Τρίτη 11 Αυγούστου 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ
Ενδοαστικές κόντρες και διαδηλώσεις λόγω πανδημίας

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Διατηρείται το ρευστό πολιτικό κλίμα στο Ισραήλ και με φόντο τις συνεχιζόμενες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις με τη συμμετοχή πολλών χιλιάδων πολιτών.

Επίκεντρο των περισσότερων κινητοποιήσεων είναι η πρωθυπουργική κατοικία στην Ιερουσαλήμ με αφορμή τις δικαστικές περιπέτειες του πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου για διαφθορά και βαθύτερη αιτία την επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης για εκατομμύρια νοικοκυριά που προκαλούν τα περιοριστικά μέτρα της πανδημίας.

Από τη μεγάλη κινητοποίηση αντικυβερνητικών διαδηλωτών το βράδυ του Σαββάτου δεν έλειψαν οι συγκρούσεις τους με αστυνομικούς ούτε οι συλλήψεις.

Με φόντο την εντεινόμενη δυσαρέσκεια, ο πρωθυπουργός φαίνεται να μην τα βρίσκει εύκολα με τον κυβερνητικό εταίρο του, αντιπρόεδρο και υπουργό Αμυνας, Μπένι Γκαντς, στο σχέδιο του προϋπολογισμού για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας στην οικονομία. Κατά πολιτικούς αναλυτές, εάν το σχέδιο αυτό δεν ψηφιστεί έως τις 25 του μήνα, τότε ανοίγει έως το Νοέμβρη ο δρόμος για τη διεξαγωγή (των τέταρτων σε περίπου ένα χρόνο) πρόωρων γενικών εκλογών.

Ο Μπένι Γκαντς κάλεσε πάντως χτες τον Νετανιάχου να εγκρίνει έως σήμερα, Τρίτη, το σχέδιο του προϋπολογισμού και να δώσει παράταση στη διαδικασία για την ψήφισή του για να απομακρυνθεί το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Ο Νετανιάχου, μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του, Λικούντ, υποστήριξε πως δεν είναι απαραίτητο ένα 24ωρο, «ούτε καν 24 λεπτά γιατί έχουμε ετοιμάσει προϋπολογισμό αντιμετώπισης του κορονοϊού "κομμένο" στις ανάγκες των Ισραηλινών πολιτών σήμερα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ