Σάββατο 29 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΑΠΑΤΑΚΗΣ
«Ψυχή» της λαογραφίας

Ενας χρόνος από το θάνατο του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και εξαίρετου λαογράφου

Ο Κώστας Καραπατάκης
Ο Κώστας Καραπατάκης
Στις 29 Δεκέμβρη 2000, έφυγε από κοντά μας ο Κώστας Καραπατάκης. Εφυγε μέσα στο «Δωδεκαήμερο των Χριστουγέννων», που η λαογραφική του πένα κατέγραψε στο ομώνυμο βιβλίο του, με έθιμα του Δωδεκαήμερου απ' όλη την Ελλάδα, από υλικό που συγκέντρωνε από τους συντρόφους του της εξορίας για πολλά χρόνια.

Γεννημένος στη Σαρακίνα Γρεβενών το 1906, σπούδασε δάσκαλος και διορίστηκε το 1930. Παιδί, από τα σπλάχνα της αγροτιάς, αγάπησε με πάθος τη λαϊκή ψυχή και τα έθιμά της και από πολύ νεαρή ηλικία μάζευε λαογραφικό υλικό από γέροντες και όχι μόνο. Το υλικό αυτό το μετέφερε με την πένα του σε βιβλία. Ετσι το 1940 του απονεμήθηκε ο Α` έπαινος για τη λαογραφική μελέτη του «Το παιδί». Το 1968 βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών για το βιβλίο του «Γάμος του Παλιού Καιρού», με ήθη και έθιμα το γάμου. Αλλα βιβλία του που εκδόθηκαν είναι «Η μάνα και το παιδί τα παλιότερα χρόνια», «Μάρτης και χελιδονίσματα», «Ο δράκος του Θέρου» και «Εθιμα της Θεσσαλίας». Πήρε μέρος σε πολλά λαογραφικά συμπόσια του Ινστιτούτου Μελετών Χερσονήσου Αίμου (ΙΜΧΑ) και έδωσε πολλές λαογραφικές διαλέξεις. Ηταν μέλος της Ελληνικής Λαογραφικής Εταιρείας και της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών, της οποίας με ομόφωνη απόφαση ανακηρύχτηκε επίτιμος πρόεδρος το 1997.

Το 1936 του απονεμήθηκε έπαινος από το υπουργείο Παιδείας για τη συλλογή και οργάνωση μικρού αρχαιολογικού μουσείου στα Γρεβενά, που αργότερα καταστράφηκε από τους Γερμανούς.

Μέλος του ΚΚΕ από το 1936, πολέμησε στο Αλβανικό Μέτωπο (1940-41) και αργότερα εντάχθηκε στην Εθνική Αντίσταση. Στη διάρκεια της Κατοχής έκανε χρέη επιθεωρητή και διηύθυνε το Παιδαγωγικό Φροντιστήριο Γρεβενών του ΕΛΑΣ, απ' όπου βγήκαν 30 νέοι δάσκαλοι, για να καλύψουν τα κενά που είχαν δημιουργηθεί.

Πάντα αγνός και δίκαιος, αγωνίστηκε όλη του τη ζωή με αυταπάρνηση και αυτοθυσία για τα ιδανικά του ως μέλος του ΚΚΕ.

Στη μνήμη του, η κόρη του Μαίρη και οι εγγονές του Δήμητρα και Αφροδίτη προσφέρουν στην Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ 50.000, μέσω της ΚΟΒ Ζωγράφου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ