Τρίτη 11 Αυγούστου 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ
Επικράτηση Λουκασένκο εν μέσω αντιδράσεων

Σύμφωνα με τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα, στις προεδρικές εκλογές στη Λευκορωσία, που έγιναν την Κυριακή, ο Αλεξάντερ Λουκασένκο, νυν Πρόεδρος της χώρας (στον θώκο από το 1994, ως «ανεξάρτητος»), επανεκλέχτηκε με 80,23% των ψήφων. Η βασική αντίπαλός του, Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια, κατέγραψε το 9,9% αλλά αμφισβητεί πλήρως τα αποτελέσματα που δίνει η κυβέρνηση μέσω της Εκλογικής Επιτροπής της χώρας και ισχυρίζεται ότι είναι η νικήτρια με βάση την καταμέτρηση των αντιπροσώπων της αντιπολίτευσης.

Οι τρεις άλλοι υποψήφιοι στις εκλογές συγκέντρωσαν ο καθένας τους ποσοστό χαμηλότερο από 2% των ψήφων, σύμφωνα με την Εκλογική Επιτροπή.

Η Τιχανόφσκαγια είναι πρώην καθηγήτρια Αγγλικών και σύζυγος του αντικυβερνητικού μπλόγκερ Σεργκέι Τιχονόφκι, που είχε δηλωθεί υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές αλλά στη συνέχεια φυλακίστηκε. Αντιδρώντας στα επίσημα αποτελέσματα των εκλογών, το βράδυ της Κυριακής, μερικές χιλιάδες οπαδοί της αντιπολίτευσης βγήκαν στους δρόμους και ακολούθησαν συγκρούσεις με τις δυνάμεις καταστολής.

Ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, απέστειλε συγχαρητήριο τηλεγράφημα στον Λουκασένκο, σημειώνοντας ότι προσδοκά να υπάρξει συνέχιση των «αμοιβαία επωφελών διμερών σχέσεων». Είχε προηγηθεί τις τελευταίες βδομάδες η κατηγορία προς τη Ρωσία ότι μέσω των μισθοφόρων της «Vagner» «θέλει να καταστήσει τη Λευκορωσία υποτελή χώρα».

Επίσης, ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, έστειλε συγχαρητήριο μήνυμα.

Η κυβέρνηση της Πολωνίας ζήτησε χτες τη διεξαγωγή έκτακτης συνόδου της ΕΕ για την κατάσταση στη Λευκορωσία, μετά τα επεισόδια στο Μινσκ, στη διάρκεια των διαδηλώσεων που έγιναν κατά του εκλογικού αποτελέσματος, στα οποία έχασε τη ζωή του ένας άνθρωπος και τραυματίστηκαν δεκάδες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ