Τρίτη 11 Αυγούστου 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΑ - ΗΠΑ
Αντιπαράθεση για Ταϊβάν και Χονγκ - Κονγκ

ΤΑΪΠΕΪ.--

Με πρόσχημα την πανδημία και στο φόντο της εντεινόμενης όξυνσης της κόντρας με την Κίνα, ο Αμερικανός υπουργός Υγείας, Αλεξ Αζάρ, μετέβη στην Ταϊβάν και συναντήθηκε με την Πρόεδρο της χώρας, Τσάι Ινγκ γουέν, μεταφέροντας (κατά δήλωσή του) «μήνυμα σθεναρής υποστήριξης και φιλίας του Προέδρου Τραμπ».

Η επίσκεψη του Αζάρ, που είναι ο πιο υψηλόβαθμος αξιωματούχος που επισκέφθηκε την Ταϊβάν από το 1979 (χρονιά κατά την οποία διέκοψαν διπλωματικές σχέσεις με τη χώρα προς όφελος των σχέσεών τους με την Κίνα), έγινε δεκτή με κάθε τιμή από την ταϊβανέζικη κυβέρνηση. Συναντώντας την Πρόεδρο Τσάι, ο Αζάρ εξήρε την πολιτική της κυβέρνησής της για την αντιμετώπιση της πανδημίας, χαρακτηρίζοντάς την μία από τις «πιο επιτυχημένες στον κόσμο».

Η Ταϊβανέζα Πρόεδρος εκτίμησε ότι η επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Υγείας συνιστά «τεράστιο βήμα μπροστά στη συνεργασία των χωρών μας για την αντιμετώπιση της πανδημίας», αναφερόμενη ιδίως στη συνεργασία για την ανάπτυξη εμβολίων και φαρμάκων. Εξέφρασε επίσης ικανοποίηση για την υποστήριξη των ΗΠΑ στην προσπάθεια της Ταϊβάν να συμμετέχει σε όργανα λήψης αποφάσεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και να αποκτήσει ευρύτερη πρόσβαση στον συγκεκριμένο οργανισμό του ΟΗΕ, μιας που η Ταϊβάν δεν είναι μέλος του ΠΟΥ λόγω σινικών αντιρρήσεων.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας αντέδρασε από την πρώτη στιγμή ανακοίνωσης της επίσκεψης του Αζάρ στην Ταϊβάν, τονίζοντας τη «συνεπή και ξεκάθαρη θέση» πως το Πεκίνο «αντιτίθεται σε οποιαδήποτε επίσημη αλληλεπίδραση μεταξύ των ΗΠΑ και της Ταϊβάν».

Συλλήψεις στο Χονγκ Κονγκ

Το ίδιο 24ωρο, στο Χονγκ Κονγκ ανακοινώθηκαν τουλάχιστον 10 νέες συλλήψεις αντιπολιτευόμενων με βάση τον πρόσφατο νόμο ασφαλείας. Μεταξύ των συλληφθέντων ξεχώρισαν οι περιπτώσεις του μιντιάρχη Τζίμι Λάι, που κατηγορείται ως «υποκινητής» στην υπηρεσία των ξένων δυνάμεων που επιδιώκουν να υπονομεύσουν την εθνική ασφάλεια της Κίνας. Το Πεκίνο μάλιστα χαιρέτισε τη σύλληψη του Τζίμι Λάι, συμπεριλαμβάνοντάς τον ανάμεσα στους «υποκινητές κατά της Κίνας, που σε σύμπνοια με ξένες δυνάμεις έθεσαν σε σοβαρό κίνδυνο την εθνική ασφάλεια και έβλαψαν την ασφάλεια και την ευημερία του Χονγκ Κονγκ». Μεταξύ των ατόμων που συνελήφθησαν χτες στο Χονγκ Κονγκ ήταν και η Αγκνες Τσόου, που θεωρείται από τα στελέχη του λεγόμενου «Κινήματος για τη δημοκρατία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ