίας», αλλά και ταυτόχρονα κλιμάκωση της εντατικοποίησης για όσους δουλεύουν, «απελευθέρωση» της εργοδοτικής ασυδοσίας και χτύπημα εργασιακών δικαιωμάτων στο έδαφος του αντεργατικού νομικού οπλοστασίου που ενισχύεται διαρκώς, τεράστια πτώση του τζίρου για τους αυτοαπασχολούμενους...

Αντίστοιχη εικόνα αποτυπώνει και η σημερινή συνέχεια, με το 2ο μέρος του ρεπορτάζ για την αποστολή του «Ριζοσπάστη» στο νησί, για τα όσα αντιμετωπίζουν εργαζόμενοι, άνεργοι, αυτοαπασχολούμενοι και βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφοι στο νομό Χανίων.

Οι μεγαλοξενοδόχοι έχουν ανοίξει το 50% των μονάδων τους, γιατί αυτό επιτάσσουν τα συμφέροντά τους, έχοντας για καβάτζα τα τεράστια κέρδη όλων των προηγούμενων χρόνων. Την ίδια ώρα, σε ό,τι αφορά τους εργαζόμενους, στο ταμείο ανεργίας ως εποχικά εργαζόμενοι, μαζί με τους ξενοδοχοϋπαλλήλους, οι εγγεγραμμένοι το χειμώνα ήταν πάνω από 12 χιλιάδες. Οι μισοί από αυτούς είναι εργαζόμενοι στον Επισιτισμό και σε επαγγέλματα που έχουν υψηλό βαθμό εποχικότητας, όπως οι ιδιωτικοί υπάλληλοι σε κλάδους σχετιζόμενους με τον Τουρισμό. Από αυτούς, πάνω από το 30% σήμερα δεν έχει καθόλου εισόδημα, καμία στήριξη. Ολόκληρες οικογένειες είναι άνεργες και δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις στοιχειώδεις υποχρεώσεις τους.

Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση, η οποία αντανακλάται σε όλους τους κλάδους, σωματεία και φορείς οργανώνουν κινητοποιήσεις για να μη μείνει κανείς εργαζόμενος χωρίς εισόδημα, παραστάσεις διαμαρτυρίας στη ΔΕΗ και σε εταιρείες ύδρευσης για να μην κόβονται το ρεύμα και το νερό σε λαϊκά σπίτια. Σχετική παρέμβαση έγινε την περασμένη βδομάδα και στο Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων, ενώ την Τετάρτη 29/7 οργανώνεται συναυλία για την έμπρακτη στήριξη των εποχικά εργαζομένων.

Αντίστοιχα δεινή είναι και η θέση των βιοπαλαιστών αγροτών και κτηνοτρόφων, που πάνω σε όλα τα προηγούμενα προβλήματά τους είδαν το εισόδημά τους να πέφτει κάτω από το 50%, με τα προϊόντα τους αδιάθετα, με τους λογαριασμούς και τα χρέη να «τρέχουν», χωρίς να έχουν καμία στήριξη και ενώ ο χειμώνας είναι μπροστά. «Πάνε να μας πάρουν το βιος μας. Να γίνουμε κακοπληρωμένοι εργάτες στη γη μας», λένε χαρακτηριστικά...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ