Παρασκευή 28 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟΥ ΝΟΜΟΥ
Δε λύνει κανένα πρόβλημα

Μόλις πριν 10 μέρες, οι μεταναστευτικές οργανώσεις είχαν καταγγείλει πως ο νέος μεταναστευτικός νόμος όχι μόνο δε λύνει τα προβλήματα των αλλοδαπών που ζουν στη χώρα μας, αλλά έχει και έντονα εισπρακτικό περιεχόμενο. Τότε η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών είχε υποσχεθεί πως τα προβλήματα και οι εκκρεμότητες που παρουσιάζονται στη διαδικασία νομιμοποίησης των μεταναστών θα αντιμετωπιστούν με νομοθετική ρύθμιση. Είχε ζητήσει μάλιστα και την κατανόησή τους, με το επιχείρημα ότι δεν έχει ολοκληρωθεί ο... εκσυγχρονισμός του κράτους.

Ομως, στην τροποποίηση του μεταναστευτικού νόμου που παρουσίασε χτες ο υπουργός Εσωτερικών, Κ. Σκανδαλίδης, τα αιτήματα των μεταναστευτικών οργανώσεων δε λαμβάνονται υπόψη. Αντίθετα, αυτή κινείται στην πιστή τήρηση της κατεύθυνσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης πως σε κάθε χώρα μένουν ή περνούν τα σύνορα μόνο όσοι ξένοι εργάτες χρειάζεται η «εθνική» οικονομία. Ετσι, το αίτημα των μεταναστών για απλοποίηση των διαδικασιών νομιμοποίησης παραμένει, όπως επίσης και το πρόβλημα όσων ζουν και δουλεύουν χρόνια στην Ελλάδα, αλλά δεν μπορούν να το αποδείξουν, είτε γιατί δεν έχουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά, είτε γιατί δεν έχουν χρήματα να εξαγοράσουν τα ένσημα του ενός χρόνου που απαιτείται.

- Η συμπλήρωση - τροποποίηση του νόμου περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για την πολιτική προστασία και ρυθμίζει επιμέρους θέματα. Συγκεκριμένα:

- Η σύμβαση εργασίας που υπογράφει ο μετανάστης θα πρέπει να είναι τουλάχιστον ίση με τις μηνιαίες αποδοχές του ανειδίκευτου εργάτη.

- Μειώνεται το ποσό που καταβάλλει ο εργοδότης ως εγγυητική επιστολή για να προσλάβει αλιεργάτη (αποδοχές ανειδίκευτου εργάτη ενός αντί τριών μηνών).

- Η άδεια παραμονής συζύγων ημεδαπών ή πολιτών της ΕΕ, καλύπτει και τα ανήλικα άγαμα παιδιά τους.

- Δίνεται άδεια παραμονής σε αλλοδαπούς συζύγους Ελλήνων επαναπατρισθέντων ή παλιννοστούντων, καθώς και σε αλλοδαπούς που βρίσκονται σε κατάσταση χηρείας εφόσον ο αποβιώσας σύζυγος ήταν Ελληνας πολίτης ή πολίτης της ΕΕ ή επαναπατριστείς ή παλιννοστήσας ή ομογενής.

- Μετανάστες που απασχολούνται στον αγροτικό τομέα, ως αποδεικτικό στοιχείο πρόσληψης και προκειμένου να λάβουν την άδεια παραμονής, αρκεί να καταθέσουν υπεύθυνη δήλωση ότι πρόκειται να ασχοληθούν με τη συγκεκριμένη δραστηριότητα.

- Ποσοστό 15% από τα έσοδα των παραβόλων που πληρώνουν οι μετανάστες μαζί με την αίτηση νομιμοποίησης που καταθέτουν, διατίθεται για την επιχορήγηση των Περιφερειακών Ταμείων Ανάπτυξης και του Ινστιτούτου Μεταναστευτικής Πολιτικής. Το τελευταίο δεσμεύεται για την εκπόνηση σε ετήσια βάση έκθεσης για τη μεταναστευτική πολιτική.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ