Σάββατο 29 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΝΕΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ
«Διάβολοι στο κατώφλι»

Δεκαετία του 1930. Ο ιαπωνικός στρατός έχει καταλάβει μεγάλες εκτάσεις της Κίνας. Οι ντόπιοι και κυρίως η πλειοψηφία των αγροτών, αποκαλούν τους ξένους εισβολείς «διαβόλους» επικίνδυνους εκμεταλλευτές της σοδειάς και των περιουσιών τους, με αμφίβολα κίνητρα και φαύλους σκοπούς. Μια νύχτα, οι αντιστασιακοί αφήνουν έξω από την πόρτα του Μα Ντάσαν δυο αιχμαλώτους. Εναν Ιάπωνα στρατιώτη και τον Κινέζο διερμηνέα του. Ο Μα πρέπει να τους κρύψει στο σπίτι του για λίγες ημέρες. Οι μέρες όμως γίνονται βδομάδες και μήνες, χωρίς να είναι σε θέση να τους κρατήσει άλλο, ούτε και να τους εκτελέσει. Ο Μα παίρνει μια απόφαση που θα αποβεί μοιραία για όλους. Οι διάβολοι δεν είναι απαραίτητα ξένοι και ο πόλεμος μπορεί να βγάλει τον πιο κακό εαυτό ακόμα και των πιο καλόψυχων ανθρώπων.

Με την κατάρρευση της κινεζικής κυβέρνησης, άρχισε να εξαπλώνεται η αντίσταση κατά των Γιαπωνέζων, η οποία ήταν μάλλον ασυντόνιστη και υποκινούμενη από το Εθνικιστικό Κόμμα, τους τοπικούς πολέμαρχους και ντόπιους αγωνιστές. Το 1944-'45 στην Κίνα επικρατούσε τόσο ο εμφύλιος πόλεμος, όσο και η αντίσταση κατά των Ιαπώνων.

Η ταινία φέρνει στο φως, με ζωντανό και συγκινητικό τρόπο, το ανθρώπινο δράμα που εκτυλίχτηκε στη χώρα τη δεκαετία του '30 και του '40. Το φιλμ παρουσιάζει μια απομονωμένη περιοχή της βορειο-ανατολικής Κίνας. Οι κάτοικοι της απομακρυσμένης ορεινής κωμόπολης που παρουσιάζεται στην ταινία, ήταν αποκομμένοι από τον υπόλοιπο κόσμο και ταυτόχρονα βρίσκονταν στο επίκεντρο της κινεζο-ιαπωνικής σύρραξης.

Η ταινία απέσπασε το Μέγα Βραβείο της Επιτροπής στο Φεστιβάλ Καννών 2001. Πρόκειται για ένα ιστορικό έπος ανθρώπινων συναισθημάτων, με ένα αναπάντεχο εκρηκτικό φινάλε που τονίζει τη φρίκη της ζωής σε καιρό πολέμου.

Ο Γιανγκ Γουέν πρωταγωνιστεί και υπογράφει τη σκηνοθεσία και όπως ο ίδιος λέει: «Πρωτογνώρισα Γιαπωνέζους όταν πήγα στο Πανεπιστήμιο. Μου έκανε έκπληξη πόσο ήσυχος και ευγενικός λαός ήταν. Ετσι μου δημιουργήθηκε το σπουδαίο αυτό ερώτημα: Πώς και γιατί αλλάζουν οι άνθρωποι; Υπάρχουν άραγε δυο διαφορετικοί τύποι ανθρώπων ή οποιοσδήποτε μπορεί να μεταμορφωθεί σε διάβολο;

«Devils on the doorstep»: Ιστορικό δράμα παραγωγής 2001. Σκηνοθεσία: Γιάνγκ Γουέν. Πρωταγωνιστούν: Γιανγκ Γουέν, Γιάνγκ Χόνγκμπο, Καγκάουα Τερουγιούκι, Γιουάν Ντινγκ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ