Παρασκευή 28 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ
«Εθνική συνεννόηση» ζητά η κυβέρνηση

«Εθνική συνεννόηση» και «διακομματική συναίνεση» στο ζήτημα της αντιμετώπισης των καταστροφών από καιρικά φαινόμενα, ζήτησε χθες ο υπουργός Εσωτερικών, Κ. Σκανδαλίδης, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, όπου παρουσίασε το νομοσχέδιο για την αναμόρφωση της πολιτικής προστασίας. Ο υπουργός, σε μια προσπάθεια να προσπεράσει την ανετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού, έκανε λόγο και πάλι για «ακραία φαινόμενα», που έπληξαν πρόσφατα τη χώρα, στα οποία απέδωσε τις σημαντικές καταστροφές. Επιχείρησε δε να μεταθέσει τις κυβερνητικές ευθύνες, και κυρίως αυτές που έχουν να κάνουν με την έλλειψη υποδομών (χαρακτηριστικό είναι ότι τα περισσότερα προβλήματα σημειώνονται κάθε φορά στις ίδιες περιοχές, όπως η Πάτρα για παράδειγμα), λέγοντας ότι δε γίνεται να μηδενίζεται κάθε προσπάθεια.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή μετά τις γιορτές, διευρύνεται ο όρος πολιτική προστασία, καθώς σ' αυτόν περιλαμβάνονται και τεχνολογικές καταστροφές σε επίπεδο βιολογικών, χημικών και πυρηνικών συμβάντων. Οι δήμοι και οι νομαρχίες αναλαμβάνουν σημαντική ευθύνη στην εφαρμογή και επίβλεψη του εθνικού σχεδιασμού πολιτικής προστασίας, ωστόσο δε διευκρινίζονται, ούτε καν προβλέπονται, τα μέσα (προσωπικό, μηχανήματα, γενικότερα υποδομές για αυτή την ευθύνη). Είναι, λοιπόν, πολύ πιθανόν - κάτι που το έχουμε δει, άλλωστε, και στο παρελθόν - οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, πρώτου και δεύτερου βαθμού, να λειτουργήσουν ως αποδιοπομπαίοι τράγοι των κυβερνητικών ευθυνών και ελλείψεων.

Συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο, ανάμεσα σε άλλα, προβλέπει:

Καταργείται η έννοια της «κατάστασης έκτακτης ανάγκης» και αντικαθίσταται από την «κινητοποίηση πολιτικής προστασίας». Η φυσική καταστροφή διακρίνεται σε γενική, περιφερειακή και τοπική. Σε κάθε νομό και σε δήμο με πληθυσμό πάνω από 50.000 κατοίκους, συνίσταται γραφείο πολιτικής προστασίας. Ιδρύεται Επιστημονικό και Ερευνητικό Κέντρο Πολιτικής Προστασίας για την εκπόνηση και εφαρμογή εκπαιδευτικών προγραμμάτων, καθώς και για τη δημιουργία ειδικευμένων στελεχών. Θεσμοθετείται ο εθελοντισμός πολιτικής προστασίας για την προσέλκυση εθελοντικών οργανώσεων και την υποστήριξή τους. Επιχειρησιακό όργανο, αποτελούμενο από τους αρμόδιους φορείς και υπουργεία, θα λειτουργεί επί 24ωρου βάσεως σε περιπτώσεις καταστροφών μεγάλης έντασης. Συνίσταται Διυπουργική Επιτροπή Πολιτικής Προστασίας, που αναλαμβάνει να συντάσσει ετήσια έκθεση που παρουσιάζει στη Βουλή και να συντονίζει την εφαρμογή των μέτρων αποκατάστασης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ